Ementaler potęguje oporność na antybiotyki
W ostatnim badaniu naukowcy odkryli zupełnie nowe i niespodziewane źródło antybiotykooporności. Okazuje się, że zagrożeniem może być ser żółty ementaler.
Oporność na antybiotyki jest coraz poważniejszym problemem, a wynika z nadużywania tej grupy leków w terapii zakażeń bakteryjnych. W ten sposób niegroźne infekcje przekształcają się w śmiercionośne choroby, które nie reagują na wiele powszechnie stosowanych preparatów.
Jej skutki porównuje się do zagrożeń, jakimi są terroryzm i globalne ocieplenie.
Szwajcarscy naukowcy wykazali, że konsumpcja sera produkowanego z surowego mleka może przyczynić się do nabycia śmiertelnej oporności na antybiotyki.
W nowej analizie zidentyfikowano gen oporności na antybiotyki u krów mlecznych, co może nasilić problem antybiotykooporności. Znane jako Macrococcus caseolyticus, pozornie nieszkodliwe bakterie naturalnie występują na skórze zwierząt i mogą dostawać się do mleka podczas dojenia.
Naukowcy twierdzą, że jeden z genów, znany jako mecD, mógłby zagrozić skuteczności leków stosowanych w leczeniu MRSA (gronkowca złocistego opornego na metycylinę).
Ten oporny na metycylinę gen może przekształcić Staphylococcus aureus i drobnoustroje znajdujące się na ludzkiej skórze w śmiercionośne superbakterie, których nie będą w stanie pokonać powszechnie stosowane konwencjonalne antybiotyki.
Zgodnie z danymi pochodzącymi z raportów naukowych, M. caseolyticus nie jest zagrożeniem dla ludzi. Ten szczep bakterii jest zwykle zabijany w czasie pasteryzacji, co oznacza, że osoby pijące mleko są bezpieczne, ale bakteria może pozostać w surowych produktach mleczarskich.
Badacze są zaniepokojeni faktem, że jeśli bakterie będą przenosić szkodliwy gen do organizmu ludzkiego, może pojawić się silniejsza forma zakażenia gronkowcem złocistym.
PYTANIA I ODPOWIEDZI LEKARZY NA TEN TEMAT
Zobacz odpowiedzi na pytania osób, które miały do czynienia z tym problemem:
- Kiedy antybiotykoterapia nie jest bezpieczna? - odpowiada lek. Małgorzata Czajka-Stelmaszewska
- Jak zwiększyć odporność po antybiotykoterapii? - odpowiada lek. Aleksandra Witkowska
- Jak poradzić sobie ze spadkiem odporności po antybiotykoterapii? - odpowiada lek. Małgorzata Horbaczewska
Główny autor badania, Vincent Perreten, powiedział, że warto poświęcić więcej uwagi rozwojowi i rozprzestrzenianiu się tej nowej oporności genów zarówno na ludzi, jak i na zwierzęta.
Komentując badanie, Coilin Nunan z grupy zajmującej się problemem antybiotykooporności Alliance to Save our Antibiotics powiedział, że konieczne jest dokładniejsze monitorowanie zakażeń MRSA u zwierząt gospodarskich i stosowania antybiotyków w rolnictwie. Jest to jedyna droga do zapanowania nad rosnącym problemem oporności bakterii na antybiotyki.
Potrzebujesz konsultacji z lekarzem, e-zwolnienia lub e-recepty? Wejdź na abcZdrowie Znajdź Lekarza i umów wizytę stacjonarną u specjalistów z całej Polski lub teleporadę od ręki.