Trwa ładowanie...

Ementaler potęguje oporność na antybiotyki

Avatar placeholder
28.04.2017 15:01
Ementaler może być źródłem oporności na antybiotyki
Ementaler może być źródłem oporności na antybiotyki (Shutterstock)

W ostatnim badaniu naukowcy odkryli zupełnie nowe i niespodziewane źródło antybiotykooporności. Okazuje się, że zagrożeniem może być ser żółty ementaler.

Oporność na antybiotyki jest coraz poważniejszym problemem, a wynika z nadużywania tej grupy leków w terapii zakażeń bakteryjnych. W ten sposób niegroźne infekcje przekształcają się w śmiercionośne choroby, które nie reagują na wiele powszechnie stosowanych preparatów.

Jej skutki porównuje się do zagrożeń, jakimi są terroryzm i globalne ocieplenie.

Szwajcarscy naukowcy wykazali, że konsumpcja sera produkowanego z surowego mleka może przyczynić się do nabycia śmiertelnej oporności na antybiotyki.

Zobacz film: "Na co uważać, zażywając antybiotyki?"
Ser żółty z surowego mleka może być przyczyną nabycia oporności na antybiotyki
Ser żółty z surowego mleka może być przyczyną nabycia oporności na antybiotyki (Shutterstock)

W nowej analizie zidentyfikowano gen oporności na antybiotyki u krów mlecznych, co może nasilić problem antybiotykooporności. Znane jako Macrococcus caseolyticus, pozornie nieszkodliwe bakterie naturalnie występują na skórze zwierząt i mogą dostawać się do mleka podczas dojenia.

Naukowcy twierdzą, że jeden z genów, znany jako mecD, mógłby zagrozić skuteczności leków stosowanych w leczeniu MRSA (gronkowca złocistego opornego na metycylinę).

Alternatywa dla leków – naturalne antybiotyki
Alternatywa dla leków – naturalne antybiotyki [8 zdjęć]

Infekcje, które wywołują bakterie oporne na antybiotyki, są szczególnie niebezpieczne dla naszego zdrowia.

zobacz galerię

Ten oporny na metycylinę gen może przekształcić Staphylococcus aureus i drobnoustroje znajdujące się na ludzkiej skórze w śmiercionośne superbakterie, których nie będą w stanie pokonać powszechnie stosowane konwencjonalne antybiotyki.

Zgodnie z danymi pochodzącymi z raportów naukowych, M. caseolyticus nie jest zagrożeniem dla ludzi. Ten szczep bakterii jest zwykle zabijany w czasie pasteryzacji, co oznacza, że osoby pijące mleko są bezpieczne, ale bakteria może pozostać w surowych produktach mleczarskich.

Badacze są zaniepokojeni faktem, że jeśli bakterie będą przenosić szkodliwy gen do organizmu ludzkiego, może pojawić się silniejsza forma zakażenia gronkowcem złocistym.

PYTANIA I ODPOWIEDZI LEKARZY NA TEN TEMAT

Zobacz odpowiedzi na pytania osób, które miały do czynienia z tym problemem:

Wszystkie odpowiedzi lekarzy

Główny autor badania, Vincent Perreten, powiedział, że warto poświęcić więcej uwagi rozwojowi i rozprzestrzenianiu się tej nowej oporności genów zarówno na ludzi, jak i na zwierzęta.

Komentując badanie, Coilin Nunan z grupy zajmującej się problemem antybiotykooporności Alliance to Save our Antibiotics powiedział, że konieczne jest dokładniejsze monitorowanie zakażeń MRSA u zwierząt gospodarskich i stosowania antybiotyków w rolnictwie. Jest to jedyna droga do zapanowania nad rosnącym problemem oporności bakterii na antybiotyki.

Potrzebujesz konsultacji z lekarzem, e-zwolnienia lub e-recepty? Wejdź na abcZdrowie Znajdź Lekarza i umów wizytę stacjonarną u specjalistów z całej Polski lub teleporadę od ręki.

Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze