Fasola – gatunki, wartości odżywcze, kalorie, wady, gotowanie

Jest doskonałym źródłem białka, syci i odżywia – fasola to produkt, który koniecznie włącz do swojej diety. Choć poszczególne odmiany fasoli (a jest ich prawie 400!) różnią się od siebie, wszystkie są cennym produktem spożywczym.

Fasola – gatunki

Najpopularniejszym gatunkiem, goszczącym często w naszych kuchniach, jest fasola biała jaś. Do białych odmian zalicza się też m.in. boston i canellino. Jakie jeszcze gatunki fasoli warto znać?

Zobacz film: "Jedz to, co kochasz i chudnij"

  • Flageolet – ma niewielkie, zielone ziarna; jest bardzo dobrym dodatkiem do sałatek,
  • fasola czarna – bardzo wartościowa, bardzo znana chociażby w Meksyku, dlatego warto ją dodawać do dań meksykańskich,
  • fasola adzuki – odmiana ta pochodzi z Japonii; ma charakterystyczny wygląd – nieduże, okrągłe, bordowe nasiona; to bogactwo żelaza i białka; jej smak jest słodkawo-orzechowy; cenne są również jej kiełki (zawierają dużo kwasu foliowego), -
  • fasola wielokwiatowa – pochodzi z Ameryki Środkowej i jest używana nie tylko w kuchni, ale też jako roślina ozdobna,
  • fasola barlotti – jej nasiona są jasne, pokryte brunatnymi cętkami. Ma szerokie zastosowanie w kuchni – można przygotować z niej zupy, pasty, sosy.

Znana jest też fasola czerwona, inaczej nazywana nerkową.

Fasola – wartości odżywcze i kaloryczność

Każda z odmian fasoli to źródło białka roślinnego – zawiera go aż 22 proc. Fasola wśród roślin zajmuje pod tym względem trzecie miejsce, po soi i grochu. Fasolę warto też spożywać ze względu na obecność witamin: B (przede wszystkim działającej przeciwdepresyjnie tiaminy), A, C. To również bogactwo składników mineralnych, takich jak potas, wapń, fosfor, a nawet niekiedy żelazo, cynk, selen. Niektóre gatunki fasoli dostarczają też kwasu foliowego, natomiast żaden nie zawiera sodu. Fasola zawiera też rozpuszczalny błonnik wpływający na obniżenie cholesterolu, lekkostrawną skrobię, a także inhibitory proteazy, które hamują rozrost tkanek nowotworowych.

Jak przedstawia się kaloryczność fasoli? Najbardziej popularna w Polsce fasola biała, po ugotowaniu będzie zawierała w 100 gramach około 138 kalorii.

Czarna fasola – właściwości zdrowotne

Czarna fasola to proste i smaczne uzupełnienie diety, które może polepszyć ogólny stan zdrowia na wiele sposobów. Jak na tak skromną roślinę strączkową,...

Fasola – wady

Włączenie fasoli do diety daje wiele korzyści. To niezaprzeczalne. Niestety, trzeba się też liczyć z kilkoma minusami. Najczęściej wymienianą wadą fasoli jest to, że powoduje wzdęcia i gazy. Z tego powodu powinny jej unikać kobiet w ciąży, karmiące piersią, cierpiący na zaparcia. Zanim ugotujemy danie z fasolą, warto też zwrócić uwagę na to, jakie leki przyjmujemy. Fasola połączeniu ze stosowanymi w leczeniu depresji inhibitorami monoaminooksydazy może powodować podwyższenie ciśnienia tętniczego.

Fasola – gotowanie

Fasolę trzeba gotować w odpowiedni sposób, który przyczyni się do zmniejszenia późniejszych kłopotów żołądkowych. Przed właściwym gotowaniem trzeba zmienić kilkukrotnie wodę. Jak prawidłowo gotować fasolę? Oto sposób:

  • wypłucz fasolę,
  • gotuj w gorącej wodzie przez 3 minuty,
  • odstaw na około 2 godziny, a następnie odlej wodę,
  • wlej przegotowaną wodę o temperaturze pokojowej (woda powinna przykrywać fasolę),
  • odczekaj 2 godziny, a następni ponownie odlej wodę i nalej nową (przegotowaną i przestudzoną),
  • mocz fasolę przez całą noc,
  • następnego dnia odlej wodę, wypłucz kilkukrotnie fasolę i zalej przegotowaną zimną wodą,
  • gotuj fasolę przez półtorej godziny (bez przykrycia).
Komentarze
zapytaj lekarza

za darmo

  • Odpowiedź w 24 godziny
  • Bez żadnych opłat
  • Lekarze, psychologowie, dietetycy

lekarzy jest teraz online

0/500

Warzywa - dzienna dawka, właściwości odżywcze, kaloryczność
najnowsze pytania

DYSKUSJE NA FORUM

Pomocni lekarze

Artykuły Warzywa - dzienna dawka, właściwości odżywcze, kaloryczność
Warzywa - dzienna dawka, właściwości odżywcze, kaloryczność

Właściwości fasoli. Które gatunki warto jeść?

Właściwości fasoli. Które gatunki warto jeść?

Gatunki fasoli Czynnikami rozróżniającymi gatunki fasoli są: kolor ziaren oraz ich rozmiar. Wedle kryterium barwy nasion można wyróżnić: fasolę (...) beżową, różową, zieloną i czarną....

Zapiekanki

Zapiekana zielona fasola

Zapiekana zielona fasola

Zielona fasola zawiera substancje o działaniu łagodnie odwadniającym i oczyszczającym płyny ustrojowe. Posiada mnóstwo witamin i jest pyszna.

Warzywa - dzienna dawka, właściwości odżywcze, kaloryczność

Ranking najbardziej kalorycznych warzyw

Ranking najbardziej kalorycznych warzyw

najbardziej tuczących warzyw znajdują się też bataty. 100g tego gatunku ziemniaków to 86 kcal. Są one zdecydowanie słodsze od tych zwykłych, które najczęściej (...) fast food Soczewica Soczewica, chociaż wykazuje wiele właściwości leczniczych,...

Zbilansowana dieta - charakterystyka, zasady, zdrowe produkty żywieniowe

Superprodukty, które jadły nasze babcie

Superprodukty, które jadły nasze babcie

twarożek z miodem Biała fasola Zrób tak, jak starsi ludzie i wrzuć kremową białą fasolę do zupy. Kubeczek ugotowanej białej fasoli dostarcza prawie (...) oraz magnezu - minerału, który pozwoli twoim mięśniom odpocząć...

Porady dietetyczne dla odchudzających się

Zobacz, dlaczego nie powinnaś liczyć kalorii na diecie

Zobacz, dlaczego nie powinnaś liczyć kalorii na diecie

pochłania wiele czasu. Nie myślałaś może o tym, aby zamiast tego poświęcić ten czas na ćwiczenia fizyczne? Kalorie nie mówią o wartości odżywczej danego (...) wiedzieć czy banan, którego właśnie spożywasz...

Zbilansowana dieta - charakterystyka, zasady, zdrowe produkty żywieniowe

Zdrowsze zamienniki ulubionych potraw

Zdrowsze zamienniki ulubionych potraw

pieczonego kurczaka w mące migdałowej lub z cieciorki. Zalety: wyeliminujesz mnóstwo kalorii i węglowodanów, a zyskasz dodatkowe składniki odżywcze (...) w głębokim talerzu. Zalety: rezygnacja z mącznej tortilli to...

Warzywa - dzienna dawka, właściwości odżywcze, kaloryczność

Wady i zalety spożywania fasoli

Wady i zalety spożywania fasoli

fitoskładników. Związki te znane są bowiem z korzystnego wpływu na serce. Skuteczne odchudzanie Fasola zawiera błonnik, który przyczynia (...) także: Największe kłamstwa na temat odchudzania Mniejsze ryzyko nowotworów Fasola...

Techniki gotowania

6 najczęstszych błędów popełnianych podczas gotowania

6 najczęstszych błędów popełnianych podczas gotowania

Błędy w kuchni Przygotowywanie posiłku nie jest takie proste, jak mogłoby się wydawać. Okazuje się, że większość z nas podczas gotowania popełnia (...) zjedzenie niedopieczonego mięsa, surowej fasoli czy łączenie niektórych...

Warzywa - dzienna dawka, właściwości odżywcze, kaloryczność

Czarna fasola - właściwości zdrowotne

Czarna fasola - właściwości zdrowotne

Wartości odżywcze czarnej fasoli Czarna fasola to proste i smaczne uzupełnienie diety, które może polepszyć ogólny stan zdrowia na wiele sposobów (...) . Jak na tak skromną roślinę strączkową,...