Fasola – gatunki, wartości odżywcze i kaloryczność, wady, gotowanie

Jest doskonałym źródłem białka, syci i odżywia – fasola to produkt, który koniecznie włącz do swojej diety. Choć poszczególne odmiany fasoli (a jest ich prawie 400!) różnią się od siebie, wszystkie są cennym produktem spożywczym.

spis treści

Zobacz film: "Co zrobić by fasola nie była ciężkostrawna"

1. Fasola – gatunki

Najpopularniejszym gatunkiem, goszczącym często w naszych kuchniach, jest fasola biała jaś. Do białych odmian zalicza się też m.in. boston i canellino. Jakie jeszcze gatunki fasoli warto znać?

  • Flageolet – ma niewielkie, zielone ziarna; jest bardzo dobrym dodatkiem do sałatek,
  • fasola czarna – bardzo wartościowa, bardzo znana chociażby w Meksyku, dlatego warto ją dodawać do dań meksykańskich,
  • fasola adzuki – odmiana ta pochodzi z Japonii; ma charakterystyczny wygląd – nieduże, okrągłe, bordowe nasiona; to bogactwo żelaza i białka; jej smak jest słodkawo-orzechowy; cenne są również jej kiełki (zawierają dużo kwasu foliowego), -
  • fasola wielokwiatowa – pochodzi z Ameryki Środkowej i jest używana nie tylko w kuchni, ale też jako roślina ozdobna,
  • fasola barlotti – jej nasiona są jasne, pokryte brunatnymi cętkami. Ma szerokie zastosowanie w kuchni – można przygotować z niej zupy, pasty, sosy.

Znana jest też fasola czerwona, inaczej nazywana nerkową.

Jest wiele różnych gatunków fasoli
Jest wiele różnych gatunków fasoli

2. Fasola – wartości odżywcze i kaloryczność

Każda z odmian fasoli to źródło białka roślinnego – zawiera go aż 22 proc. Fasola wśród roślin zajmuje pod tym względem trzecie miejsce, po soi i grochu. Fasolę warto też spożywać ze względu na obecność witamin: B (przede wszystkim działającej przeciwdepresyjnie tiaminy), A, C. To również bogactwo składników mineralnych, takich jak potas, wapń, fosfor, a nawet niekiedy żelazo, cynk, selen. Niektóre gatunki fasoli dostarczają też kwasu foliowego, natomiast żaden nie zawiera sodu. Fasola zawiera też rozpuszczalny błonnik wpływający na obniżenie cholesterolu, lekkostrawną skrobię, a także inhibitory proteazy, które hamują rozrost tkanek nowotworowych.

Jak przedstawia się kaloryczność fasoli? Najbardziej popularna w Polsce fasola biała, po ugotowaniu będzie zawierała w 100 gramach około 138 kalorii.

Czarna fasola – właściwości zdrowotne
Czarna fasola – właściwości zdrowotne [5 zdjęć]

Czarna fasola to proste i smaczne uzupełnienie diety, które może polepszyć ogólny stan zdrowia na wiele...

zobacz galerię

3. Fasola – wady

Włączenie fasoli do diety daje wiele korzyści. To niezaprzeczalne. Niestety, trzeba się też liczyć z kilkoma minusami. Najczęściej wymienianą wadą fasoli jest to, że powoduje wzdęcia i gazy. Z tego powodu powinny jej unikać kobiet w ciąży, karmiące piersią, cierpiący na zaparcia. Zanim ugotujemy danie z fasolą, warto też zwrócić uwagę na to, jakie leki przyjmujemy. Fasola połączeniu ze stosowanymi w leczeniu depresji inhibitorami monoaminooksydazy może powodować podwyższenie ciśnienia tętniczego.

4. Fasola – gotowanie

Fasolę trzeba gotować w odpowiedni sposób, który przyczyni się do zmniejszenia późniejszych kłopotów żołądkowych. Przed właściwym gotowaniem trzeba zmienić kilkukrotnie wodę. Jak prawidłowo gotować fasolę? Oto sposób:

Zobacz także:

  • wypłucz fasolę,
  • gotuj w gorącej wodzie przez 3 minuty,
  • odstaw na około 2 godziny, a następnie odlej wodę,
  • wlej przegotowaną wodę o temperaturze pokojowej (woda powinna przykrywać fasolę),
  • odczekaj 2 godziny, a następni ponownie odlej wodę i nalej nową (przegotowaną i przestudzoną),
  • mocz fasolę przez całą noc,
  • następnego dnia odlej wodę, wypłucz kilkukrotnie fasolę i zalej przegotowaną zimną wodą,
  • gotuj fasolę przez półtorej godziny (bez przykrycia).

Polecane dla Ciebie

Pomocni lekarze

Szukaj innego lekarza

Komentarze

Wysyłając opinię akceptujesz regulamin zamieszczania opinii w serwisie. Grupa Wirtualna Polska S.A. z siedzibą w Warszawie jest administratorem twoich danych osobowych dla celów związanych z korzystaniem z serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania.
    Ważne tematy