Faszerowane cukinie

Proponowany przepis na faszerowane cukinie jest tylko inspiracją. Tak naprawdę farsz można stworzyć ze wszystkiego, na co ma się ochotę.

Składniki:

Zobacz film: "Jak zdrowo jeść i tracić na wadze?"

  • 3/4 szklanki brązowego ryżu,
  • 1/2 szklanki wody,
  • 3/4 łyżeczki soli,
  • 2 średnie cukinie,
  • 1 łyżka oliwy z oliwek,
  • 2 ząbki czosnku, drobno posiekane,
  • 1/2 łyżeczki chili,
  • 8 listków świeżej mięty, drobno posiekanej,
  • 8 listków świeżej bazylii, drobno posiekanej,
  • 1/4 szklanki rozdrobnionego sera feta,
  • 1/3 szklanki drobno posiekanych zielonych oliwek,
  • 2 szklanki sosu pomidorowego,
  • listki bazylii do dekoracji.
Faszerowana cukinia

Nadziewana cukinia z pewnością przypadnie do gustu wszystkim, którzy mają ochotę coś przekąsić. To dobry pomysł także na przystawkę.

Przygotowanie:

Do większego garnka wsyp ryż, posól i wlej wodę. Gotuj, aż ryż będzie miękki i wchłonie całą wodę. Cukinie umyj i przekrój wzdłuż na pół. Za pomocą noża i łyżki wyjmij większość miąższu cukinii i odłóż do miseczki. Posól i zostaw na parę minut, aby wydzielił się sok. Odsącz go za pomocą ręcznika papierowego. Rozgrzej na patelni oliwę z oliwek, a następnie wrzuć czosnek, cukinię i chili i smaż na średnim ogniu. Miąższ powinien być miękki po 5 minutach. Zdejmij z ognia i dodaj ryż, miętę, bazylię, fetę i oliwki. Mieszankę rozłóż równomiernie w wydrążonych cukiniach. Polej wszystko doprawionym sosem pomidorowym. Rozgrzej piekarnik i wsadź faszerowane warzywa na 20 minut. Po wyjęciu skrop oliwą i udekoruj miętą.

Wartość odżywcza 1 porcji:
Kalorie 197,26 kcal
Białka 7,34 g
Węglowodany 32,87 g
Tłuszcze 7,4 g
Błonnik 5,12 g

Komentarz:

Podany farsz zawiera między innymi ryż, oliwki i fetę, gdyż są one bogate w białko i cenne wartości odżywcze. Idealna, pożywna przystawka.

Komentarze
zapytaj lekarza

za darmo

  • Odpowiedź w 24 godziny
  • Bez żadnych opłat
  • Lekarze, psychologowie, dietetycy

lekarzy jest teraz online

0/500

Przystawki
najnowsze pytania

Dyskusje na forum

Artykuły Przystawki
Przystawki

Tofu z rusztu

Tofu z rusztu

Tofu pochodzi z dalekiej Azji, ale dobrze przyjęło się w europejskiej kuchni. Warto spróbować, jak smakuje azjatycki przysmak zdjęty prosto z grilla.

Przystawki

Szparagi w sałatce

Szparagi w sałatce

Szparagi w sałatce Zielone szparagi nadadzą każdej sałatce żywy kolor!

Przystawki

Grzanki z czosnkiem

Grzanki z czosnkiem

Pyszne grzanki czosnkowe mogą posłużyć zarówno jako przystawka, jak i pożywna przekąska między posiłkami.

Przystawki

Faszerowana cukinia

Faszerowana cukinia

Nadziewana cukinia z pewnością przypadnie do gustu wszystkim, którzy mają ochotę coś przekąsić. To dobry pomysł także na przystawkę.

Przystawki

Zapiekane ziemniaki

Zapiekane ziemniaki

Ziemniaczane talarki zapiekane w cebuli i czosnku są pysznym dodatkiem do każdego rodzaju mięsa, a także mogą stanowić wspaniałą przystawkę.

Przystawki

Ziemniaki na słodko

Ziemniaki na słodko

Przystawka w formie podpiekanych na słodko ziemniaczków z pewnością znajdzie wielu amatorów. To dobry przepis na zaspokojenie południowego głodu.

Przystawki

Płatki owsiane z owocami

Płatki owsiane z owocami

Płatki owsiane nie muszą kojarzyć się już z niezachęcającą papką - dodatek miodu i żurawiny sprawia, że danie staje się pyszną przekąską, do której chętnie się wraca.

Przystawki

Twarożek z miodem

Potrawa dzięki zawartości białka i dobroczynnym właściwościom miodu, jest doskonałym źródłem energii dla osób aktywnych fizycznie. Wyniki badań naukowych wykazały, iż miód przyjmowany w dawce około 1 łyżeczki dziennie zwiększa efektywność i tolerancję...

Przystawki

Pasta z bakłażana i orzechów włoskich

Pasta z bakłażana i orzechów włoskich jest świetną propozycją dania na jesienne prywatki oraz lekką kolację. Składniki 1 duży bakłażan;
 1 szklanka orzechów włoskich; 
2 łyżeczki startego świeżego imbiru; 2 ząbki czosnku; 
1 łyżka oliwy z oliwek;
 3...