Faszerowane jajka

Jajka faszerowane są świetnym pomysłem na kolacyjną przystawkę lub zwykłą poranną przekąskę. Przemawia za nimi bogactwo witamin i substancji odżywczych, które posiadają zarówno warzywa stanowiące farsz, jak i same jajka.

Składniki:

  • 5 dużych, ugotowanych na twardo jaj,
  • 1 łyżka oliwy z oliwek,
  • 1 łyżka musztardy Dijon,
  • 1/4 szklanki posiekanej pietruszki,
  • 1/4 szklanki pokrojonego w kostkę selera,
  • 1 łyżeczka posiekanej szalotki,
  • 1 łyżeczka soli,
  • 1/4 łyżeczki pieprzu,
  • papryka do przybrania.

Zobacz film: "Tłuszcze mogą być zdrowe. Sprawdź jakie są najlepsze dla dziecka"

Nadziewane jajka
Nadziewane jajka

Świetnym pomysłem na elegancką i smaczną przystawkę są faszerowane warzywami lub pastą jajka.

zobacz galerię

Przygotowanie:

Obierz jajka ze skorupki i przekrój je wzdłuż na pół. Usuń z nich żółtka, które przenieś do miski i rozgnieć. Wymieszaj je z oliwą, musztardą, pietruszką, selerem, szalotką, dopraw solą i pieprzem. Za pomocą łyżki napełnij białka jajek mieszanką i schowaj na pół godziny do lodówki. Paprykę umyj i pokrój w wąskie paski. Przed podaniem jajek udekoruj je papryką.

Wartość odżywcza 1 porcji:
Kalorie 135,88 kcal
Białka 8,88 g
Węglowodany 3,12 g
Tłuszcze 10,14 g
Błonnik 1,29 g

Komentarz:

Do niedawna wszyscy myśleli, że jajka nie dość, że nie są zbyt zdrowe same w sobie, to jeszcze mogą zarazić salmonellą. Jednak rzeczywistość jest inna. Oczywiście, wciąż warto jeść jajka ze sprawdzonych źródeł. Jednak jaja to źródło m.in. białka, nienasyconych tłuszczów, witamin A, D, E, K, B1, B2, B6 i B12 oraz magnezu, żelaza, jodu, potasu, wapnia, fosforu, sodu, cynku, fluoru, krzemu, miedzi, selenu, manganu i siarki. Ta dosyć długa litania pokazuje, że warto wprowadzić w dietę ten produkt spożywczy.

Polecane dla Ciebie

Pomocni lekarze

Szukaj innego lekarza

Komentarze

Wysyłając opinię akceptujesz regulamin zamieszczania opinii w serwisie. Grupa Wirtualna Polska S.A. z siedzibą w Warszawie jest administratorem twoich danych osobowych dla celów związanych z korzystaniem z serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania.
    Podoba Ci się ten artykuł? Chcesz więcej? Polub
    i bądź na bieżąco!