Faszerowane jajka - składniki, przygotowanie, co warto wiedzieć

Jajka faszerowane są świetnym pomysłem na kolacyjną przystawkę lub zwykłą poranną przekąskę. Przemawia za nimi bogactwo witamin i substancji odżywczych, które posiadają zarówno warzywa stanowiące farsz, jak i same jajka.

spis treści

Zobacz film: "Co się stanie z organizmem, jeśli będziesz jeść częściej jajka na twardo?"

1. Faszerowane jajka - składniki

Przygotowanie potrawy nie jest skomplikowane. Jednak zanim zaczniemy gotować musimy upewnić się, czy w naszej kuchni znajdują się produkty, które wyorzystamy w trakcie gotowania. Oto składniki niezbęde do przygotowania faszerowanych jajek:

  • 5 dużych, ugotowanych na twardo jaj,
  • 1 łyżka oliwy z oliwek,
  • 1 łyżka musztardy Dijon,
  • 1/4 szklanki posiekanej pietruszki,
  • 1/4 szklanki pokrojonego w kostkę selera,
  • 1 łyżeczka posiekanej szalotki,
  • 1 łyżeczka soli,
  • 1/4 łyżeczki pieprzu,
  • papryka do przybrania.

2. Faszerowane jajka - przygotowanie

Przygotowanie faszerowanych jajek jest dziecinnie proste. Należy jedynie postepować według poniższej instrukcji:

  • obierz jajka ze skorupki i przekrój je wzdłuż na pół,
  • usuń z nich żółtka, które przenieś do miski i rozgnieć,
  • wymieszaj je z oliwą, musztardą, pietruszką, selerem, szalotką, dopraw solą i pieprzem,
  • za pomocą łyżki napełnij białka jajek mieszanką i schowaj na pół godziny do lodówki,
  • paprykę umyj i pokrój w wąskie paski,
  • przed podaniem jajek udekoruj je papryką.
Nadziewane jajka
Nadziewane jajka

Świetnym pomysłem na elegancką i smaczną przystawkę są faszerowane warzywami lub pastą jajka.

zobacz galerię
Wartość odżywcza 1 porcji:
Kalorie 135,88 kcal
Białka 8,88 g
Węglowodany 3,12 g
Tłuszcze 10,14 g
Błonnik 1,29 g

3. Faszerowane jajka - co warto wiedzieć

Do niedawna wszyscy myśleli, że jajka nie dość, że nie są zbyt zdrowe same w sobie, to jeszcze mogą zarazić salmonellą. Jednak rzeczywistość jest inna.

Oczywiście, wciąż warto jeść jajka ze sprawdzonych źródeł. Jednak jaja to źródło m.in. białka, nienasyconych tłuszczów, witamin A, D, E, K, B1, B2, B6 i B12 oraz magnezu, żelaza, jodu, potasu, wapnia, fosforu, sodu, cynku, fluoru, krzemu, miedzi, selenu, manganu i siarki.

Ta dosyć długa litania pokazuje, że warto wprowadzić w dietę ten produkt spożywczy.

Zobacz także

Polecane dla Ciebie

Pomocni lekarze

Szukaj innego lekarza

Komentarze

Wysyłając opinię akceptujesz regulamin zamieszczania opinii w serwisie. Grupa Wirtualna Polska S.A. z siedzibą w Warszawie jest administratorem twoich danych osobowych dla celów związanych z korzystaniem z serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania.
    Ważne tematy