Fioletowy chleb – nowy superprodukt?

To prawdziwy superprodukt wśród pieczywa – ma właściwości antyrakowe, jest dłużej trawiony niż zwykły biały chleb i zawiera wyłącznie naturalne składniki. Fioletowy chleb to dzieło naukowca z Narodowego Uniwersytetu Singapuru. Czy nietypowy bochenek podbije świat?

Profesor Zhou Weibiao twierdzi, że pieczywo cieszy się złą reputacją, dlatego należy odmienić wizerunek jednego z najpopularniejszych produktów spożywczych. Niestety, zwykły biały chleb zawiera mało błonnika, szybko podnosi poziom cukru i jest błyskawicznie trawiony, przez co szybko stajemy się głodni. Zbyt duża ilość pieczywa z mąki pszennej w diecie przyczynia się do tycia, a nawet cukrzycy.

Jedz to, co kochasz i chudnij

Rozwiązaniem tych problemów ma być fioletowy chleb o zupełnie innym składzie, ale konsystencji i smaku zbliżonym do popularnego białego bochenka. Co go wyróżnia?

Profesor Weibiao postanowił zaczerpnąć prozdrowotne składniki z czarnego ryżu, znanego z wysokiej zawartości antocyjanów. To naturalne fioletowe barwniki, które mają właściwości antyoksydacyjne. Naukowiec dodał je do mąki i uzyskał bochenek o purpurowej barwie.

Dlaczego taki chleb jest wyjątkowo zdrowy? W wielu badaniach wykazano, że antocyjany zmniejszają ryzyko nowotworu, chorób układu krążenia, schorzeń neurologicznych, a nawet zapobiegają utracie pamięci postępującej z wiekiem. Co więcej, fioletowy barwnik pomaga kontrolować poziom cukru we krwi i pozytywnie wpływa na trawienie.

Podczas eksperymentów ze zdrowym bochenkiem okazało się, że antocyjany nie tylko zmieniają kolor pieczywa, ale wchodzą również w reakcję chemiczną z enzymami skrobi, dzięki czemu fioletowy chleb jest trawiony o nawet 20 proc. wolniej niż zwykły. Ma taką samą wartość kaloryczną, ale wolniej uwalnia energię, dzięki czemu dłużej czujemy się najedzeni.

Fioletowy chleb nie jest jeszcze dostępny w komercyjnej sprzedaży, ale profesor ma nadzieję, że wkrótce producenci zainteresują się zdrowszą alternatywą dla ulubionego chleba milionów osób na całym świecie.

Zanim nietypowy bochenek trafi na sklepowe półki, pozostaje nam czerpać antocyjany z innych źródeł. Jakich? Najwięcej cennych substancji znajduje się w owocach i warzywach o ciemnoczerwonym, fioletowym i niebieskim kolorze. W codziennym menu powinny więc znaleźć się borówki, śliwki, bakłażany, granaty, truskawki, buraki, winogrona. Należy jeść je ze skórką, w której poza przeciwutleniaczami znajduje się też dawka błonnika, potasu oraz magnezu.

Komentarze (1)
zapytaj lekarza

za darmo

  • Odpowiedź w 24 godziny
  • Bez żadnych opłat
  • Lekarze, psychologowie, dietetycy

lekarzy jest teraz online

0/500

Zboża
najnowsze pytania

DYSKUSJE NA FORUM

Pomocni lekarze

Artykuły Zboża
Zboża

Czy warto jeść makaron?

Czy warto jeść makaron?

- W makaronach, jak w każdym produkcie, ważna jest jakość. Te ze zbóż oczyszczonych (tu głównie króluje makaron pszenny) nie są najlepszym wyborem (...) . Dlaczego? Zboża oczyszczone zawierają dużo mniej substancji odżywczych,...

Zboża

Sezam - nieznane właściwości

Sezam - nieznane właściwości

Sezam - właściwości Nasiona sezamu, niezwykle popularne w kuchni azjatyckiej, nadają delikatnego orzechowego posmaku potrawom. Nasiona sezamu są również głównym składnikiem tahini - pasty sezamowej dodawanej m.in. do humusu oraz chałwy. Z nasion sezamu...

Zboża

Teff - jedno z najzdrowszych zbóż na świecie

Teff - jedno z najzdrowszych zbóż na świecie

jest jednym z podstawowych produktów żywnościowych. Ziarna teffu są bardzo małe - wielkości ziarenek maku - przez co zboże mieli się w całości i dzięki czemu (...) , antyoksydantów, wapnia, żelaza, magnezu i kwasu foliowego. To prawdziwa...

Zboża

Na czym polega detoks jaglany?

Na czym polega detoks jaglany?

Detoks kaszą jaglaną Detoks jaglany to oczyszczanie inne niż zwykle. Przede wszystkim nie musisz się głodzić, aby pozbyć się toksyn z organizmu i go odkwasić. Stanowiąca podstawę detoksykacji kasza jaglana to bogactwo witamin i składników mineralnych....

Zboża

Kasza gryczana - produkt odkwaszający organizm

Kasza gryczana - produkt odkwaszający organizm

Kasza gryczana - właściwości odżywcze Kasza gryczana posiada mnóstwo wartości odżywczych. Bogata w błonnik, sole mineralne (wapń, fosfor, magnez) i witaminy polecana jest osobom mającym problemy żołądkowe. Produkt zawiera białko, węglowodany i duże ilości...

Zboża

Co się stanie, gdy przestaniesz jeść chleb?

Co się stanie, gdy przestaniesz jeść chleb?

Chleb w każdym polskim domu Chleb od wielu dziesięcioleci jest podstawowym produktem spożywczym w każdym polskim domu. Uwielbiamy ten jeszcze ciepły, posmarowany masłem bądź dżemem i białym serem. Coraz częściej jednak słyszymy opinie, że pieczywo powoduje...

Zboża

Które zboża są najzdrowsze?

Które zboża są najzdrowsze?

od białek zbóż. Gryka bogata jest w magnez, który obniża ciśnienie krwi i pomaga regulować poziom insuliny we krwi. Kuskus Kuskus jest lekki i puszysty (...) do diety zdrowe ziarna. Pamiętaj, aby pieczywo było w 100% z pełnoziarnistej...

Zboża

Dlaczego warto jeść kaszę gryczaną?

Dlaczego warto jeść kaszę gryczaną?

Dlaczego warto włączyć kaszę gryczaną do naszej diety? Gryka to roślina o wielu prozdrowotnych właściwościach. Jest źródłem rutyny, która działa uszczelniająco i wzmacniająco na naczynia krwionośne. Zawiera także kwercetynę o działaniu antynowotworowym...

Zboża

7 najzdrowszych mąk i ich wpływ na nasze zdrowie

7 najzdrowszych mąk i ich wpływ na nasze zdrowie

Mąka orkiszowa Orkisz to niezwykle cenne zboże, które jest uprawiane najczęściej w gospodarstwach ekologicznych. Ta odmiana pszenicy spożywana (...) i energii. To jednak nie wszystkie prozdrowotne właściwości orkiszu. Spożywanie tego...