Flambirowanie potraw

Zdrowa kuchnia nie musi być nudna. Obecnie stosowane techniki gotowania pomagają osiągnąć spektakularne rezultaty w zaciszu domowej kuchni, czego przykładem jest flambirowanie potraw. Metoda ta jest często wykorzystywana w drogich restauracjach, aby zrobić wrażenie na gościach. Jakkolwiek flambirowane banany lub płonące naleśniki wyglądają dość ekstrawagancko, ich przygotowanie jest proste i niemal każdy jest w stanie wykonać je samemu. Na czym polega flambirowanie i jak je przeprowadzić krok po kroku?

Zobacz film: "Co się dzieje gdy zjadamy posiłek?"

Co to jest flambirowanie?

Termin pochodzi od francuskiego „flambé”, czyli „płonący”. Technika ta polega na polaniu jedzenia alkoholem, najlepiej brandy, koniakiem lub rumem i podpaleniu go. Alkohol wypala się błękitnym płomieniem, zostawiając delikatny posmak użytego alkoholu. Flambirowanie potraw wykonuje się w restauracjach w celu pozbycia się surowego smaku alkoholu z dania, a także by dodać nieco dramatyzmu przy stole. Tylko trunki z wysoką zawartością alkoholu mogą być użyte do flambirowania jedzenia. Piwo, szampan i większość win nie zdaje egzaminu. Do flambirowania najlepsze są trunki o 40% zawartości alkoholu. Te o zawartości wyższej niż 60% są odradzane, ponieważ są łatwopalne i mogą stanowić zagrożenie podczas zapalania. Przed flambirowaniem należy podgrzać alkohol do 54°C. Także danie powinno być ciepłe. Podczas zapalania potraw warto mieć w pobliżu dużą metalową pokrywkę, za pomocą której można szybko ugasić ogień, jeśli wymknie się spod kontroli.

Flambirowanie krok po kroku

Jak przeprowadzić flambirowanie?

  1. Podgrzej alkoholowy trunek do momentu, kiedy na brzegach zacznie się gotować.
  2. Upewnij się, że dana potrawa jest właściwie podgrzana.
  3. Ostrożnie dodaj alkohol do dania. Pamiętaj, aby trunek nie znajdował się zbyt blisko źródła ognia, ponieważ może to spowodować eksplozję.
  4. Zapal alkohol długą drewnianą zapałką.
  5. Delikatnie potrząsaj naczynie z potrawą, aż wypali się resztka alkoholu.
  6. Natychmiast podaj danie.

Nawet prosta potrawa może wiele zyskać, jeśli jest podana w niezwykły sposób. Flambirowanie sprawia, że tradycyjna zdrowa kuchnia zyskuje nowe, ciekawsze oblicze. Konieczne jest jednak zachowanie ostrożności, aby płomień nie spowodował pożaru. Flambirowaniu poddawane są najczęściej smażone owoce, takie jak banany i brzoskwinie, mięso (steki, szaszłyki), potrawy przyrządzone z jaj (omlety, naleśniki). Płonący alkohol nadaje potrawie bardziej wykwintny smak. Poza tym, staje się rodzajem widowiska, które uświetnia posiłek. Kuchnie wschodnie wykorzystują flambirowanie potraw w przyrządzaniu owoców morza oraz ryb. Lekko rozgrzany tłuszcz, na którym smażona jest potrawa, podpala się na około 30 sekund, a następnie gasi się ogień, przykrywając go pokrywką naczynia.

Flambirować można również drinki i inne napoje alkoholowe. Duże wrażenie na gościach możesz zrobić, samodzielnie przygotowując flambirowany deser owocowy. Wystarczy, że drobno pokrojone owoce przełożysz do salaterek, polejesz je rumem, posypiesz cukrem, a na koniec wszystko podpalisz. Po ugaszeniu płomienia goście będą się cieszyć smakowitym ciepłym deserem z pyszną słodką skorupką na wierzchu.

Komentarze
zapytaj lekarza

za darmo

  • Odpowiedź w 24 godziny
  • Bez żadnych opłat
  • Lekarze, psychologowie, dietetycy

lekarzy jest teraz online

0/500

Techniki gotowania
najnowsze pytania

Dyskusje na forum

Artykuły Techniki gotowania
Techniki gotowania

Kuchenni pomocnicy

Kuchenni pomocnicy

W kuchni wyposażonej w odpowiednie sprzęty i produkty możesz przygotować posiłki, które zachwycą twoich bliskich, a dla ciebie będą powodem do dumy.

Techniki gotowania

6 najczęstszych błędów popełnianych podczas gotowania

6 najczęstszych błędów popełnianych podczas gotowania

Błędy w kuchni Przygotowywanie posiłku nie jest takie proste, jak mogłoby się wydawać. Okazuje się, że większość z nas podczas gotowania popełnia (...) substancja całkowicie wypłukuje się tylko podczas gotowania. Gdy...

Techniki gotowania

Najważniejsze zasady dobrego smażenia (WIDEO)

Najważniejsze zasady dobrego smażenia (WIDEO) Odtwórz wideo

Smażenie powszechnie uważane jest za najmniej zdrową formę obróbki termicznej żywności. Wystarczy pamiętać o kilku zasadach i nie będziemy musieli z niego rezygnować. Wybierz dobrej jakości patelnię i używaj wyłącznie świeżego oleju. Wbrew powszechnej...

Techniki gotowania

Peklowanie

się bakterie. Ta technika gotowania wykorzystuje takie przyprawy jak pieprz, ziele angielskie, gorczyca i liście laurowe, dzięki którym solanka peklująca nabiera potrzebnego smaku. Saletra jest dodawana w celu uzyskania...

Techniki gotowania

Garnirowanie potraw

Garnirowanie to ozdabianie potraw dekoracjami wykonanymi z warzyw i owoców. Ojczyzną garnirowania jest Azja, a mistrzami w tej dziedzinie są: Chińczycy, Tajowie i Japończycy. Zwyczaj dekorowania potraw sięga VII wieku, a więc czasów panowania w Chinach...

Techniki gotowania

Smażenie potraw

Smażenie potraw to jedna z najpopularniejszych, choć niezbyt zdrowych, metod przygotowywania posiłków. Smażyć można mięso, ryby, owoce morza, warzywa i owoce. Smażenie polega na ogrzewaniu potrawy w tłuszczu. Wyróżnia się dwa rodzaje smażenia: w niewielkiej...

Techniki gotowania

Blanszowanie

Blanszowanie to rodzaj szybkiej, cieplnej obróbki żywności, a konkretnie warzyw i owoców. Jest to sposób na to, by nie jeść surowych warzyw, a równocześnie nie tracić ich chrupkości i świeżego smaku. Blanszowanie polega na tym, że wrzucamy warzywa na...

Techniki gotowania

Smażenie jest zdrowsze od gotowania

Smażenie jest zdrowsze od gotowania

różne sposoby przyrządzania - smażenie, gotowanie i smażenie w mieszance oliwy z oliwek extra vergine i wody (to tradycyjna technika wykorzystywana (...) Naukowcy twierdzą, że smażenie warzyw jest zdrowsze niż ich gotowanie....

Techniki gotowania

Kuchenne niezbędniki

się nam różnorodny sprzęt kuchenny, mający ułatwić nam gotowanie. Dzisiejszy świat daje ci więc możliwość zaopatrzenia się we wszystkie potrzebne (...) o każdej porze roku. Możesz piec w nim kurczaka, robić potrawki lub zupy, a także...