Francja zarządza selektywny ubój kaczek, aby powstrzymać ptasią grypę

4 stycznia we Francji zarządzono wielki selektywny ubój kaczek w trzech regionach najbardziej dotkniętych poważną epidemią ptasiej grypy. Jego celem jest powstrzymanie namnażania się wirusa, który w ciągu ostatniego miesiąca gwałtownie rozprzestrzenił się w niektórych rejonach. Zarządzenie zostało wydane przez ministra rolnictwa.

Minister rolnictwa potwierdził w przemówieniu, że, według przewidywań, wszystkie kaczki oraz gęsi z wolnego wybiegu zostaną zabite pomiędzy 5. a 20. stycznia w obszarze południowo-zachodniej Francji składającym się z jednostek administracyjnych Gers, Landes i Hautes-Pyrenees.

Francja to kraj o największej liczbie hodowlanego drobiu w Unii Europejskiej. Na tę chwilę zgłoszono 89 przypadków zakażenia wysoce niebezpiecznym wirusem ptasiej rypy o nazwie symbolicznej H5N8. Większość z nich miała miejsce w rejonie Gers.

"Głównym zadaniem będzie szybkie wybicie gatunków najbardziej narażonych na działanie wirusa" - mówi minister w swoim oświadczeniu, dodając, że chodzi o kaczki hodowane przez producentów foie gras.

Nowy szczep wirusa ptasiej grypy spowodował epidemię w południowo-zachodniej części Francji
Nowy szczep wirusa ptasiej grypy spowodował epidemię w południowo-zachodniej części Francji (123RF)

Około 800,000 tych ptaków, część populacji szacowanej na około 18 milionów w całej południowo-zachodniej części Francji, zostanie wybitych w nadchodzącym tygodniu, jak podaje Marie-Pierre Pe z grupy producentów foie gras CIFOG.

Liczba wzrośnie, jeżeli mimo tych działań wirus nie zostanie powstrzymany, dodała Pe podkreślając, że w najbardziej zagrożonym obszarze jest około 1,3 miliona ptaków.

Niektóre farmy będą wyłączone z działań, między innymi te, które hodują kaczki w zamknięciu i te, w których wykonywany jest pełny cykl produkcyjny, czyli od piskląt do produktu końcowego.

Czynniki ryzyka świńskiej grypy
Czynniki ryzyka świńskiej grypy

W dzisiejszych czasach często słyszy się o wirusie świńskiej grypy, czyli grypy AH1N1. Warto dowiedzieć...

zobacz galerię

W swoim uzasadnieniu minister powiedział, że jest w stanie powstrzymać ubój przed 20. stycznia, jeśli epidemia ptasiej grypy zostanie powstrzymana do tego czasu.

Północno-zachodnia Francja, ośrodek producentów foie gras tworzonego z kaczej i gęsiej wątroby, była centrum dużej liczby poważnych zakażeń ptasia grypą w zeszłym roku, chociaż wtedy dotyczyło to innego szczepu wirusa.

Niektóre kraje europejskie oraz Izrael odnotowały przypadki zarażeń szczepem H5N8 ptasiej grypy w ciągu ostatnich dwóch miesięcy. Niektóre z nich zarządziły, aby stada drobiu trzymano w zamkniętych pomieszczeniach aby powstrzymać rozprzestrzenianie się choroby.

Koniecznie przeczytaj

W Czechach i Słowenii pierwsze wybuchy epidemii wirusa o szczepie H5N8 odnotowano w zeszłą środę (28 grudnia). Szczep H5N8 charakteryzuje się wysoką śmiertelnością w przypadku zakażenia drobiu, jednak nigdy jeszcze nie odnaleziono go u ludzi i nie może być przekazany przez pokarm.

W ostatnich tygodniach w Azji pojawiły się także inne szczepy ptasiej grypy, co doprowadziło do kontrolowanego uboju milionów ptaków w Korei Południowej i Japonii, jak również do zakażeń ludzi w Chinach.

Większość przypadków ostatniego wybuchu epidemii ptasiej grypy we Francji miało miejsce w południowo-zachodnim rejonie, jednak ostatnio miały miejsce także w Deux-Sevres, rejonie położonym na północy.

Zeszłoroczny kryzys, który zmusił producentów foie gras do wstrzymania produkcji w 18 rejonach kosztował przemysł 500 milionów Euro. Tegoroczny ubój będzie kosztował producentów 80 milionów Euro.

Polecane dla Ciebie

Pomocni lekarze

Szukaj innego lekarza

Komentarze

Wysyłając opinię akceptujesz regulamin zamieszczania opinii w serwisie. Grupa Wirtualna Polska S.A. z siedzibą w Warszawie jest administratorem twoich danych osobowych dla celów związanych z korzystaniem z serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania.