Garnirowanie potraw

Garnirowanie to ozdabianie potraw dekoracjami wykonanymi z warzyw i owoców. Ojczyzną garnirowania jest Azja, a mistrzami w tej dziedzinie są: Chińczycy, Tajowie i Japończycy. Zwyczaj dekorowania potraw sięga VII wieku, a więc czasów panowania w Chinach dynastii Tang (618-907). W tym czasie wykrawane warzywa i owoce zdobiły już nie tylko cesarskie stoły, ale też stoły średniej warstwy społeczeństwa. Wielki przełom w dekorowaniu potraw nastąpił jednak obecnie. Wraz z rozwojem turystyki zaznaczył się istotny wpływ cywilizacji wschodnich na Zachodzie.

Zobacz film: "Jedz to, co kochasz i chudnij"

Ozdabianie potraw

Sztuka dekorowania potraw i naczyń, na których są one podawane, to z języka francuskiego garnirowanie (fr. garnir – ozdabiać). Dodatki, którymi zdobi się potrawę, zwie się garnirunkiem. Kluczem do prezentacji potraw jest zmysł wzroku. Ładnie ozdobiona potrawa lub udekorowany półmisek podnoszą smak dania. Nawet prosto udekorowany posiłek zyskuje na wyglądzie i smaku. Garnirowanie polega na pobudzaniu trzech zmysłów człowieka: wzroku, smaku i węchu. Umiejętne dekorowanie potraw to klucz do efektywnej aranżacji dań nie tylko w wykwintnych restauracjach, ale i w domach. Niebanalne ozdabianie potraw nie musi być domeną wyłącznie profesjonalnych kucharzy. Mając w domu ostry nożyk, zwykłe akcesoria kuchenne i kilka podstawowych warzyw lub owoców, można samemu wyczarować prawdziwe cuda.

Akcesoria do garnirowania

Sztuka dekorowania potraw jest niezwykle atrakcyjna i stosunkowo łatwa do nauczenia się. Podstawowe narzędzia potrzebne do garnirowania to noże, trochę większe i małe, o różnych kształtach ostrzy, a także nożyczki. W sprzedaży są również specjalne zestawy do modelowania warzyw i owoców, które przypominają dłutka o różnych kształtach końcówek. Można również kupić pełne zestawy profesjonalne, zawierające nóż kuchenny, obrotowy, karbowany, kołyskowy, nóż do pomidorów, do filetowania, jarzyniak, obierak, wycinak, strugacz do masła, łopatkę, szatkownicę do jarzyn i specjalny nóż do usuwania gniazd nasiennych.

Przydatne są też przyrządy do robienia spirali z ogórka i rzodkwi, dekoracyjnego rowkowania skórki, nożyki do cytrusów, łyżeczki do wydrążania kulek, foremki do wykrawania kanapek i koreczków, specjalne noże faliste, krajacze do jajek i temperówki do warzyw. Dekoracje z owoców i warzyw można wykonywać w prosty sposób, odpowiednio nacinając produkty, łącząc je ze sobą i splatając. Stąd do robienia dekoracji przydatne są wykałaczki, patyczki do szaszłyków i gumki-recepturki.

Najczęściej używane produkty do garnirowania

Najczęściej używanymi warzywami do zdobienia są: marchew, rzodkiewka, pomidory, kolorowa papryka, pietruszka, ogórki, kalafior, cebula i por. Jednak w zależności od pomysłowości wykonawcy, można stosować wiele innych warzyw. Kulinarne dzieło można wykończyć sałatą, szczypiorkiem, koperkiem, natką pietruszki, listkami bazylii czy melisy. Warto pamiętać także o możliwości wymyślnego podania serwowanych dań. Weźmy choćby tradycyjną zupę, którą można przykryć osłonką z ciasta chlebowego. Ponadto, w miejsce makaronu można przygotować kluski własnej roboty. Ryż warto przyrządzić w kilku kolorach.

Najbardziej popularnymi rodzajami dekoracji są wszelkiego rodzaju kwiatki, różyczki i gwiazdki, sporządzone z ogórków, pomidorów, rzodkwi i marchwi. Ozdoby te wykonuje się poprzez nacięcie jarzyn specjalnym, niewielkim nożykiem. Najzwyklejsza nawet przekąska nabierze świeżego charakteru dzięki niewielkiemu kwiatkowi z rzodkwi. A wbrew pozorom przyrządzenie takiej dekoracji nie zajmuje wiele czasu – wystarczy delikatnie naciąć warzywo w kratkę i lekko rozdzielić. Tymczasem obieraczka pomoże nam stworzyć płatki kwiatów z dowolnego warzywa. Wszelkiego rodzaju wariacje kwiatowe można tworzyć z cebuli, papryki, kabaczków, ogórka czy pomidora, nacinając je odpowiednio i/lub wyjmując ich fragmenty. Egzotyczny kwiat powstanie także przez nacięcie papryczek chilli i wyeksponowanie gniazda nasiennego. Do tworzenia kwiatowych ozdób nadają się także niemal wszystkie egzotyczne owoce.

Wydrążone skórki melona, arbuza czy ananasa doskonale prezentują się jako miski i kosze do przeróżnych sałatek owocowych. Ale można ich także użyć (odwracając w drugą stronę) jako podstawki, w którą wbijane są wykałaczki. Wszelkiego rodzaju serduszka, gwiazdki, motylki i figury geometryczne można wykroić za pomocą foremek o odpowiednich kształtach. Niebanalną rolę ozdoby pełni też koloryzacja, która zależy jedynie od posiadanych barwników spożywczych.

Ciekawe ozdoby można również wyczarować z masła lub żółtego sera. Dekoracja jest bardzo prosta do wykonania. Można też wykorzystać serki w plasterkach, które posiadają różne warianty kolorystyczne i są bardziej tłuste, więc dekoracja z pewnością będzie trwalsza. Bardzo efektowne jako samodzielne ozdoby są wszelkiego rodzaju dekoracje z jajek i pomidorów, takie jak: biedronki, grzybki, pszczoły czy myszki. Do wykończenia można tu używać przypraw, śmietany oraz majonezu, którymi bez problemu namalujesz kropeczki czy paski. Podobnych pomysłów jest naprawdę wiele, wystarczy wykazać się tylko fantazją, a obiad czy kolacja będą niosły radość.

Pomysłowe garnirowanie potraw to doskonały sposób na małego niejadka. Kolorowo, pysznie i oryginalnie – tak właśnie może być na stole na co dzień i od święta. Niejadkowi trudno będzie się oprzeć zielonemu owocowemu krokodylkowi, zabawnej gąsienicy, truskawkowym motylkom czy mini-kanapeczkom kokardkom. Dekorowanie i ozdabianie potraw to prawdziwy kunszt. Odrobina wyobraźni i dobrych chęci wystarczą, by wyczarować dekoracyjne cuda.

Komentarze
zapytaj lekarza

za darmo

  • Odpowiedź w 24 godziny
  • Bez żadnych opłat
  • Lekarze, psychologowie, dietetycy

lekarzy jest teraz online

0/500

Techniki gotowania
najnowsze pytania

Dyskusje na forum

Artykuły Techniki gotowania
Techniki gotowania

Najważniejsze zasady dobrego smażenia (WIDEO)

Najważniejsze zasady dobrego smażenia (WIDEO) Odtwórz wideo

Smażenie powszechnie uważane jest za najmniej zdrową formę obróbki termicznej żywności. Wystarczy pamiętać o kilku zasadach i nie będziemy musieli z niego rezygnować. Wybierz dobrej jakości patelnię i używaj wyłącznie świeżego oleju. Wbrew powszechnej...

Techniki gotowania

Kuchenni pomocnicy

Kuchenni pomocnicy

W kuchni wyposażonej w odpowiednie sprzęty i produkty możesz przygotować posiłki, które zachwycą twoich bliskich, a dla ciebie będą powodem do dumy.

Techniki gotowania

6 najczęstszych błędów popełnianych podczas gotowania

6 najczęstszych błędów popełnianych podczas gotowania

Błędy w kuchni Przygotowywanie posiłku nie jest takie proste, jak mogłoby się wydawać. Okazuje się, że większość z nas podczas gotowania popełnia (...) substancja całkowicie wypłukuje się tylko podczas gotowania. Gdy...

Techniki gotowania

5 najbardziej toksycznych przyborów kuchennych

5 najbardziej toksycznych przyborów kuchennych

Powłoki nieprzywieralne Coraz więcej osób przykłada wagę do zdrowego odżywiania się, dlatego warto upewnić się, czy przyrządy, w których gotujemy (...) . Podczas gotowania szkodliwe substancje przedostają się z miedzianych...

Techniki gotowania

Smażenie potraw

Smażenie potraw to jedna z najpopularniejszych, choć niezbyt zdrowych, metod przygotowywania posiłków. Smażyć można mięso, ryby, owoce morza, warzywa i owoce. Smażenie polega na ogrzewaniu potrawy w tłuszczu. Wyróżnia się dwa rodzaje smażenia: w niewielkiej...

Techniki gotowania

Smażenie jest zdrowsze od gotowania

Smażenie jest zdrowsze od gotowania

różne sposoby przyrządzania - smażenie, gotowanie i smażenie w mieszance oliwy z oliwek extra vergine i wody (to tradycyjna technika wykorzystywana (...) Naukowcy twierdzą, że smażenie warzyw jest zdrowsze niż ich gotowanie....

Techniki gotowania

Karmelizowanie

cząsteczek cukru. Uzyskiwane efekty zależą przede wszystkim od rodzaju cukru, temperatury ogrzewania i czasu karmelizowania. Ta technika gotowania stosowana jest do nadawania smaku i koloru napojom piwnym, kawie, a także...

Techniki gotowania

Drożdżowe pierożki z nadzieniem jajecznym(WIDEO)

Po każdych świętach czujemy przesyt ,a nasze lodówki są nadal pełe . Co zrobić aby nasza praca w przygotowniu świątecznych pyszności nie trafiła do kosza ? Piotr Kucharski ma na to kilka sprytnych i pouczających rad aby wielkanocne frykasy zamienić...

Techniki gotowania

Smakowite dania Piotra Kucharskiego (WIDEO)

Sezon letni mija i na sklepowe półki trafiają już typowo** jesienne produkty**. Musimy pamiętać, że w tym czasie letnie warzywa i owoce są najlepsze, jednak najczęściej odchodzą w odstawkę. Piotr Kucharski przygotowuje potrawy, które kojarzą się z latem....