Gdzie i jak kupować wartościowe produkty spożywcze?

Zima nie należy do pór roku obfitujących w świeże warzywa i owoce. Nie oznacza to jednak, że w okresie jesienno-zimowym nie jest możliwe skomponowanie urozmaiconego jadłospisu bogatego w witaminy i minerały. Wystarczy odrobina kreatywności.

Poza sezonowymi cytrusami, na półkach warzywniaków próżno szukać aromatycznych i smacznych owoców czy też zdrowych warzyw. Podczas zimowych miesięcy najlepiej posiłkować się kiszonkami, mrożonkami i bulwiastymi warzywami w nowych odsłonach. Oto kilka inspiracji.

Zobacz film: "Żywność light pod lupą dietetyka"

spis treści

1. Gdzie kupować? Warzywniak a supermarket

Niestety, wydaje się, że żyjąc zimą w naszej strefie klimatycznej, jesteśmy skazani na supermarkety. Nawet sprzedawcy na targach i ryneczkach nierzadko zaopatrują się na giełdach warzyw w produkty pochodzące z egzotycznych krajów lub szklarniowych upraw. Bez obaw możesz kupować u sprawdzonych gospodarzy czy rolników, na rynkach i targach u zaufanych sprzedawców, a także w sklepach cieszących się zaufaniem klientów.

Polskie mrożonki i warzywa znajdziesz także w supermarketach (na przykład Tesco, Auchan, Frisco). Opinie klientów e-sklepów na temat jakości warzyw i owoców bez problemu znajdziesz w Internecie. Podczas wyboru dostawcy możesz także kierować się rankingami najlepszych sklepów (w 2016 roku najlepiej wypadł sklep Frisco, opinie o Auchan oraz markecie Piotr i Paweł także były bardzo dobre). Za jakość i świeżość sprzedawanych produktów wyróżniono szczególnie market Frisco, opinie o sklepie Piotr i Paweł były zaś najlepsze w kategorii „jakość dostawy”.

2. Co zamiast ziemniaków? Pieczone warzywa!

Trudno ci wymyślić kreatywne danie z wykorzystaniem zimowych warzyw? Co powiesz na dynię piżmową pieczoną z korzennymi przyprawami? Dynię pokrój na niewielkie kawałki, a następnie obtocz w rafinowanym oleju kokosowym (nie ma zapachu i jest jednym z najzdrowszych tłuszczy) i posyp szczyptą soli, cynamonu, imbiru i kardamonu. Piecz w temperaturze 180 stopni, aż dnia będzie miękka.

Innym pomysłem na pieczone warzywa mogą być bataty z odrobiną rozmarynu i chili lub frytki z selera (to zdrowy i niskokaloryczny zamiennik ziemniaka), które możesz posypać ulubionymi ziołami.

3. Sposób na „coś zielonego”

Jeśli jesteś przywiązana do „tradycyjnego” wyglądu talerza, czyli dania głównego składającego się z trzech komponentów (mięso, dodatek skrobiowy i surówka/sałatka), możesz z powodzeniem wykorzystać mrożonki. Są one produkowane z warzyw zbieranych u szczytu sezonu i zachowują bardzo dużą część wartości odżywczych.

Fasolka szparagowa, marchewka z groszkiem, szpinak – te wszystkie produkty z powodzeniem mogą zastąpić świeże warzywa na twoim talerzu podczas zimowych miesięcy. Nie zapominaj także, że doskonałym źródłem witamin są kiszonki. Ogórek kiszony, kapusta czy też mniej tradycyjne fermentowane warzywa, na przykład rzodkiewki czy marchew będą stanowić wartościowe uzupełnienie diety w dobroczynne dla jelit bakterie, które wzmocnią twoją odporność.

Polecane dla Ciebie

Pomocni lekarze

Szukaj innego lekarza

Komentarze

Wysyłając opinię akceptujesz regulamin zamieszczania opinii w serwisie. Grupa Wirtualna Polska S.A. z siedzibą w Warszawie jest administratorem twoich danych osobowych dla celów związanych z korzystaniem z serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania.
    Ważne tematy