Gdzie znaleźć najwięcej antyoksydantów?

Antyoksydanty to związki chemiczne, które są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu. Kiedy tlen dostaje się do naszych komórek, wówczas zostaje wykorzystywany do wytworzenia energii. Okazuje się jednak, że niektóre cząstki tlenu nie uczestniczą w tym procesie i uwalniają się w postaci wolnych rodników. Następnie atakują zdrowe komórki naszego ciała. Dlatego tak ważne jest, aby dostarczać regularnie naszemu organizmowi antyoksydantów. Pozwalają one zahamować szkodliwe działanie wolnych rodników, dzięki temu, że wchodzą z nimi w reakcję. Naturalnymi przeciwutleniaczami są m.in.: karotenoidy, witamina C, E oraz A, koenzym Q10 oraz bioflawonoidy.

Antyoksydanty, poprzez swoje dobroczynne działanie, chronią przed wieloma chorobami, między innymi nowotworami, a także zawałami. Udowodniono również, że opóźniają procesy starzenia.

Zobacz film: "Żywność light pod lupą dietetyka"

Jeżeli chcielibyśmy dostarczyć swojemu organizmowi przeciwutleniaczy, dobrze jest wiedzieć, które produkty są bogate w te cenne związki chemiczne. Specjaliści od żywienia odkryli, że najwięcej antyoksydantów znajduje się w jeżynach (porcja - jedna filiżanka). Niewiele mniej jest ich w orzechach włoskich (30 g). Mnóstwo przeciwutleniaczy znajduje się również w truskawkach. Wystarczy jedna filiżanka tych owoców w plasterkach, by pomóc swojemu organizmowi w walce z wolnymi rodnikami. Osoby, które lubią karczochy z pewnością będą usatysfakcjonowane, ponieważ one również są bardzo bogatym źródłem antyoksydantów. W czołówce produktów, które są najbogatszym źródłem tych związków chemicznych znajduje się także żurawina. Pijąc od czasu do czasu w wolnej chwili filiżankę parzonej kawy, można również dostarczyć sobie mnóstwo przeciwutleniaczy. Warto więc czasem połączyć przyjemne z pożytecznym. Aby skutecznie walczyć z wolnymi rodnikami, dobrym pomysłem jest zjadanie porcji malin (1 filiżanka), orzechów Pecan (30 g) lub jagód (1 szklanka). Listę 10 produktów bogatych w antyoksydanty kończą goździki, których wystarczy już 1 łyżeczka, żeby dostarczyć organizmowi odpowiednią dawkę tych cennych związków chemicznych.

Wybierając produkty z przeciwutleniaczami, należy jednak zachować umiar. W tym przypadku również sprawdza się znane powiedzenie, iż co za dużo, to niezdrowo. Nadmiar antyoksydantów w organizmie może nawet zwiększyć intensywność utleniania.

Polecane dla Ciebie

Pomocni lekarze

Szukaj innego lekarza

Komentarze

Wysyłając opinię akceptujesz regulamin zamieszczania opinii w serwisie. Grupa Wirtualna Polska S.A. z siedzibą w Warszawie jest administratorem twoich danych osobowych dla celów związanych z korzystaniem z serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania.
    Podoba Ci się ten artykuł? Chcesz więcej? Polub
    i bądź na bieżąco!