GIS ponownie wycofuje jajka ze sprzedaży
GIS wycofuje z obrotu kolejną partię jaj. W trzech stadach kur niosek wykryto obecność bakterii Salmonella enteritidis.
Chodzi o jajka oznakowane numerami identyfikacyjnymi: 3PL30221321, 3PL30221304 oraz 3PL30221320.
Jajka pochodzą z Fermy Drobiu Woźniak Sp. z o.o. z Rawicza i w sklepach znaleźć można je pod nazwą „Ale jaja kl. M” oraz „Ale jaja kl. L”. Są dostępne między innymi w sieci sklepów "Biedronka".
W wydanym 3 listopada br. komunikacie Główny Lekarz Weterynarii prosi o ostrożność. Gdyby po spożyciu jaj z wymienionych wcześniej partii pojawiły się niepokojące objawy zatrucia, należy bezzwłocznie udać się do lekarza.
Warto również pamiętać, że obróbka termiczna jaj (gotowanie, pieczenie), gwarantuje zabicie bakterii Salmonella.
1. Salmonella – objawy zatrucia
Zatrucie pokarmowe wywołane przez bakterie z grupy Salmonella enterica charakteryzuje się ostrym przebiegiem.
Pacjent nagle zaczyna skarżyć się na ból brzucha (o charakterze kurczowym) i ból głowy. Pojawiają się objawy takie jak: biegunka (może być krwista), nudności, wymioty, podwyższona temperatura. Utrzymują się one średnio przez 3-4 dni.
Choroba najczęściej daje o sobie znać 24 godziny po spożyciu skażonego produktu.
2. Salmonella – leczenie
W przypadku zatrucia pokarmowego istotne znaczenie ma prawidłowe nawodnienie organizmu oraz leczenie żywieniowe (lekka dieta, w której obecne są ziemniaki, kasze, makarony, ryż). Stosuje się ponadto leki przeciwbiegunkowe.
W niektórych sytuacjach konieczna jest hospitalizacja. Dotyczy to zwłaszcza dzieci, osób przewlekle chorych oraz osób starszych. W ich przypadku bowiem szybciej dochodzi do odwodnienia, może ponadto pojawić się problem uniemożliwiający doustne podawanie płynów, np. uporczywe wymioty.
Skorzystaj z usług medycznych bez kolejek. Umów wizytę u specjalisty z e-receptą i e-zwolnieniem lub badanie na abcZdrowie Znajdź lekarza.