Trwa ładowanie...
Artykuł zweryfikowany przez eksperta: Mgr Katarzyna Patyk

Gofry - przysmak bez granic

Gofry - przysmak bez granic
Gofry - przysmak bez granic (Shutterstock)

Gofry, podobnie jak lody, kojarzą się głównie z wakacjami. Dzięki temu, że przygotowuje się je z łatwo dostępnych składników, są bardzo popularne na całym świecie. W różnych krajach możemy spotkać odmienne rodzaje tych chrupiących wafelków. Gofry kupowane w budce przy plaży lub promenadzie stanowią nieodłączny element letniego wypoczynku. W cukierniach i kawiarniach serwowane są przez cały rok. Posiadacze gofrownicy mogą również przygotować je samodzielnie we własnej kuchni.

spis treści

1. Wieloletnia historia

Pierwsze wafle pojawiły się w okresie średniowiecza. Początkowo wytwarzane były wyłącznie jako hostie przeznaczone do celów sakralnych. W późniejszym czasie na terenie dzisiejszej Francji i krajów Beneluksu uchodziły za ekskluzywne danie, którym delektowały się elity. U progu XVIII wieku, do grona producentów tego przysmaku dołączyły Niemcy, a gofry stawały się coraz powszechniej dostępnym łakociem. Zwiększenie upraw buraka cukrowego, spowodowało, że znacznie rozwinął się rynek słodyczy, przez co wafle wyraźnie straciły na popularności. Sympatię konsumentów odzyskały dopiero w latach 60. XX wieku, gdy belgijski restaurator Maurice Vermersch przekonał do nich Amerykanów. Ostatnie 50 lat to czas, kiedy niezmiennie znajdują się w czołówce najbardziej lubianych smakołyków. Ponadto cukiernicy systematycznie proponują ich nowe odmiany oraz rozmaite – często egzotyczne – dodatki. Ta ewolucja spowodowała, że obecnie w każdym miejscu na świecie możemy znaleźć chrupiące gofry o niepowtarzalnym smaku.

Gofry, czyli deser idealny
Gofry, czyli deser idealny

Aromatyczne gofry to ciekawa propozycja zarówno na upalne dni, jak i chłodne, jesienne wieczory.

zobacz galerię
Zobacz film: "Sól w diecie - ile można spożywać?"

2. Przysmak całego świata

Śmiało można powiedzieć, że ile krajów, tyle rodzajów gofrów. Najpopularniejsze są wafle określane jako belgijskie. Warto jednak wiedzieć, że pod tą nazwą kryje się kilka ich odmian. Dla przykładu, bardzo słodkie i miękkie gofry z Liege charakteryzują się nieregularnym, postrzępionym kształtem. Z kolei brukselskie są bardziej chrupiące i posiadają bardzo duże kieszonki. Nazwa „gofry belgijskie” została wprowadzona w Stanach Zjednoczonych w celu odróżnienia ich od tradycyjnych wafli amerykańskich, które zamiast z ciasta drożdżowego pieczone są na bazie masy naleśnikowej. Z kolei gofry serwowane w Skandynawii mają charakterystyczny kształt serduszek. Co ciekawe, w Hongkongu dzieli się je na ćwiartki, a następnie składa w półkola. Taki sposób ich podania ma ułatwić spożycie konsumentowi, ponieważ sprzedawane są zwykle przez ulicznych handlarzy.

3. Szeroki wachlarz dodatków

Warto pamiętać, że gofry to nie tylko dobrze przyrządzone ciasto. Równie istotny jest dobór produktów, z którymi je serwujemy. Najczęściej podawane są z bitą śmietaną, dżemem, owocami lub frużeliną. Paleta specjałów, których można użyć jest jednak o wiele szersza. Dla przykładu do wafli z Liege stosuje się karmel, wanilię i cynamon, a brukselskie oblewane są musem czekoladowym. Amerykanie często dodają syrop klonowy lub miód. W gofrach typu „Hongkong” znajdziemy m.in. masło orzechowe. Należy pamiętać, że przygotowując je samodzielnie, można sięgnąć pod dowolne dodatki. Owoce, pokruszone orzechy włoskie lub laskowe to zaledwie kilka z wielu propozycji. Świeże produkty warto połączyć z bakaliami. W ten sposób zyskamy nie tylko wyjątkowy smak, ale także przekąskę bogatą w składniki odżywcze.

Głównym powodem, dla którego gofry są tak popularne jest wyjątkowy smak. Ponadto prostota ich przygotowania oraz możliwość doboru różnorodnych dodatków sprawiają, że każdy ma szansę stworzyć własną odmianę tego chrupiącego specjału.

4. Ile kalorii mają gofry?

Kalorie i wartości odżywcze Zawartość
w 100 g
Zawartość
w 28 g (1 porcja)
Wartość energetyczna 291 kcal 82,5 kcal
Białko 7,90 g 2,24 g
Węglowodany 32,9 g 9,33 g
Cukier 0 g 0 g
Błonnik 0 g 0 g
Tłuszcz 14,10 g 4,00 g
Tłuszcze nasycone 2,87 g 0,81 g
Tłuszcze jednonienasycone 3,52 g 1,00 g
Tłuszcze wielonienasycone 6,79 g 1,92 g
Cholesterol 69,0 mg 19,56 mg
Witamina C 0,40 mg 0,11 mg
Produkty o podobnej zawartości kalorii w 100 g
Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze