Gołąbki z mięsem z indyka

Dieta lekkostrawna wcale nie musi być mdła i papkowata. Propozycja dania z pewnością zadowoli gusta najbardziej wybrednych. Dlaczego warto je przygotować? Zawiera mało kalorii i złego cholesterolu, a nawet nieduża porcja dostarczy sporą ilość pełnowartościowego białka, witaminy B12 i cynku zwanego potocznie pierwiastkiem piękna. Cynk zawarty w potrawie na znaczący wpływ na kondycje skóry, włosów i paznokci a poza tym hamuje nadmierny apetyt.

Składniki

  • 3 liście kapusty,
  • 10 dag mielonego mięsa z indyka,
  • 1 łyżka ryżu,
  • 1 cebulka,
  • rzodkiewki, koper,
  • jogurt,
  • sól, pieprz.

Zobacz film: "Jedz to, co kochasz i chudnij"

Sposób przygotowania

Ryż ugotować na sypko, ostudzić. Cebulkę obrać, posiekać, wymieszać z ryżem. Połączyć z mięsem, przyprawić do smaku solą i pieprzem. Liście kapusty zalać wrzątkiem, po 3 minutach osączyć, rozłożyć na desce. Napełnić je farszem i zawinąć. Gotować w osolonym wrzątku (ok. 15-20 minut). Wyjąć, udekorować koperkiem i pokrojonymi w krążki rzodkiewkami. Do jogurtu dodać kilka łyżek wywaru, w którym gotowały się gołąbki, przyprawić solą, sosem polać gołąbki.

Wartość odżywcza 1 porcji:
Kalorie 186,1 kcal
Białka 16,8 g
Tłuszcze 1,99 g
Cholesterol 28,5 mg
Węglowodany 28,60 g
Błonnik 3,84 g
Witamina A 20,2 µg
Witamina C 65,52 mg

Komentarz

Tak przygotowane gołąbki to świetna propozycja dla osób dbających o swój wygląd i każdy szczegół zdrowej i lekkiej kuchni. Polecana w dietach bogatobiałkowych.

Polecane dla Ciebie

Pomocni lekarze

Szukaj innego lekarza

Komentarze

Wysyłając opinię akceptujesz regulamin zamieszczania opinii w serwisie. Grupa Wirtualna Polska S.A. z siedzibą w Warszawie jest administratorem twoich danych osobowych dla celów związanych z korzystaniem z serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania.
    Podoba Ci się ten artykuł? Chcesz więcej? Polub
    i bądź na bieżąco!