Gołąbki z mięsem z indyka

Dieta lekkostrawna wcale nie musi być mdła i papkowata. Propozycja dania z pewnością zadowoli gusta najbardziej wybrednych. Dlaczego warto je przygotować? Zawiera mało kalorii i złego cholesterolu, a nawet nieduża porcja dostarczy sporą ilość pełnowartościowego białka, witaminy B12 i cynku zwanego potocznie pierwiastkiem piękna. Cynk zawarty w potrawie na znaczący wpływ na kondycje skóry, włosów i paznokci a poza tym hamuje nadmierny apetyt.

Składniki

  • 3 liście kapusty,
  • 10 dag mielonego mięsa z indyka,
  • 1 łyżka ryżu,
  • 1 cebulka,
  • rzodkiewki, koper,
  • jogurt,
  • sól, pieprz.

Polecane wideo:

Sposób przygotowania
Ryż ugotować na sypko, ostudzić. Cebulkę obrać, posiekać, wymieszać z ryżem. Połączyć z mięsem, przyprawić do smaku solą i pieprzem. Liście kapusty zalać wrzątkiem, po 3 minutach osączyć, rozłożyć na desce. Napełnić je farszem i zawinąć. Gotować w osolonym wrzątku (ok. 15-20 minut). Wyjąć, udekorować koperkiem i pokrojonymi w krążki rzodkiewkami. Do jogurtu dodać kilka łyżek wywaru, w którym gotowały się gołąbki, przyprawić solą, sosem polać gołąbki.

Wartość odżywcza 1 porcji:
Kalorie 186,1 kcal
Białka 16,8 g
Tłuszcze 1,99 g
Cholesterol 28,5 mg
Węglowodany 28,60 g
Błonnik 3,84 g
Witamina A 20,2 µg
Witamina C 65,52 mg

Komentarz
Tak przygotowane gołąbki to świetna propozycja dla osób dbających o swój wygląd i każdy szczegół zdrowej i lekkiej kuchni. Polecana w dietach bogatobiałkowych.

Komentarze
zapytaj lekarza

za darmo

  • Odpowiedź w 24 godziny
  • Bez żadnych opłat
  • Lekarze, psychologowie, dietetycy

lekarzy jest teraz online

0/500

Drób
najnowsze pytania

Dyskusje na forum

Artykuły Drób
Drób

Kurczak w paście curry

Kurczak w paście curry

Kurczaka można przyrządzić na wiele sposobów. Spróbuj oryginalnego przepisu na pastę curry i potrawkę z kurczaka.

Drób

Kurczak w sosie z wina

Kurczak w sosie z wina

Kurczak w winie to jedna ze specjalności kuchni francuskiej. Słodki, a zarazem cierpki smak mięsa pozostawia niezapomniane doznania kulinarne.

Drób

Gulasz z indyka

Gulasz z indyka

Potrawa bogata w pełnowartościowe białko. Zawiera także żelazo będące składnikiem naszej krwi a zatem związkiem niezbędnym do życia. Jego łatwo przyswajalna forma sprzyja pełniejszemu wchłanianiu. Składniki udo z indyka, cebula, przyprawy: sól,...

Drób

Cytrynowy kurczak

Podana potrawka z kurczaka jest dosyć oryginalna ze względu na cytrynowy posmak, jednak warto spróbować. Cytryna w połączeniu z kurczakiem to zdrowotna mieszanka wybuchowa. Składniki: 400 g piersi z kurczaka, 1 białko, 2 łyżeczki mąki kukurydzianej, 1...

Drób

Lasagne z kurczakiem

Lasagne z kurczakiem

Lasagne z wołowiną i sosem pomidorowym to specjalność Włochów. Jednak można przecież modyfikować przepisy. Lasagne z kurczakiem to lżejsza wersja oryginału, która smakuje tak samo dobrze.

Drób

Kurczak z cytryną

Kurczak z cytryną

Połączenie mięsa drobiowego i kwaskowatej cytryny może być naprawdę ciekawe. Przede wszystkim jednak z pewnością jest zdrowe!

Drób

Kurczak cajun w makaronie

Kurczak cajun w makaronie

Makaron z kurczakiem w przyprawie cajun i śmietanowym sosie to pyszny pomysł na lekki posiłek.

Drób

Kurczak z winem i pieczarkami

Treściwe danie idealne na posiłek obiadowy. Potrawa szczególnie polecana osobom cierpiącym na schorzenia układu krwionośnego, gdyż jest ona uboga w tłuszcz i zły cholesterol, ale bogata w niezbędne, pełnowartościowe białko. Dodatek oliwy z oliwek wzbogaca...

Drób

Indyk z kapustą ananasową

Danie pełne wartościowego białka, witaminy C, B1, B3, oraz zdrowych wielonienasyconych kwasów tłuszczowych omega 6. Taka kompozycja produktów to gwarancja optymalnej kondycji fizycznej oraz redukcji wagi ciała. Składniki mały kawałeczek piersi...