gotowanie jajek

Diety dla alergików

Dieta bez jajek

Dieta bez jajek to jedna z najbardziej restrykcyjnych diet alergika, ponieważ jajka są wykorzystywane do produkcji ogromnej ilości artykułów (...) placków ziemniaczanych, pyz i kopytek. Dozwolone jest natomiast jedzenie następujących produktów, które można przyrządzić bez udziału jajek: kotlety

Zdrowe przepisy

Kawa z jajkiem. Jak ją przygotować?

po skandynawsku - z jajkiem? To przepis na zdrowy poranek. Kawa z jajkiem pochodzi ze Szwecji. Cała Skandynawia jest zresztą miejscem, w którym pija (...) się duże ilości tego napoju. Statystyczny Szwed wypija ok. 8 kg kawy przez rok. Parzy ją na wiele sposobów, jednym z nich jest właśnie kawa z jajkiem

Techniki gotowania

Gotowanie - techniki gotowania potraw, jaj i ziemniaków

to od wielkości jajek. Jeśli są duże, gotuj je trochę dłużej, jeśli małe - krócej. Jak ugotować ziemniaki? Krok 1. Obierz ziemniaki. Krok 2 (...) Gotowanie potraw to podstawa sztuki kuchennej. Większość potraw to dania gotowane: gotujemy warzywa, ryż, makarony,...

Kuchnia i gotowanie

Gotowanie

Gotowanie z przyjaciółmi sprawia wiele przyjemności i jest coraz częściej wybieraną formą spędzania wolnego czasu.

Nabiał

Sposób przygotowania jajek a ich wpływ na zdrowie

dziennie. Osoby z podniesionym cholesterolem nie powinny sięgać po więcej niż 3 żółtka tygodniowo. Niestety, gotowanie jajek na twardo nie jest dobrym (...) się jednak, że warto się tej sztuki nauczyć. Dlaczego? Otóż to właśnie w takiej postaci jajka są najzdrowsze. Gotowane nie dłużej niż 4 minuty...

Nabiał

Test jajek. O czym świadczy kolor żółtek? (WIDEO)

. Nasze wszystkie wątpliwości na temat jajek rozwiewa Piotr Ogiński, autor vloga "Kocham Gotować". (...) od jajek najgorszej jakości? Czy zawsze decyduje wyłącznie cena? O czym informują nas cyferki znajdujące się na skorupce jajka i czy jej kolor ma znaczenie

Techniki gotowania

6 najczęstszych błędów popełnianych podczas gotowania

gotowanie jajek Większość z nas wie, że spożycie surowego jajka może grozić salmonellą. Ciekawostką może być więc fakt, że gotowane jajka również nie są do końca bezpieczne. Trzymanie ich we wrzątku ponad 10 minut powoduje zmniejszenie zawartości witamin. Przegotowane żółtko barwi się na zielono -...

Techniki gotowania

Gotowanie na parze - gotowanie produktów, jak smacznie gotować

Gotowanie na parze staje się coraz bardziej popularne. Gotowanie to jest jednym z najzdrowszych sposobów przyrządzania jedzenia. Dzięki gotowaniu na parze można zachować maksimum witamin i składników odżywczych. Przy zwyczajnym gotowaniu warzyw najszybciej niszczą się witaminy rozpuszczane...

Drugi rok życia dziecka

Gotowanie z dzieckiem

Gotowanie z dziećmi to nie tylko świetna zabawa, ale i okazja, by nauczyć je wielu pożytecznych umiejętności. Wspólne przygotowywanie posiłków pełni (...) dla wspólnie spędzonych chwil. Zalety gotowania z dziećmi Z pewnością nieraz zdarzyło się, że twoje dziecko kręciło nosem na zdrowe, pożywne dania

Kuchnia i gotowanie

Techniki gotowania

Gotowanie jest sztuką kulinarną, która związana jest z przygotowaniem potraw. Kuchnie świata różnią się od siebie - nie tylko pod względem źródła pożywienia, ale też i tradycji. Aby umiejętnie zgłębiać tajemnice sztuki gotowania, warto znać podstawowe techniki kulinarne. W technologii gastronomicznej wyróżnia się...

Techniki gotowania

Gotowanie w parowarze

Gotowanie w parowarze to prosty i zdrowy sposób przygotowania ryb, kurczaka i warzyw. Parowar gotuje jedzenie nad wrzącą wodą, dzięki czemu kucharz (...) nie musi dodawać do niego tłuszczu, a produkty zachowują składniki odżywcze. Urządzenia do gotowania na parze są wykonane z różnych materiałów

Żywienie

Kuchnia i gotowanie

Kuchnia i gotowanie to dla wielu osób coś więcej niż jedynie sposób przyrządzania posiłków. Jest to sztuka, dzięki której możemy tworzyć pożywne (...) i zdrowe dania, które nie tylko zaspokajają głód, ale też zachwycają smakiem i wyglądem. Istnieją różne style i techniki gotowania. Do wyboru mamy kuchnię

Nabiał

Wartości odżywcze jajek

Spożywanie jajek w codziennej diecie wpływa pozytywnie na prawidłowe funkcjonowanie organizmu.

Dania z warzyw

Sałatka z jajkiem i tofu

Dla miłośników warzyw i wszelkiego rodzaju wegetariańskich przepisów ta sałatka z tofu i jajkiem będzie z całą pewnością dobrym pomysłem. Sos sojowy

Techniki gotowania

Gotowanie na parze - czy warto? (WIDEO)

przyrządzania potraw jest gotowania na parze i warto przyjrzeć się mu bliżej. Okazuje się bowiem, że produkty gotowana na parze zachowują wszystkie witaminy

Techniki gotowania

Smażenie jest zdrowsze od gotowania

Naukowcy twierdzą, że smażenie warzyw jest zdrowsze niż ich gotowanie. Kontrowersyjna teza została potwierdzona badaniami. Jest tylko jeden haczyk (...) różne sposoby przyrządzania - smażenie, gotowanie i smażenie w mieszance oliwy z oliwek extra vergine i wody (to tradycyjna technika wykorzystywana

Drób

Gotowana pierś z kurczaka z warzywami

Im więcej kolorów na talerzu tym lepiej. Potrawa pełna różnorodnych warzyw jest gwarancją witamin i błonnika. Błonnik ten sprawia, że nawet po niewielkiej porcji wystąpi uczucie sytości a ponadto reguluje prace jelit lecząc zaparcia. Dzięki odrobinie masła organizm bez problemu wchłonie witamin ...

Warzywa - dzienna dawka, właściwości odżywcze, kaloryczność

Błędy, jakie popełniamy przy gotowaniu ziemniaków

Jak przygotować ziemniaki? Jest jednym z najpopularniejszych warzyw. Wielu z nas spożywa je codziennie. Lubimy je w postaci gotowanej, smażonej (...) je? Według naukowców to najzdrowsza część czosnku Zbyt grubo obieramy Najczęściej jadamy ziemniaki w postaci gotowanej. Najpierw trzeba je obrać

Produkty żywnościowe

Obalamy największe mity na temat jajek

Na temat wpływu jajek na zdrowie mówi się wiele. Jedni przestrzegają przed ich spożywaniem, twierdząc, że destrukcyjnie działają na organizm (...) „Dieta Dobrych Produktów" lekarz medycyny Ewa Bednarczyk-Witoszek. Poniżej publikujemy jej fragmenty.   Właściwości odżywcze jajek Żółtko jaja

Nabiał

Po czym poznać świeżość jajek? (WIDEO)

Jeśli wciąż jeszcze wierzysz w to, że jajka są niezdrowe i powinniśmy ograniczyć ich ilość w naszej diecie, to jak najszybciej przestań. Jajka to wyjątkowo zdrowy produkt polecany przez dietetyków i lekarzy. Znajdziesz w nich wiele cennych witamin i składników mineralnych, takich jak fosfor, ...

Zdrowe przepisy

Kasza jaglana na mleku - na czym ją gotować, jak gotować, przykładowe przepisy

błonnika. Kasza jaglana na mleku - na czym ją gotować? Dla tych, którzy jeszcze tego nie wiedzą - warto włączyć kaszę jaglaną do swojej diety (...) , szczególnie że może ona stanowić doskonałą bazę do deserów. W tym przypadku szczególnie zaleca się kaszę jaglaną gotowaną na mleku. Warto wybierać mleko

Zboża

Jak gotować ryż, żeby nie szkodził? To wcale nie jest takie oczywiste!

arszeniku, który może być bardzo szkodliwy dla naszego zdrowia. Czy wiecie, jak powinno się prawidłowo gotować ryż? Jak się okazuje, wcale (...) wtedy ryż w pełni nadaje się do ugotowania. Test gotowania ryżu Meharg testował w programie BBC "Trust Me, I'm a Doctor" trzy sposoby gotowania ryżu

Warzywa - dzienna dawka, właściwości odżywcze, kaloryczność

Bób - charakterystyka, właściwości, jak gotować bób

mogą być spożywane tuż po wyjęciu ich ze strąków. Poza tym skórka bobu zawiera największą ilość witamin. Wiele osób woli gotowany bób, jednak warto (...) dla wielu osób przepis na bób idealny to ten na bób gotowany. To właśnie ten przepis na bób jest najbardziej poszukiwany każdego roku. Bób - jak ugotować

Żywienie

Które produkty należy myć przed gotowaniem? Wyjaśniamy

Myć czy nie myć? Ile razy słyszałeś, że trzeba myć mięso przed ugotowaniem lub upieczeniem? To samo robisz z jajami? A może zwykłeś myć ogórki kiszone i grzyby? Jeśli chociaż na jedno z tych pytań odpowiedziałeś twierdząco, powinieneś przeczytać ten tekst. Mycie produktów jest podstawową rzeczą, jaką robimy przed przygotowaniem posiłku. Okazuje się...

Techniki gotowania

Męskie gotowanie specjalnie dla pań (WIDEO)

Kobiety jak wiadomo przywiązują uwagę do wyglądu, dlatego dziś mężczyźni podają arcydzieła na talerzu. Specjalnie dla pań Sebastian Krauzowicz, Jarek Uściński oraz Bartosz Peter z Polskiej Reprezentacji ugotują przepyszne potrawy na romanytczną kolację przy świecach z ukochaną. Modne i nowocz ...

Kuchnia i gotowanie

Jak wygląda idealny sposób gotowania kaszy jaglanej?

? To niekoniecznie dobry pomysł. Kasza jaglana Wielu z nas uwielbia gotowaną kaszę jaglaną. Wrzucona do gotującej się, posolonej wody z dodatkiem oleju (...) sposób, traci wiele ze swoich substancji odżywczych. Część ekspertów uważa nawet, że podczas gotowania dochodzi do uwalniania się szkodliwych związków

Zbilansowana dieta - charakterystyka, zasady, zdrowe produkty żywieniowe

9 złych nawyków w gotowaniu, z którymi powinniśmy zerwać

Jedzenie mięsa od razu po przygotowaniu Zazwyczaj, zaraz po zakończeniu gotowania, smażenia, grillowania czy pieczenia mięsa wykładamy je na talerz (...) składników. Wcześniej masę warto delikatnie rozmieszać łyżką. Płukanie mięsa przed gotowaniem Przed gotowaniem wiele osób płucze mięso, by pozbyć

Warzywa - dzienna dawka, właściwości odżywcze, kaloryczność

Kalorie w bobie - kaloryczność, wartości odżywcze, gotowanie

. Jakie wartości odżywcze ma bób? Ile kalorii znajdziemy w 100g bobu? Jak należy gotować bób? Kalorie w bobie - kaloryczność W 100 g suchego produktu (...) jest suplementowany przez kobiety w ciąży. Nie jest wskazany w przypadku cukrzycy ciążowej, gdyż zawiera wysoki wskaźnik glikemiczny (gotowany bób ok. 65 IG

Warzywa - dzienna dawka, właściwości odżywcze, kaloryczność

Gotowane bataty - wartości odżywcze, zakup, przygotowanie

boi się, że nie będzie umieć odpowiednio przygotować batatów do jedzenia. Gotowanie batatów różni się oczywiście od gotowania zwykłych ziemniaków, warto (...) jednak spróbować. Gotowane bataty dobrze wprowadzić do swojej diety nie tylko ze względu na wartości odżywcze batatów, ale też ze względu

Woda

Ekspert: lepiej pić wodę gotowaną jeden raz

Czy woda gotowana wielokrotnie staje się niezdatna do spożycia? Jak zmieniają się jej właściwości? Postanowiliśmy to sprawdzić. Gotowanie wody (...) Przyrodniczego we Wrocławiu, którą poprosiliśmy o sprawdzenie, jakie zmiany występują w wodzie gotowanej raz i dwa razy. Taka woda nie nabiera cech...

Techniki gotowania

Masz problemy z żołądkiem? Gotuj na parze (WIDEO)

. Zrezygnuj z ciężkostrawnych potraw, smażonych na głębokim tłuszczu produktów i przestaw się na dania gotowane. Taki sposób przygotowywania posiłków będzie dobry nie tylko dla twojego żołądka, ale także tętnic i serca.

Warzywa - dzienna dawka, właściwości odżywcze, kaloryczność

Fasola - gatunki, wartości odżywcze, kalorie, wady, gotowanie

, które powodują wzdęcia * Makaron z fasolą * Soja Fasola - gotowanie Fasolę trzeba gotować w odpowiedni sposób, który przyczyni się do zmniejszenia (...) późniejszych kłopotów żołądkowych. Przed właściwym gotowaniem trzeba zmienić kilkukrotnie wodę. Jak prawidłowo gotować fasolę?...

Zioła i przyprawy

Tajemniczy dodatek do jajek przyspiesza metabolizm nawet o 25 proc.! Co to takiego?

Amerykańska szefowa kuchni i blogerka kulinarna Ree Drummond zaprezentowała ostatnio bardzo ciekawy sposób spożywania jajek, dzięki któremu nasz (...) metabolizm może przyspieszyć nawet o 25 proc.! Ree podzieliła się "tajnym" składnikiem, który dodaje do swojej kanapki z jajkiem. Zamiast stopionego sera

Newsy

Zastąpienie oleju piwem podczas gotowania zmniejsza liczbę kalorii o połowę

mogą to zmienić. Gotowanie na bazie piwa stało się dość nowym trendem, dzięki takim przepisom jak kurczak na puszce piwa, a nawet ciasto czekoladowe (...) z dodatkiem ciemnego piwa. Teraz, według jednego eksperta żywienia, zastępując olej piwem w czasie gotowania, można skutecznie obniżyć ilość spożywanych

Newsy - zdrowie

Popularna metoda gotowania ryżu może pozostawiać ślady arsenu w żywności

Wydaje ci się, że gotowanie ryżu to banalnie prosta czynność? Naukowcy ostrzegają, że miliony ludzi narażają się na ryzyko wynikające (...) z nieprawidłowego przygotowywania tego produktu. Ostatnie badania pokazują, że powszechnie stosowana metoda przygotowywania ryżu, która polega na gotowaniu

Kuchnia włoska

Zdrowa kuchnia włoska. 9 sposobów na lżejsze gotowanie dań z Italii

to jednak nie wszystko - liczy się też odpowiedni sposób gotowania makaronu. Włosi jedzą wyłącznie makaron al dente - jest nie tylko smaczniejszy (...) , ale i zdrowszy. Im dłużej gotujesz makaron, tym wyższy ma indeks glikemiczny. Lekko twarde spaghetti czy penne sprawią, że będziesz bardziej najedzona, dlatego

Techniki gotowania

Smacznie, elegancko i z pomysłem (WIDEO)

Wielkie emocje i nerwy zawsze towarzyszą mężczyźnie podczas gotowania dla swojej kobiety lub teściowej. Walczą w kuchni, aby dać z siebie 200 proc (...) . Zaproponowłą sałatkę grecką, wątróbkę cielęcą z genialnym fondue z szalotek, pitę z porem, fetą i jajkiem oraz wyjątkowo delikatny jogurt. Która teściowa

Nabiał

Jajka z południa Polski mogą zawierać rakotwórcze substancje (WIDEO)

Są dodatkami do ciast, sałatek. Gotowane na miękko lub twardo. Pod postacią jajecznicy bądź omletu. W każdej kuchni można natrafić na danie (...) przyrządzone z jajek. Okazuje się, że niektóre z nich mogą być szkodliwe dla naszego zdrowia. Jaja od kur z wolnego wybiegu zawierają znacznie więcej

Zupy

Przepis na barszcz czerwony płukany

wodą (tylko tyle, by je pokryła) i gotować ok. 10 minut. Odcedzić, połączyć z pierwszym wywarem i doprawić solą oraz balsamico. Gotowe. Zobacz także przepis na uszka bez jajek. (...) sięgać ok. 10 cm nad buraki), dodać warzywa, grzybek i przyprawy (bez soli i octu). Powoli gotować ok. 30-40...

Produkty żywnościowe

Które jajko jest najzdrowsze? Na miękko vs. na twardo

. Czy wiesz jednak, że ich wartości odżywcze zmieniają się w zależności od tego, w jaki sposób je przyrządzisz? Po gotowanych na twardo możesz mieć (...) ? Na polskich stołach królują jajka na miękko i twardo. Te drugie gotujemy ok. 8-10 minut. Jest jednak coś, przed czym przestrzegają eksperci. Zbyt

Produkty żywnościowe

Produkty, których lepiej nie zamrażać

jajek, najpierw zdejmij z nich skorupkę. Kawa W zamrażalce można przechowywać jeszcze nieotwieraną, świeżo paloną kawę przez około miesiąc (...) . Gotowane ziemniaki po zamrożeniu nabierają podmokłej i mącznej konsystencji. Lepiej w ogóle ich nie zamrażać. Sery w kawałku Zamrażanie sera powoduje

Zdrowe przepisy

Gołąbki dla alergika

To świetne danie dla alergików: bez jajek, mleka i glutenu. Gołąbki są smaczne, a informacje o trudzie ich zawijania - nieprawdziwe. Można je zrobić (...) , woda z gotowanych gołąbków, mały przecier pomidorowy. Przepis na gołąbki: Mięso zmielić, ryż namoczyć w wodzie przez pół godziny. Cebulę pokroić

Zbilansowana dieta - charakterystyka, zasady, zdrowe produkty żywieniowe

Rozsądne zakupy (prezentacja edukacyjna)

Zakupy dla jednej osoby? Zacznij od listy sprawunków dla jednej lub dwóch osób. Żeby mieć korzyści z domowego gotowania bez marnowania jedzenia (...) ta zawsze wyłożona jest na wierzchu. Sprawdzaj więc datę przydatności do spożycia przede wszystkim mleka, soku, serów i jajek. Te produkty najszybciej