Kuchnia i gotowanie
Kuchnia i gotowanie to dla wielu osób coś więcej niż jedynie sposób przyrządzania posiłków. (...) Istnieją różne style i techniki gotowania.
Kuchnia i gotowanie to dla wielu osób coś więcej niż jedynie sposób przyrządzania posiłków. (...) Istnieją różne style i techniki gotowania.
Gotowanie jest sztuką kulinarną, która związana jest z przygotowaniem potraw. (...) gotować pod przykryciem.
Gotowanie z dziećmi to nie tylko świetna zabawa, ale i okazja, by nauczyć je wielu pożytecznych umiejętności. (...) Korzyści płynące z gotowania z dziećmi można podzielić na krótkoterminowe i długoterminowe.
Mycie drobiu przed gotowaniem lub pieczeniem to czynność, którą wykonujemy niemal automatycznie. Niestety, to często popełniany błąd. Powód? (...) Ważne jest także, by nie myć mięsa przed gotowaniem, pieczeniem czy smażeniem....
Słowackie zupy najczęściej przygotowywane są z fasoli, kukurydzy, soczewicy. (...) Jako dodatek do pieczywa podaje się - podobnie jak w Polsce - szynkę, salami, kiełbaski, sery, gotowane lub smażone jaja.
Wydaje ci się, że gotowanie ryżu to banalnie prosta czynność? (...) Pierwsza metoda polegała na gotowaniu ryżu w dwa razy większej ilości wody, do momentu całkowitego wchłonięcia płynu w ziarna.
Okazuje się jednak, że woda po gotowaniu jaj może mieć niespodziewane zalety. Zamiast wylewać ją do zlewu, można wodę po jajkach wykorzystać. Jak?
Gotowanie na bazie piwa stało się dość nowym trendem, dzięki takim przepisom jak kurczak na puszce piwa, a nawet ciasto czekoladowe z dodatkiem ciemnego (...) Teraz, według jednego eksperta żywienia, zastępując olej piwem w czasie gotowania,...
Składniki tradycyjnych potraw arabskich to zazwyczaj jagnięcina, cielęcina, drób, ryż, gotowane warzywa z sosem pomidorowym. (...) W kuchni tej pojawiają się składniki i dania arabskie mniej znane dla kultur Zachodu, np. zupa z soczewicy,...
Obiad: Zupa z soczewicy (4 porcje), Szklanka czerwonej soczewicy, 3 łyżki oleju rzepakowego, sól, 3 pomidory, 3 łyżeczki wiórków kokosowych, 1/3 łyżeczki (...) Marchewka gotowana (150g).
Mit: Picie wody z kranu powoduje tworzenie się kamieni w nerkach Wielu sądzi, że tak jak kamień osadza się na przykład na ściankach czajnika podczas gotowania (...) Powinniśmy również ograniczyć spożycie soli kuchennej i białka, głównie...
mianownikiem dla różnych odmian kuchni śródziemnomorskiej jest fakt, że mieszkańcy krajów basenu Morza Śródziemnego słyną z gościnności i zamiłowania do gotowania (...) Warto spróbować także hariry (gęstej zupy na bazie pomidorów, do...
Badanie polegało na wprowadzeniu soczewicy do diety cierpiących na nadciśnienie. (...) Na rynku jest dostępnych kilka rodzajów soczewicy. Kupimy ją w kolorze czerwonym, czarnym, zielonym i żółtym.
Najlepsze dla tego typu są gotowane warzywa, a surowych lepiej unikać; ziarna: amarantus, owies, ryż, pszenicę, dziki ryż; rośliny strączkowe i orzechy (...) , grykę, proso, muesli owsiane; rośliny strączkowe i orzechy - wszystkie z wyjątkiem...
Wśród roślin strączkowych najwięcej lektyn stwierdzono w fasoli kidney i fasoli Jaś oraz w soczewicy, grochu i soi. (...) Po drugie: na usunięcie sporej ilość glikoprotein pozwoli gotowanie. Innym sposobem na pozbycie...