Gotowanie w parowarze

spis treści
rozwiń

Gotowanie w parowarze to prosty i zdrowy sposób przygotowania ryb, kurczaka i warzyw. Parowar gotuje jedzenie nad wrzącą wodą, dzięki czemu kucharz nie musi dodawać do niego tłuszczu, a produkty zachowują składniki odżywcze. Urządzenia do gotowania na parze są wykonane z różnych materiałów, na przykład z aluminium lub stali nierdzewnej. W skład zestawu wchodzi garnek, kosz na jedzenie i pokrywka, jednak niektóre parowary mają kilka tacek na produkty i są dość wysokie. Gotowanie na parze to obecnie bardzo popularna technika kulinarna.

1. Zasady gotowania w parowarze

Gotowanie na parze wymaga stosowania się do kilku zaleceń.

Zobacz film: "Jedz to, co kochasz i chudnij"

  • Pokrój żywność na małe kawałki i porcje. Od warzyw odetnij zbędne liście, a z mięsa pozbądź się kości.
  • Do garnka parowaru nalej wody do ¼ jego wysokości. Między powierzchnią wody a koszem na jedzenie powinno być kilka centymetrów, a żywność nie powinna mieć bezpośredniego kontaktu z wodą.
  • Do kosza włóż jedzenie, a kosz umieść w garnku. Parowar przykryj pokrywką i umieść na kuchence.
  • Kiedy woda zacznie wrzeć, zmniejsz płomień. Aby parowar dobrze działał, woda w nim musi być cały czas doprowadzona do wrzenia.
  • W czasie gotowania sprawdzaj poziom wody, zwłaszcza jeśli gotowanie trwa długo. Kiedy wystąpi taka potrzeba, dolej wody.
  • Korzystając z parowaru, pamiętaj, aby nie mieszać wielu produktów o różnym czasie gotowania. Łatwiej jest zapanować nad kilkoma rodzajami jedzenia, szczególnie na początku stosowania parowaru.
  • Kosz parowaru nie powinien być przepełniony, a produkty ściśnięte. Aby urządzenie dobrze działało, para musi mieć możliwość swobodnego unoszenia się wokół gotowanych produktów.
  • Jeśli masz wątpliwości, czy warzywa są gotowe, nadziej je widelcem.
  • Wyłącz ogień i wyjmij jedzenie z parowaru.
  • Parowar należy umyć w letniej wodzie jeszcze wtedy, gdy jest ciepły.

2. Czas gotowania w parowarze

Gotowanie pod ciśnieniem świetnie sprawdza się w przypadku fileta z ryby. Wystarczy przyprawić ją i umieścić w urządzeniu. Czas gotowania w parowarze zależy od grubości ryby, może trwać około 10 minut lub nawet mniej. Przygotowanie kurczaka zabiera więcej czasu, od 10 do 25 minut. Im grubsza warstwa mięsa, tym dłużej należy je gotować. Gotowanie na parze warzyw jest mniej czasochłonne. Groch można jeść już po dwóch minutach w parowarze, marchew po ośmiu, a brukselkę po 10. Nie należy rozgotowywać warzyw, ponieważ robi się z nich papka. Pamiętaj, że temperatura w dole urządzenia jest wyższa, dlatego jeśli chcesz jednocześnie ugotować kilka produktów, na dolnych tackach ułóż mięso, a na górnych warzywa.

Idea gotowania na parze zyskuje coraz więcej zwolenników. Produkty gotowane na parze są zdrowsze i smaczniejsze niż smażone na tłuszczu, dlatego też warto pomyśleć o zakupie parowaru. Jego działanie i obsługa są proste, a korzyści dla zdrowia i figury mogą być znaczne. Gotowanie na parze poleca się szczególnie osobom odchudzającym się, stosującym diety lekkostrawne oraz cierpiącym na problemy trawienne. Potrawy gotowane na parze nie są tak ciężkie jak dania smażone, dlatego też rzadziej stają się przyczyną zgagi, niestrawności czy wzdęć.

Polecane dla Ciebie

Pomocni lekarze

Szukaj innego lekarza

Komentarze

Wysyłając opinię akceptujesz regulamin zamieszczania opinii w serwisie. Grupa Wirtualna Polska S.A. z siedzibą w Warszawie jest administratorem twoich danych osobowych dla celów związanych z korzystaniem z serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania.
    Podoba Ci się ten artykuł? Chcesz więcej? Polub
    i bądź na bieżąco!