Gotowanie w parowarze

Gotowanie w parowarze to prosty i zdrowy sposób przygotowania ryb, kurczaka i warzyw. Parowar gotuje jedzenie nad wrzącą wodą, dzięki czemu kucharz nie musi dodawać do niego tłuszczu, a produkty zachowują składniki odżywcze. Urządzenia do gotowania na parze są wykonane z różnych materiałów, na przykład z aluminium lub stali nierdzewnej. W skład zestawu wchodzi garnek, kosz na jedzenie i pokrywka, jednak niektóre parowary mają kilka tacek na produkty i są dość wysokie. Gotowanie na parze to obecnie bardzo popularna technika kulinarna.

Zobacz film: "Sól w diecie - ile można spożywać?"

Zasady gotowania w parowarze

Gotowanie na parze wymaga stosowania się do kilku zaleceń.

  • Pokrój żywność na małe kawałki i porcje. Od warzyw odetnij zbędne liście, a z mięsa pozbądź się kości.
  • Do garnka parowaru nalej wody do ¼ jego wysokości. Między powierzchnią wody a koszem na jedzenie powinno być kilka centymetrów, a żywność nie powinna mieć bezpośredniego kontaktu z wodą.
  • Do kosza włóż jedzenie, a kosz umieść w garnku. Parowar przykryj pokrywką i umieść na kuchence.
  • Kiedy woda zacznie wrzeć, zmniejsz płomień. Aby parowar dobrze działał, woda w nim musi być cały czas doprowadzona do wrzenia.
  • W czasie gotowania sprawdzaj poziom wody, zwłaszcza jeśli gotowanie trwa długo. Kiedy wystąpi taka potrzeba, dolej wody.
  • Korzystając z parowaru, pamiętaj, aby nie mieszać wielu produktów o różnym czasie gotowania. Łatwiej jest zapanować nad kilkoma rodzajami jedzenia, szczególnie na początku stosowania parowaru.
  • Kosz parowaru nie powinien być przepełniony, a produkty ściśnięte. Aby urządzenie dobrze działało, para musi mieć możliwość swobodnego unoszenia się wokół gotowanych produktów.
  • Jeśli masz wątpliwości, czy warzywa są gotowe, nadziej je widelcem.
  • Wyłącz ogień i wyjmij jedzenie z parowaru.
  • Parowar należy umyć w letniej wodzie jeszcze wtedy, gdy jest ciepły.

Czas gotowania w parowarze

Gotowanie pod ciśnieniem świetnie sprawdza się w przypadku fileta z ryby. Wystarczy przyprawić ją i umieścić w urządzeniu. Czas gotowania w parowarze zależy od grubości ryby, może trwać około 10 minut lub nawet mniej. Przygotowanie kurczaka zabiera więcej czasu, od 10 do 25 minut. Im grubsza warstwa mięsa, tym dłużej należy je gotować. Gotowanie na parze warzyw jest mniej czasochłonne. Groch można jeść już po dwóch minutach w parowarze, marchew po ośmiu, a brukselkę po 10. Nie należy rozgotowywać warzyw, ponieważ robi się z nich papka. Pamiętaj, że temperatura w dole urządzenia jest wyższa, dlatego jeśli chcesz jednocześnie ugotować kilka produktów, na dolnych tackach ułóż mięso, a na górnych warzywa.

Idea gotowania na parze zyskuje coraz więcej zwolenników. Produkty gotowane na parze są zdrowsze i smaczniejsze niż smażone na tłuszczu, dlatego też warto pomyśleć o zakupie parowaru. Jego działanie i obsługa są proste, a korzyści dla zdrowia i figury mogą być znaczne. Gotowanie na parze poleca się szczególnie osobom odchudzającym się, stosującym diety lekkostrawne oraz cierpiącym na problemy trawienne. Potrawy gotowane na parze nie są tak ciężkie jak dania smażone, dlatego też rzadziej stają się przyczyną zgagi, niestrawności czy wzdęć.

Komentarze
zapytaj lekarza

za darmo

  • Odpowiedź w 24 godziny
  • Bez żadnych opłat
  • Lekarze, psychologowie, dietetycy

lekarzy jest teraz online

0/500

Techniki gotowania
najnowsze pytania

Dyskusje na forum

Pomocni lekarze

Artykuły Techniki gotowania
Techniki gotowania

Peklowanie

się bakterie. Ta technika gotowania wykorzystuje takie przyprawy jak pieprz, ziele angielskie, gorczyca i liście laurowe, dzięki którym solanka peklująca nabiera potrzebnego smaku. Saletra jest dodawana w celu uzyskania...

Techniki gotowania

Smażenie potraw

Smażenie potraw to jedna z najpopularniejszych, choć niezbyt zdrowych, metod przygotowywania posiłków. Smażyć można mięso, ryby, owoce morza, warzywa i owoce. Smażenie polega na ogrzewaniu potrawy w tłuszczu. Wyróżnia się dwa rodzaje smażenia: w niewielkiej...

Techniki gotowania

Blanszowanie

Blanszowanie to rodzaj szybkiej, cieplnej obróbki żywności, a konkretnie warzyw i owoców. Jest to sposób na to, by nie jeść surowych warzyw, a równocześnie nie tracić ich chrupkości i świeżego smaku. Blanszowanie polega na tym, że wrzucamy warzywa na...

Techniki gotowania

Garnirowanie potraw

Garnirowanie to ozdabianie potraw dekoracjami wykonanymi z warzyw i owoców. Ojczyzną garnirowania jest Azja, a mistrzami w tej dziedzinie są: Chińczycy, Tajowie i Japończycy. Zwyczaj dekorowania potraw sięga VII wieku, a więc czasów panowania w Chinach...

Techniki gotowania

Smażenie jest zdrowsze od gotowania

Smażenie jest zdrowsze od gotowania

różne sposoby przyrządzania - smażenie, gotowanie i smażenie w mieszance oliwy z oliwek extra vergine i wody (to tradycyjna technika wykorzystywana (...) Naukowcy twierdzą, że smażenie warzyw jest zdrowsze niż ich gotowanie....

Techniki gotowania

Kuchenne niezbędniki

się nam różnorodny sprzęt kuchenny, mający ułatwić nam gotowanie. Dzisiejszy świat daje ci więc możliwość zaopatrzenia się we wszystkie potrzebne (...) o każdej porze roku. Możesz piec w nim kurczaka, robić potrawki lub zupy, a także...

Techniki gotowania

Karmelizowanie

cząsteczek cukru. Uzyskiwane efekty zależą przede wszystkim od rodzaju cukru, temperatury ogrzewania i czasu karmelizowania. Ta technika gotowania stosowana jest do nadawania smaku i koloru napojom piwnym, kawie, a także...

Techniki gotowania

Jak odchudzić wielkanocne menu?

Jak odchudzić wielkanocne menu?

tradycyjnego z podrobami (plaster może dostarczać 150 kalorii i prawie 10-12 gramów tłuszczu). Możemy przygotować mięso, wybierając zdrowsze techniki obróbki (...) termicznej, czyli: pieczenie w folii lub naczyniu żaroodpornym bez...