Trwa ładowanie...

Goździki - właściwości lecznicze, zastosowanie w kuchni

Goździki wzbogacają smak potraw i pozytywnie wpływają na stan zdrowia.
Goździki wzbogacają smak potraw i pozytywnie wpływają na stan zdrowia. (123rf)

Goździki to przyprawa korzenna, którą wyróżnia charakterystyczny, intensywny aromat. Poza walorami smakowymi ma wiele właściwości zdrowotnych, które poprawiają samopoczucie i przyspieszają powrót do zdrowia. Co to są goździki i co leczą? W jaki sposób można wykorzystać goździki w kuchni?

spis treści

1. Pochodzenie i właściwości goździków

Słowo "goździk" pochodzi od łacińskiego clavus, oznaczającego gwóźdź. To suszone, ale nierozwinięte pąki aromatycznego tropikalnego drzewa goździkowca, które żyje około 150 lat.

Świeże pąki są różowe, a po suszeniu i odymianiu nabierają brunatnej barwy. Ich zbiór nie jest łatwy, ponieważ musi być wykonany ręcznie i z dużą delikatnością.

Zobacz film: "Dlaczego warto wykonywać badania profilaktyczne?"

Właściwości przyprawy są znane od ponad dwóch tysięcy lat i wykorzystywano je w starożytnych Chinach. Wiele lat później trafiła do Wenecji i reszty Europy.

Pierwotnie goździkowce były uprawione w Indonezji, ale wraz z upływem czasu posadzono je na Madagaskarze i Tanzanii. Zaleca się używanie goździków w ich oryginalnej, a nie sproszkowanej postaci.

Przyprawa w kształcie gwoździa posiada więcej właściwości i charakteryzuje ją słodki, lekko pikantny smak i korzenny aromat. Przechowywana w szczelnych pojemnikach dłużej zachowa intensywny zapach.

2. Zastosowanie w lecznictwie

Goździki to niepozorna przyprawa, która wzbogaca smak potraw, ale ma też dobroczynny wpływ na stan zdrowia i samopoczucie. Warto poznać właściwości lecznicze goździków i korzystać z nich jak najczęściej.

2.1. Goździki na ból zęba

Goździki zawierają eugenol, który wykazuje działanie znieczulające. W przypadku bólu zęba skutecznie działa żucie przyprawy lub przyłożenie do bolącego miejsca waty zamoczonej w olejku goździkowym.

Co więcej, olejek może być stosowany miejscowo w stomatologii przed zrobieniem zastrzyku w dziąsło. Pacjenci zgodnie uznali, że dzięki temu ból jest znacznie mniejszy.

Goździki mają właściwości odkażające, są także używane do produkcji preparatów na ząbkowanie u dzieci. Można je stosować również na afty i pleśniawki w jamie ustnej, aby przyspieszyć regenerację skóry.

2.2. Goździki na świeży oddech

Wpływ goździków na oddech był znany w starożytności podczas panowania dynastii Han. Poddani przed spotkaniem z cesarzem musieli włożyć przyprawę do ust, aby zniwelować nieprzyjemny zapach.

Była to skuteczna metoda, ponieważ goździki pozbywają się bakterii i przywracają świeży oddech. Można je traktować jako zdrowszy zamiennik gumy do żucia.

2.3. Goździki na ból głowy

Goździki na ból głowy można zastosować na kilka różnych sposobów. Kilka kropli olejku goździkowego w kąpieli może zniwelować dolegliwości bólowe.

Produktem można też natrzeć skronie lub 1/4 łyżeczki wymieszać z jedną łyżeczką olejku cynamonowego. Pastą można następnie natrzeć czoło lub inne bolące miejsca. Olejek goździkowy rozgrzewa i pobudza krążenie. Lepiej zrezygnować z niego w przypadku nadciśnienia i migreny.

2.4. Goździki na przeziębienie

Goździki wykazują antyseptyczne i przeciwbólowe właściwości, które ułatwiają powrót do zdrowia w przypadku przeziębienia lub grypy.

Przyprawa zmniejsza ból gardła, kaszel i udrożnia zatkany nos. Herbata z goździkami w sezonie grypowym poza wyjątkowym smakiem pozytywnie wpływa na stan zdrowia.

2.5. Goździki a cholesterol

Goździki spożywane w niewielkiej ilości wspierają produkcję insuliny i obniżanie poziomu cholesterolu. Badanie przedstawione w 2006 roku podczas Experimental Biology w San Francisco wykazały, że pacjenci stosujący przyprawę mieli mniejszą ilość glukozy, trójglicerydów i cholesterolu LDL.

Natomiast stężenie pożytecznego cholesterolu HDL pozostało bez zmian. Podczas testów stwierdzono także, że olejek goździkowy hamuje tworzenie grup nadtlenowych lipidów, które przyczyniają się do zawału serca.

Ponadto, goździkowy grzaniec ułatwia zasypianie i reguluje działanie układu nerwowego. Pozytywnie wpływa tez na umysł i sprzyja regeneracji organizmu.

2.6. Goździki na trawienie

Goździki pozytywnie wpływają na układ trawienny, redukują wzdęcia i łagodzą zgagę. Napar z 1-2 łyżeczek goździków zalany wrzątkiem i parzony pod przykryciem pomaga na ból brzucha i biegunkę. Należy go pić małymi porcjami, maksymalnie po 100 ml.

2.7. Goździki na skórę

Odrobina olejku goździkowego do kąpieli wykazuje właściwości przeciwgrzybicze, hamuje nadmierne wydzielanie potu i nieprzyjemny zapach ciała.

Rozcieńczony olejek z goździków można wcierać w bolące miejsca w przypadku problemów reumatycznych kręgosłupa i stawów. Również spożywany doustnie napar łagodzi infekcje grzybicze skóry.

3. Świetna przyprawa do różnych potraw

Goździki mają słodki, gorzkawy i lekko pikantny smak oraz korzenny aromat. Dzięki temu nadają potraw niepowtarzalnych walorów. Przyprawę można stosować do kompotów, win, sosów i owoców podczas wekowania.

Świetnie komponuje się także z deserami, dziczyzną, wieprzowiną, baraniną i śledziami. Goździki wzmacniają również smak grzybów, szynki i rosołu.

Mieloną przyprawę można dodać do pasztecików, farszu mięsnego, potraw rybnych, spaghetti, a nawet pizzy. To również charakterystyczny składnik ciast przygotowany w okresie świąt.

Skorzystaj z usług medycznych bez kolejek. Umów wizytę u specjalisty z e-receptą i e-zwolnieniem lub badanie na abcZdrowie Znajdź lekarza.

Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze