Grillowane banany z czekoladą

Banany na grillu można przyrządzać na różne sposoby. Jednym z pomysłów na ich przygotowanie może być połączenie z czekoladą. To danie z grilla jest przeznaczone dla osób, które uwielbiają bardzo słodkie smaki. Dodane goździki dodają bananom smaku i aromatu. ****

Składniki:

  • banany;
  • gorzka czekolada;
  • goździki;
  • alkohol (np. koniak, rum, ale nie czysta wódka).

Zobacz film: "Jak zdrowo jeść i tracić na wadze?"

Sposób przygotowania:

Na 2 godziny przed grillowaniem w skórce banana w jednym rządku wbij obok siebie (w odstępie 1 cm) goździki i włóż je do lodówki. Następnie, aby to danie z grilla było dokładnie wypieczone, należy trzymać go na ruszcie aż banany będą brązowe, a nawet zacznie wyciekać z nich sok w miejscu nakłuć. Po upieczeniu nadetnij skórkę banana z dwóch stron rzędu goździków i posyp je drobno posiekaną czekoladą i polej wybranym alkoholem.

Kalorie 318,7 kcal
Białko 3,5 g
Tłuszcz 10,7 g
Cholesterol 0,0 mg
Węglowodany 52,2 g
Błonnik 3,1 g
Witamina C 13,5 mg
Witamina A 13,2 µg

Polecane dla Ciebie

Pomocni lekarze

Szukaj innego lekarza

Komentarze

Wysyłając opinię akceptujesz regulamin zamieszczania opinii w serwisie. Grupa Wirtualna Polska S.A. z siedzibą w Warszawie jest administratorem twoich danych osobowych dla celów związanych z korzystaniem z serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania.
    Podoba Ci się ten artykuł? Chcesz więcej? Polub
    i bądź na bieżąco!