Grillowane szaszłyki z warzyw

Grillowany szaszłyk nie musi oznaczać dania z mięsem. Bardzo łatwo jest przyrządzić danie z grilla oparte na samych warzywach. Poniżej znajduje się przepis na wybrany szaszłyk z grilla, ale w rzeczywistości możesz łączyć różne jarzyny i dowolnie zastępować je innymi, w zależności od tego, co posiadamy w lodówce. Przygotowanie szaszłyków jest niezwykle proste, gdyż wymaga jedynie pokrojenia warzyw i nałożenia ich na długą wykałaczkę.

Składniki:

  • papryka w różnych kolorach;
  • średniej wielkości pieczarki;
  • ogórki;
  • młoda cukinia;
  • biała i czerwona cebula;
  • oliwa, ewentualnie sos sojowy;
  • pieprz;
  • zioła (bazylia, tymianek, zioła prowansalskie).

Zobacz film: "Tłuszcze mogą być zdrowe. Sprawdź jakie są najlepsze dla dziecka"

Sposób przygotowania:

 

 

Wszystkie warzywa pokrój w plasterki o podobnej wielkości i nałóż na długą wykałaczkę. Całość polej niewielką ilością oliwy lub sosu, posyp ziołami i przyprawami.

Kalorie 164,3 kcal
Białko 4,7 g
Tłuszcz 11,1 g
Cholesterol 0,0 mg
Węglowodany 17,0 g
Błonnik 5,3 g
Witamina C 230,9 mg
Witamina A 834,0 µg

Polecane dla Ciebie

Pomocni lekarze

Szukaj innego lekarza

Komentarze

Wysyłając opinię akceptujesz regulamin zamieszczania opinii w serwisie. Grupa Wirtualna Polska S.A. z siedzibą w Warszawie jest administratorem twoich danych osobowych dla celów związanych z korzystaniem z serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania.
    Podoba Ci się ten artykuł? Chcesz więcej? Polub
    i bądź na bieżąco!