Grillowany ser

Istnieje wiele głosów mówiących o tuczących i niezdrowych właściwościach sera żółtego. Trudno jednak z niego zrezygnować, gdyż je to wyśmienity dodatek do wszelkiego rodzaju kanapek, sałatek, a nawet dań. Sery to jedne z najlepszych źródeł dobrze przyswajalnego wapnia i białka, które chronią kości przed osteoporozą, a zęby przed próchnicą.

Składniki:

Zobacz film: "Żywność light pod lupą dietetyka"

Przygotowanie:

Jeśli używasz grilla, rozpal go dobrze. Przygotuj serowe grzanki. Każdą kromkę chleba natrzyj musztardą i świeżym pieprzem. Na wierzch każdej z nich nałóż porządną kupkę żółtego sera. Połóż serowe kromki na ruszcie i piecz przez 2-3 minuty, aż musztarda skrzepnie. Po tym czasie połóż ostrożnie jedną kromkę na drugą, serami do siebie, i dokładnie przyciśnij. Potrzymaj na ruszcie jeszcze 5 minut i podawaj od razu. Jeśli chcesz zrobić grzanki na patelni, wskazówki do przygotowania dania są takie same, jednak zanim położysz grzanki na patelni, wysmaruj natłuszczoną ściereczką jej dno. Unikniesz przypalenia musztardy.

Wartość odżywcza 1 porcji:
Kalorie 349,93 kcal
Białka 24,9 g
Węglowodany 7,44 g
Tłuszcze 24,77 g
Błonnik 1,09 g
Ser z grilla

Pyszny, grillowany ser w panierce jest smacznym źródłem energii i dobrym pomysłem na ciekawą przekąskę.

Komentarz:

Ser żółty zawiera wapń, potas, fosfor i cynk. Kilka gramów sera zawiera tyle wartości odżywczych, co szklanka mleka. Dodatkowo, ser utrzymuje korzystne środowisko w jamie ustnej i obniża demineralizację, przez co kamień nazębny odkłada się wolniej. Oczywiście trzeba pamiętać, że sery są wysokokaloryczne, dlatego należy jeść je z umiarem.

Komentarze
zapytaj lekarza

za darmo

  • Odpowiedź w 24 godziny
  • Bez żadnych opłat
  • Lekarze, psychologowie, dietetycy

lekarzy jest teraz online

0/500

Przystawki
najnowsze pytania

Dyskusje na forum

Artykuły Przystawki
Przystawki

Tofu z rusztu

Tofu z rusztu

Tofu pochodzi z dalekiej Azji, ale dobrze przyjęło się w europejskiej kuchni. Warto spróbować, jak smakuje azjatycki przysmak zdjęty prosto z grilla.

Przystawki

Pasta z bakłażana i orzechów włoskich

Pasta z bakłażana i orzechów włoskich jest świetną propozycją dania na jesienne prywatki oraz lekką kolację. Składniki 1 duży bakłażan;
 1 szklanka orzechów włoskich; 
2 łyżeczki startego świeżego imbiru; 2 ząbki czosnku; 
1 łyżka oliwy z oliwek;
 3...

Przystawki

Wariacje na temat kanapek (WIDEO)

się na przystawki. Nie zawsze muszą być ograniczane do kawałka wędliny, pomidora czy sera. Piotr Kucharski zaprezentuje, jak w niecodzienny

Przystawki

Pasztet z królika i masło rzeżuchowe (WIDEO)

Dania Wielkanocne charakteryzują się ogromną ilością smaków, ale niestety są też dosyć kaloryczne. Jak zrobić je w lżejszej wersji? Piotr Kucharski zaprezentował nam przepis na pasztet z mięsem z królika z dodatkiem pistacji. Choć danie to nie należy...

Przystawki

Bakłażan w jogurcie

Potrawa zawiera duże ilości błonnika, witaminy A, C, niacyny, mało tłuszczu oraz bogactwo minerałów takich jak potas, żelazo, wapń czy magnez. Bakłażan i cukinia to dobre źródła bioflawonoidów, które zapobiegają niektórym rodzajom nowotworów np.: nowotworowi...

Przystawki

Domowe przekąski do chrupania przed telewizorem (WIDEO)

Każdy z nas lubi od czasu do czasu spędzić **spokojny wieczór przed telewizorem **z dobrym filmem lub długo wyczekiwanym meczem. Zazwyczaj jednak na samym oglądaniu się nie kończy, a na stoliku obok kanapy lądują przekąski, niestety nie zawsze zdrowe....

Przystawki

Twarożek z miodem

Potrawa dzięki zawartości białka i dobroczynnym właściwościom miodu, jest doskonałym źródłem energii dla osób aktywnych fizycznie. Wyniki badań naukowych wykazały, iż miód przyjmowany w dawce około 1 łyżeczki dziennie zwiększa efektywność i tolerancję...

Przystawki

Grillowane tofu

Grillowane tofu

Tofu z rusztu to ciekawy sposób na przegryzkę między posiłkami, a także w ramach przystawki. Nie jest to skomplikowany przepis. Ponadto tofu

Przystawki

Sałatka ze szparagami na przystawkę

Szparagi są warzywem cenionym ze względu na walory smakowe i lekkostrawność. To bogactwo wielu cennych składników odżywczych. Warzywa te zawierają znaczne ilości kwasu foliowego, a także witaminy C, E oraz β-karoten. Składniki: ogórek, cebula, zielone...