Przejdź na WP

Gruszka - kalorie, właściwości

Gruszki to owoce o niezwykłych wartościach odżywczych działających pozytywnie na nasz organizm. Gruszki to jedne z owoców, które zawierają jod, który jest minerałem poprawiającym funkcjonowanie tarczycy. Nie wiele innych owoców oprócz gruszek ma tę właściwość. Oprócz tego, gruszki zawierają bor, który wpływa pozytywnie na pracę mózgu. Jaką wartość kaloryczną mają gruszki?

Zobacz film: "Zapiekanka z serem pleśniowym i gruszkami"

spis treści

1. Gruszka - kalorie

Chociaż kalorie w gruszkach są na stosunkowo wysokim poziomie (około 50 do 60 kalorii na jeden normalnej wielkości owoc), wcale nie odradza się spożywania gruszek osobom będącym na diecie odchudzającej. Gruszki, mimo tego, że zawierają kalorie, są także pełne składników odżywczych, dzięki którym nie musimy spożywać dodatkowych pokarmów podwyższających naszą dzienną porcję kalorii.

Kalorie w gruszkach to jedno, jednak nie powinniśmy także zapominać o cechach charakterystycznych gruszki takich jak niski indeks glikemiczny. Oznacza to, że spożycie gruszki nie spowoduje w naszym organizmie nagłego wzrostu poziomu cukru we krwi, który szkodzi zdrowiu. Dzięki temu, spożywanie gruszek nie jest niebezpieczne dla osób troszczących się o wykształcenie cukrzycy bądź o poziom cukru we krwi.

Gruszka miłosna i jajko krzewiaste dodadzą ci zdrowia
Gruszka miłosna i jajko krzewiaste dodadzą ci zdrowia [6 zdjęć]

W tym warzywie nie ma nic nudnego: jego struktura i piękny kolor skórki cieszą oko, a trudny do zdefiniowania,...

zobacz galerię

Chociaż liczba kalorii w gruszce jest dość wysoka, owoc ten zawiera drogocenny błonnik. Gdy napęcznieje w naszym żołądku, pozostawi nas w uczuciu sytości na dłużej. Dzięki temu, będziemy mieli mniejszą ochotę na sięgnięcie po przekąski. Cukier zawarty w gruszkach to naturalna fruktoza. Naturalnie lepiej będzie, jeśli zamiast przetworzonych, sztucznych cukrów sięgniemy po gruszkę, która oprócz kalorii potrzebnych nam do funkcjonowania, dostarczy także wiele doskonałych substancji i mikroelementów.

2. Gruszka - właściwości

Właściwości odżywcze gruszek i ich wartość kaloryczna to czynniki wpływające na to, że są to jedne z najbardziej atrakcyjnych owoców dostępnych na rynku. Gruszki charakteryzują się jednymi z najrzadziej występujących w naturze pierwiastków, takich jak jod czy bor.

Kaloryczność gruszki jest stosunkowo wysoka, jednak zawiera pierwiastki rzadko spotykane w innych owocach
Kaloryczność gruszki jest stosunkowo wysoka, jednak zawiera pierwiastki rzadko spotykane w innych owocach (123RF)

Według naukowców, osoby spożywające dietę bogatą w gruszki i inne owoce oraz warzywa o białym miąższu, w mniejszym stopniu zagrożone są udarem mózgu lubi innymi tego typu schorzeniami. Gruszka zawiera bardzo dużo błonnika, co przypuszczalnie jest powodem zapobiegania chorobom udarowym.

Duża zawartość błonnika w gruszkach powoduje, że te owoce będą bardzo pomocne dla osób zmagających się z zaparciami i innymi problemami z pracą przewodu pokarmowego. Oprócz błonnika, gruszki są także świetnym źródłem witamin, takich jak witamina K, witamina C, kwas foliowy. Oprócz tego, w gruszkach znajdziemy minerały takie jak potas, miedź, magnez, mangan, bor lub jod, który bardzo rzadko spotykany jest w owocach lub warzywach.

Pytania i odpowiedzi lekarzy na ten temat

Pozostałe pytania na ten temat

Inne właściwości gruszek sprawiają, że owoce te mogą również być stosowane w kosmetyce. Napar przyrządzany ze świeżych skórek drzewa gruszy stosowany jest na trudno gojące się rany oraz owrzodzenia. Ekstrakty z gruszki stosowane są na skórę, wykazując działanie wygładzające. Dodatkowo mają one także działanie ujędrniające skórę oraz chroni przed działaniem promieni UV.

Polecane dla Ciebie

Pomocni lekarze

Szukaj innego lekarza

Komentarze

Wysyłając opinię akceptujesz regulamin zamieszczania opinii w serwisie. Grupa Wirtualna Polska S.A. z siedzibą w Warszawie jest administratorem twoich danych osobowych dla celów związanych z korzystaniem z serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania.
    Ważne tematy