Grzaniec - właściwości, jakie wino najlepsze, przepisy

Grzaniec to pospolita nazwa stosowana na określenie grzanego wina. Sporządza się go w większości z wina czerwonego. Można do niego dodać przyprawy korzenne oraz inne składniki wzbogacające jego smak.

Zobacz film: "Piła trzy lampki wina dziennie. Co się stało, gdy z niego zrezygnowała?"

spis treści

1. Grzaniec - właściwości

Właściwości grzanego wina są niedoceniane. Grzaniec z dodatkiem miodu ma właściwości bakteriobójcze. Miód działa podobnie jak antybiotyk i posiada właściwości antybakteryjne. Doskonale radzi sobie z zaparciami i poprawia przemianę materii.

Grzaniec z dodatkiem aromatycznych przypraw działa podobnie jak środki nasenne. Gorący alkohol rozluźni mięśnie, cynamon znany ze swoich właściwości antydepresyjnych poprawi nastrój, a kardamon – jedna z najdroższych przypraw świata – zapobiegnie męczącym nudnościom czy wzdęciom.

Grzaniec – niedocenione lekarstwo
Grzaniec – niedocenione lekarstwo [6 zdjęć]

Kiedyś było wyrafinowanym, drogim napojem na europejskich stołach, ale już Rzymianie znali kilka sposobów...

zobacz galerię

Grzaniec spowolnia proces starzenia. Czerwone wino jest pełne antyoksydantów, które zdecydowanie opóźniają proces starzenia się komórek. Dodatkowo oddziaływa korzystnie na układ krwionośny oraz zmniejszają ilość cholesterolu krążącego we krwi.

Grzaniec pomaga w walce z nieświeżym oddechem. Dzięki dodaniu korzennych przypraw oraz owoców cytrusowych, grzane wino pozbawi nas nieprzyjemnego zapachu z ust. Imbir doskonale dba o jamę ustną, odświeża, dezynfekuje i zabija zarazki odpowiedzialne za brzydki zapach. Podobnie jak goździki, nazywane naturalnymi cukierkami, które zwalczają nieprzyjemny oddech.

Właściwości grzańca będą zależały tak naprawdę od tego jakie przyprawy do niego dodamy Może działać uspokajająco lub pobudzać. Oczywiście nie należy zapominać, że jest to napój alkoholowy.

2. Grzaniec - jakie wino najlepsze

Jeśli chodzi o wybór najlepszego wina na grzańca, to z reguły stosuje się do jego przyrządzenia głownie wino czerwone. Nie ma tutaj znaczenia czy jest to wino wytrawne, półwytrawne etc. Wszystko zależy od indywidualnych preferencji. Oczywiście zawsze możemy dodać słodkie dodatki owoce, miód lub sok.

Jako ciekawostkę należy dodać, że spotyka się grzańce przyrządzone z białego wina. Jednak z uwagi na to, że jest delikatniejsze jego działanie nie będzie tak znaczące jak wina czerwonego. Należy liczyć się z faktem, że nie wszystkim podgrzane wino białe przypadnie do gustu.

Do wykonania grzańca stosuje się zamiast wina czerwonego również inne alkohole. Są to m.in. wódka, brandy, rum lub koniak. Tak naprawdę liczy się pomysłowość i gust. Jednak w tym przypadku podgrzane alkohole nie będą miały takich samych właściwości leczniczych jak grzaniec z wina.

3. Grzaniec - przepisy

W Internecie roi się od przepisów na grzane wino. Poniżej zaproponujemy te najpopularniejsze i cieszące się niesłabnącym powodzeniem.

Dlaczego warto pić czerwone wino?
Dlaczego warto pić czerwone wino? [8 zdjęć]

Badania wykazują, że czerwone winogrono, z którego produkuje się wino może mieć bardzo znaczący wpływ...

zobacz galerię

3.1. Grzaniec – z migdałami

Grzaniec z migdałami przygotowujemy w oparciu o następujące składniki: 2 łyżeczki rodzynek, łyżeczka płatków migdałów, 2 plasterki pomarańczy, 5 goździków ok. 250 ml czerwonego wina.

Przygotowanie grzańca z migdałami: Do garnka wlać wino, włożyć pomarańczę, goździki, migdały i rodzynki. Podgrzewać, ale nie gotować. Odcedzić i przelać do kubeczka, owoce można zjeść.

3.2. Grzaniec – z miodem

By przygotować grzaniec z miodem potrzebne będą następujące składniki: 750 ml wytrawnego czerwonego wina, 170 g płynnego miodu, 4-5 pomarańczy, 2 gwiazdki anyżu, ½ łyżeczki mielonego cynamonu, 2 kawałki kory cynamonu, 1 łyżeczka goździków, opcjonalnie 50 ml wódki.

Przygotowanie grzańca z miodem: Pomarańcze należy dokładnie umyć, a skórkę zetrzeć na tarce. Sok z pomarańczy należy wycisnąć. Do garnka wlewamy miód, dodajemy skórkę i sok z pomarańczy, korę i mielony cynamon, anyż i goździki. Doprowadzamy do wrzenia i gotujemy 1-2 minuty. Następnie wlewamy wino i ewentualnie wódkę i podgrzewamy przez kilka minut.

Słabe wino też dobre (WIDEO)
Słabe wino też dobre (WIDEO)

Jak ocenia World Cancer Research Fund (WCRF) osoby, które piją wino z niższym niż zwykle poziomem alkoholu,...

zobacz galerię

3.3. Grzaniec – z cynamonem

By delektować się grzańcem z cynamonem należy przygotować: 500 ml czerwonego wytrawnego wina, 2 plastry pomarańczy, skórka z 1/2 cytryny, kawałek kory cynamonu, kilka wyłuskanych owoców kardamonu, 1 łyżka cukru wanilinowego, 2 gwiazdki anyżu, 2 goździki, 4 łyżki brązowego cukru, opcjonalnie: 50 ml czerwonego martini.

Przygotowanie grzańca z cynamonem: Pomarańczę i cytrynę należy dokładnie wyszorować. Cytrynę obrać ze skórki. Wszystkie składniki grzanego wina umieścić w garnku, podgrzewać na umiarkowanym ogniu przez około 5 minut aż wino będzie gorące. Nie gotować.

Polecane dla Ciebie

Pomocni lekarze

Szukaj innego lekarza

Komentarze

Wysyłając opinię akceptujesz regulamin zamieszczania opinii w serwisie. Grupa Wirtualna Polska S.A. z siedzibą w Warszawie jest administratorem twoich danych osobowych dla celów związanych z korzystaniem z serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania.
    Ważne tematy