Grzanki czosnkowe

Ta ciekawa przekąska może służyć zarówno jako przystawka, jak i dodatek do dania głównego. Bardzo często w restauracji grzanki czosnkowe podawane są jako starter. Jest to też dobry przepis dla osób chorych z uwagi na zdrowotne właściwości czosnku. Tylko jeden mały ząbek czosnku potrafi zwalczyć wirusy, pokonać bakterie i pasożyty oraz działa przeciwzapalnie.

Składniki:

Zobacz film: "Co warto wiedzieć o błonniku?"

Grzanki z czosnkiem
Grzanki z czosnkiem

Pyszne grzanki czosnkowe mogą posłużyć zarówno jako przystawka, jak i pożywna przekąska między posiłkami.

zobacz galerię

Przygotowanie:

Rozgrzej piekarnik do 170 stopni. Bagietkę pokrój w grubsze plastry. Wyłóż masło do miseczki. Jeśli masło jest bardzo twarde, należy je trochę roztopić. W tym celu nalej do małego rondelka trochę wody i doprowadź do wrzenia, następnie wstaw do niej miseczkę z masłem. Nie trzymaj długo. Odtajałe masło rozsmaruj w naczynku i posyp trochę ziół. W osobnej miseczce rozgnieć ząbki czosnku i dodaj do masła, wymieszaj. Rozsmaruj teraz masełko czosnkowe na bagietkach i wsadź do piekarnika na 5-7 minut.

Wartość odżywcza 1 porcji:
Kalorie 44,48 kcal
Białka 1,17 g
Węglowodany 8,78 g
Tłuszcze 0,45 g
Błonnik 0,37 g

Komentarz:

Czosnek działa odkrztuśnie, pomaga zatem zwalczyć kaszel, poza tym kojąco wpływa na ból gardła, zatok, grypę, przeziębienia, infekcje ucha czy problemy z układem pokarmowym. Czosnkowe grzanki to smaczne zdrowie.

Polecane dla Ciebie

Pomocni lekarze

Szukaj innego lekarza

Komentarze

Wysyłając opinię akceptujesz regulamin zamieszczania opinii w serwisie. Grupa Wirtualna Polska S.A. z siedzibą w Warszawie jest administratorem twoich danych osobowych dla celów związanych z korzystaniem z serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania.
    Podoba Ci się ten artykuł? Chcesz więcej? Polub
    i bądź na bieżąco!