Trwa ładowanie...

Grzybica przełyku – przyczyny, objawy, leczenie i proflaktyka

Grzybica przełyku to choroba wywołana przez grzyby. W większości przypadków powodują je te, które wchodzą w skład mikrobioty układu pokarmowego. Czynnikami ryzyka są zaburzenia układu odpornościowego, leki, choroby, niedożywienie i niewłaściwa dieta, a także zabiegi chirurgiczne i rozległe rany czy nałogi. Jakie są objawy grzybicy? Jak sobie z nią radzić i jak leczyć?

Zobacz film: "4 objawów raka przełyku. Zobacz, czy znasz"

spis treści

1. Objawy grzybicy przełyku

Grzybica przełyku (kandydoza) jest chorobą infekcyjną, którą wywołują grzyby. Najbardziej typowym objawem grzybicy przełyku jest bolesne i utrudnione połykanie, jak również zgaga i nudności, uczucie ciała obcego w przełyku, które może powodować dyskomfort za mostkiem oraz bóle okolicy kręgosłupa i pleców.

Zdarza się, że pojawia się gorączka i ból brzucha. Charakterystyczne są także afty, (nadżerki), a także współistniejąca grzybica jamy ustnej. Może się jednak zdarzyć, że zakażenie grzybicze przebiega bezobjawowo, a choroba zostaje wykryta przypadkiem.

2. Przyczyny grzybicy przełyku i czynniki ryzyka

Grzybica przełyku jest wywołana przez grzyby. Najczęściej odpowiadają za nią grzyby z rodzaju Candida, zwłaszcza Candida albicans. Co ciekawe należy on do fizjologicznej flory przewodu pokarmowego, a u osób zdrowych nie wywołuje objawów chorobowych. Jednak infekcja może być spowodowana przez grzyby z rodzajów Blastomyces, Coccidioides, Histoplasma, a także grzyby oportunistyczne (Trichosporon, Aspergillus, Mucor, Rhizopus).

Pojawienie się grzybicy zależy od stanu zdrowia pacjenta. Specjaliści podkreślają, że najbardziej narażone są na nie osoby:

  • z zaburzeniami układu odpornościowego: chorujące na AIDS, przyjmujące leki immunosupresyjne po przeszczepieniach, w przebiegu leczenia przeciwnowotworowego,
  • z przewlekłymi chorobami, takimi jak nowotwory, cukrzyca, zespół upośledzonego wchłaniania,
  • niedożywione, stosujące dietę bogatowęglowodanową, zmagające się z niedoborami witaminy A, B1, B2, żelaza
  • alkoholicy i narkomani,
  • po rozległych urazach, posiadające rozległe rany pourazowe i pooperacyjne,
  • po zabiegach chirurgicznych czy badaniu endoskopowym górnej części układu pokarmowego, a także po zabiegach chirurgicznych, takich jak transplantacje, implantacja protez, cewnikowanie,
  • hospitalizowane na oddziałach intensywnej terapii,
  • przewlekle leczone niektórymi lekami, na przykład podczas antybiotykoterapii,
  • mające zwężenia przełyku, uchyłki przełyku, niedrożność przełyku,
  • noworodki z małą masą urodzeniową,
  • osoby starsze.

Rekomendowane przez naszych ekspertów

3. Diagnostyka grzybicy przełyku

Rozpoznanie grzybicy przełyku opiera się na badaniu gastroskopowym, cytologicznym i histopatologicznym. W diagnostyce wykorzystuje się także badania immunologiczne, wykrywające krążące przeciwciała i antygeny.

Gastroskopia pozwala nie tylko na stwierdzenie i obejrzenie zmian, ale i pobranie fragmentów zmienionych chorobowo tkanek. Poddane testom mikologicznym dają odpowiedź na pytanie, jakie grzyby są odpowiedzialne za infekcję oraz na jakie leki są wrażliwe.

Podczas badania, w zależności od zaawansowania patologii, widoczne są różne zmiany: nieliczne białe zmiany plamiste, białawe naloty pokrywające zmienioną zapalnie błonę śluzową, ale również obrzęki, nadżerki i owrzodzenia.

4. Leczenie grzybicy przełyku

Leczenie grzybicy przełyku polega na podawaniu leków. Terapia najczęściej opiera się na flukonazolu podawanym doustnie przez 14–21 dni. Czasem niezbędne jest leczenie dożylne. Jeżeli patogen jest odporny na flukonazol, stosuje się pozakonazol, worykonazol lub itrakonazol. Jeśli choroba przebiega bezobjawowo, nie stosuje się leczenia.

W przypadku grzybicy przełyku bardzo ważne również jest leczenie domowe i profilaktyka, dzięki której zapobiega się zakażeniom i ich nawrotom. Na co zwrócić uwagę? Kluczowa jest dieta: racjonalna, różnorodna, dobrze zbilansowana, bogata w warzywa i owoce, a także produkty bogate w białko. Należy z niej wyeliminować cukier i produkty, które go zawierają, a także mąkę pszenną i białe pieczywo oraz makarony oraz sery pleśniowe.

U osób z grupy ryzyka szalenie ważne jest okiełznanie choroby podstawowej. Należy także zwrócić uwagę na zażywane leki (na przykład podczas antybiotykoterapii stosować probiotyki, które wspierają florę bakteryjna i odporność organizmu). Nie mniej ważny jest zdrowy tryb życia: aktywność fizyczna, unikanie stresu, dbanie o relaks i odpoczynek.

Można również sięgać po domowe sposoby na grzybice przełyku. Dietę przeciwgrzybiczą warto wzmacniać działaniem probiotyków, a także produktami, które są źródłem witamin A, B1, B2 czy żelazo. Pomocne są również zioła, w tym napary i płukanki. Warto wykorzystać liście podbiału, korę dębu, szałwię, tymianek, czarci pazur, siemię lniane, a także olejek miętowy i rumiankowy.

Polecane dla Ciebie

Pomocni lekarze

Szukaj innego lekarza

Komentarze

Wysyłając opinię akceptujesz regulamin zamieszczania opinii w serwisie. Grupa Wirtualna Polska Media SA z siedzibą w Warszawie jest administratorem twoich danych osobowych dla celów związanych z korzystaniem z serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania.