Grzyby halucynogenne – charakterystyka, działanie, uzależnienie, przedawkowanie

spis treści
rozwiń

Spośród wszystkich odmian grzybów, a jest ich około 5 tysięcy, 80 z nich posiada substancje psychoaktywne. Można je spotkać na całym świecie. W Polsce najłatwiej i najczęściej spotykaną odmianą grzybka halucynogennego jest łysiczka lancetowata oraz muchomor czerwony. Grzyby halucynogenne nie uzależnią fizycznie, jednak mogą uzależnić nas psychicznie.

1. Grzyby halucynogenne – charakterystyka

Magiczne grzybki, grzybki halucynki czy haluny to potoczne nazwy jakie możemy słyszeć na grzyby halucynogenne. Najczęściej występującą odmianą w Polsce jest łysiczka lancetowata. To niewielkie brązowe grzybki o cienkich korzonkach. Rosną głównie na południu kraju, ale można je spotkać w całej Polsce. Za działanie halucynogenne tych grzybów odpowiedzialne są dwie substancje chemiczne w nich zawarte: psylocybina i psylocyna.

Grzyby halucynogenne najczęściej spotykane w Polsce to odmiana o nazwie łysiczka lancetowata
Grzyby halucynogenne najczęściej spotykane w Polsce to odmiana o nazwie łysiczka lancetowata

Zobacz film: "Co warto wiedzieć o błonniku?"

2. Grzyby halucynogenne – działanie

Grzyby halucynogenne bardzo rzadko wywołują prawdziwe halucynacje a najczęściej zniekształcenia wizualne. Grzyby halucynogenne wpływają na świadomość, ponieważ substancje w nich zawarte prowadzą do doświadczenia psychodelicznego czyli: zaburzenie czasu i przestrzeni oraz widzenie barw. Jednorazowe zjedzenie grzybów halucynogennych powoduje zmienny nastrój, wyostrzenie zmysłów zwłaszcza słuch i wzrok oraz zaburzenia percepcji. Mogą także wywoływać negatywne skutki zwłaszcza u osób, które zjadły ich zbyt dużo lub mają problemy psychiczne o których mogą nawet nie wiedzieć. Osoby wtedy są poirytowane, depresyjne, miewają napady lęku oraz paniki i utratę kontroli. Zjedzenie grzybów halucynogennych daje także fizyczne skutki. Może dojść do biegunki, zawrotów głowy, bólów brzucha, rozluźnienie mięśni, mimowolnego śmiania się. U osób z chorobami psychicznymi lub u osób z predyspozycjami do zaburzeń psychicznych może dojść do nasilenia objawów lub nawet do ich ujawnienia.

Grzyby shiitake – właściwości zdrowotne
Grzyby shiitake – właściwości zdrowotne [6 zdjęć]

Te niskokaloryczne, brązowe i mięsiste grzyby są nie tylko smaczne, ale i bardzo odżywcze. Ze względu...

zobacz galerię

3. Grzyby halucynogenne – ryzyko uzależnienia

Grzyby halucynogenne nie prowadzą do uzależnienia, a częsta chęć po ich sięganie to predyspozycje osobowościowe, które muszą osiągać doświadczenia psychodeliczne. Jedzenie grzybów halucynogennych w odstępach kilkudniowych nie daje praktycznie żadnych efektów, więc nie ma też najmniejszego sensu. Jeśli zwiększymy dawkę przyjmowanych grzybów halucynogennych może być to niebezpieczne dla naszego organizmu. Spożywanie dużej dawki grzybów przez dłuższy czas może doprowadzić do lęków i psychozy.

Zobacz także:

4. Grzyby halucynogenny – przedawkowanie

Osoba, która przedawkuje grzyby halucynogenne powinna czuć obecność drugiej osoby i być uspokajana. Jeśli jednak objawy nie ustępują albo nasilają niezwłocznie trzeba udać się do lekarza. Zaleci on terapię przeciwlękową a w razie konieczności leczenie farmakologiczne.

Polecane dla Ciebie

Pomocni lekarze

Szukaj innego lekarza

Komentarze

Wysyłając opinię akceptujesz regulamin zamieszczania opinii w serwisie. Grupa Wirtualna Polska S.A. z siedzibą w Warszawie jest administratorem twoich danych osobowych dla celów związanych z korzystaniem z serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania.
    Podoba Ci się ten artykuł? Chcesz więcej? Polub
    i bądź na bieżąco!