Grzyby mogą uchronić przed rakiem prostaty
Co jeść, by zmniejszyć ryzyko rozwoju raka prostaty? Zdaniem naukowców jest jeden szczególny produkt, który powinien znaleźć się w diecie mężczyzn. Są to grzyby.
1. Grzyby mogą uchronić przed rakiem prostaty
Naukowcy badali ponad 36 000 japońskich mężczyzn wieku od 40 do 79 lat przez ćwierć wieku i odkryli, że ci, którzy jedzą grzyby, są mniej narażeni na rozwój raka prostaty.
Jedzenie grzybów było szczególnie korzystne dla mężczyzn po 50. roku życia, w diecie których znajduje się dużo mięsa i produktów mlecznych, a niewiele owoców i warzyw – wynika z badań, które zostały opublikowane w piśmie "International Journal of Cancer".
U mężczyzn, którzy jedli grzyby raz lub dwa razy w tygodniu, ryzyko zachorowania na raka prostaty było mniejsze o 8 proc. (w porównaniu do tych, którzy jedli grzyby rzadziej niż raz w tygodniu). Z kolei u badanach, którzy jedli grzyby trzy lub więcej razy w tygodniu, ryzyko to było niższe o 17 proc.
"Chociaż nasze badanie sugeruje, że regularne spożywanie grzybów może zmniejszyć ryzyko raka prostaty, chcemy również podkreślić, że przestrzeganie zdrowej i zbilansowanej diety jest o wiele ważniejsze niż napełnianie koszyków grzybami" - mówi główny autor badania, Shu Zhang z Tohoku University School of Public Health w Japonii.
2. W jaki sposób grzyby mogą zapobiec rakowi prostaty?
Prof. Zhang wyjaśnia, że grzyby są dobrym źródłem witamin, minerałów i przeciwutleniaczy, zwłaszcza L-ergotioneiny.
"Uważa się, że ten ostatni składnik łagodzi stres oksydacyjny, nierównowagę komórkową wynikającą ze złej diety i stylu życia oraz narażenia na toksyny środowiskowe, które mogą prowadzić do przewlekłego stanu zapalnego odpowiedzialnego za choroby przewlekłe, takie jak rak" - mówi prof. Zhang.
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Rekomendowane przez naszych ekspertów
Nie czekaj na wizytę u lekarza. Skorzystaj z konsultacji u specjalistów z całej Polski już dziś na abcZdrowie Znajdź lekarza.