Grzyby trujące czasem bardzo łatwo pomylić z jadalnymi, ponieważ niektóre odmiany różnią się od siebie tylko nieznacznie. Ich spożycie może skończyć się łagodnym lub ostrym zatruciem pokarmowym, które po kilku dniach mija samoistnie, ale może się tak zdarzyć, że zjemy ich za dużo albo zawarte w nich związki toksyczne będą tak silne, że doprowadzi to do śmierci. Czasem kończy się "jedynie" na niewydolności wątroby lub nerek, co powoduje trwałą niepełnosprawność.
Przede wszystkim warto podejść do tematu zdroworozsądkowo. Nie należy zbierać grzybów, co do których nie mamy pewności. Jeśli pojawią się jakiekolwiek wątpliwości albo wiemy, że akurat ten gatunek łatwo pomylić z innym - nie zbieramy tych grzybów.
Najbardziej powszechne grzyby, które łatwo jest pomylić z grzybami jadalnymi to muchomory. Odmiana sromotnikowa do złudzenia przypomina kanię, ale jest grzybem bardzo silnie trującym. Już jeden grzyb może doprowadzić do zgonu całej rodziny. Zawarte w nim toksyczne substancje są odporne na działanie temperatur, dlatego nie ulegają neutralizacji nawet podczas gotowania.
Muchomor sromotnikowy może także być łatwo pomylony z gołąbkiem, gąską i niektórymi odmianami pieczarek. Najczęściej można go spotkać w okresie letnim i wczesnojesiennym, głównie w lasach liściastych.
Sromotnik ma białe blaski i oliwkowozielony kapelusz, a jego trzon ma jasnozielony kolor i biały pierścień.
Kolejnym trującym grzybem jest powszechnie znany szatan, czyli goryczek żółciowy. Nie zawiera co prawda żadnych związków toksycznych, ale jego spożycie może skutkować problemami żołądkowymi. Niezwykle łatwo pomylić go z borowikiem szlachetnym, czyli prawdziwkiem. Różnią sie od siebie kolorem miąższu (gąbeczki). Szatan jest bladoróżowy, a borowik zawsze żółty lub biały.
Inną odmianą trującego grzyba jest borowik szatański, który w Polsce występuje raczej rzadko (spotykany jest na południu kraju). Zatrucie nim zazwyczaj prowadzi do śmierci. Również tę odmianę bardzo łatwo pomylić z prawdziwkiem. Po przekrojeniu borowik gąbeczka borowika szatańskiego nabiera błękitnego koloru, w ten sposób można go odróżnić od jadalnej wersji.
Wiele jest grzybów, które należą do tego samego gatunku, ale mogą być w odmianie jadalnej i trującej. Tak jest w przypadku gąski. Odmiana siarkowa jest grzybem łagodnie trującym, natomiast odmiana zielona jest całkowicie jadalna.
Pierwszymi objawami zatrucia są nudności i wymioty, a także ból głowy i halucynacje. W przypadku wystąpienia takich objawów po zjedzeniu posiłku złożonego z grzybów, należy niezwłocznie wezwać pogotowie. Warto jednak pamiętać, że niektóre toksyny dają o sobie znać dopiero kilkanaście godzin po spożyciu.