Gulasz wieprzowy z romanesco

Danie dla lubiących nowości w swojej kuchni. Romanesco to warzywo mało popularne w Polsce. Kraj jego pochodzenia to słoneczne Włochy, dokładnie okolice wiecznego miasta Rzymu.

Składniki (4 porcje)

Zobacz film: "Co się dzieje gdy zjadamy posiłek?"

  • 600 g chudego wieprzowego mięsa gulaszowego,
  • 2 łyżeczki oleju,
  • 3 cebule,
  • 1 małe jabłko,
  • 2 łyżki mąki,
  • 250 ml bulionu warzywnego,
  • sól, pieprz,
  • 8 łyżek śmietany 10% lub mleka skondensowanego o niskiej zawartości tłuszczu,
  • 600 g romanesco (mogą to być też brokuły),
  • 8 łyżek ryżu.

Sposób przygotowania

Pokroić mięso w wąskie paseczki i podsmażyć na patelni z oliwą. Obrać cebulę, pokroić w plasterki. Wyciąć z jabłek małe kulki. Dodać cebulę i kulki z jabłek do mięsa i dusić razem na szklisto. Oprószyć mięso mąką i zalać bulionem. Przez kilka minut gotować na bardzo małym ogniu. Na koniec posolić, popieprzyć, wlać śmietanę i dobrze wymieszać. Oczyścić romanesco i ugotować na parze. Ugotować również ryż w dużej ilości wody osolonej. Podawać mięso z ryżem i warzywami.

Wartość odżywcza 1 porcji:
Kalorie 793,95
Białko 38,22 g
Tłuszcz 47,30 g
Cholesterol 119,25 mg
Węglowodany 68,71 g
Błonnik 5,80 g
Witamina C 130,26 mg
Witamina A 306,70 µg

Komentarz

Gulasz z romanesco - zielonym, cudownego kształtu warzywem - to pokaźna porcja białka, witamin B1, B2, witaminy C, oraz związków mineralnych takich jak potas, magnez, siarka i wapń. Taka odżywcza mieszanka wpłynie pozytywnie na układ nerwowy. Obniży stres, poprawi pamięć, podwyższy dobry nastrój. Chude mięso nie obciąży naczyń złym cholesterolem a porcja ryżu doda potrzebnej w ciągu dnia energii.

Komentarze
zapytaj lekarza

za darmo

  • Odpowiedź w 24 godziny
  • Bez żadnych opłat
  • Lekarze, psychologowie, dietetycy

lekarzy jest teraz online

0/500

Wieprzowina i cielęcina
najnowsze pytania

Dyskusje na forum

Artykuły Wieprzowina i cielęcina
Wieprzowina i cielęcina

Zupa wieprzowa

Zupa wieprzowa

Pyszna zupa z paskami mięsa wieprzowego i zieloną papryką podawana z makaronem i przyprawami.

Wieprzowina i cielęcina

Mięso w przyprawach

Mięso w przyprawach

Mięso wieprzowe z dodatkiem kolendry i w sosie z ananasa.

Wieprzowina i cielęcina

Kotlet wieprzowy

Kotlet wieprzowy

Wieprzowina to jeden z najpożywniejszych rodzajów mięsa, które jednocześnie, jeśli dobrze przyrządzone, jest naprawdę smaczne i pasuje na każdą okazję.

Wieprzowina i cielęcina

Schab w sosie

Schab w sosie

Schab w zielonym sosie pesto z warzywami.

Wieprzowina i cielęcina

Wieprzowe tacos

Wieprzowe tacos

Placki tortilla z mięsem wieprzowym i warzywnymi dodatkami.

Wieprzowina i cielęcina

Kotlety wieprzowe z serem żółtym i śliwkami

Porcja takiego kotleta dostarcza ok. 440 kcal. Danie jest zatem polecane dla osób o zwiększonym zapotrzebowaniu energetycznym - uprawiających sport, pracujących fizycznie lub pragnących zwiększyć masę ciała. Takie uatrakcyjnione wydanie schabowego kotleta...

Wieprzowina i cielęcina

Wyrzeźbione mięśnie - skuteczny sposób (WIDEO)

Dania z wołowiny powinniśmy jadać przynajmniej raz w tygodniu. Mięso to poprawia wydolność i siłę mięśni, wspomaga ich wzrost oraz przyśpiesza spalanie tłuszczu. Jeśli chcemy odpowiednio wyrzeźbić nasze mięśnie, sam trening nie wystarczy. Oto danie...

Wieprzowina i cielęcina

Cielęcina po francusku

Cielęcina w sosie z pomidorami i ziołami to przepis godny francuskiego obiadu. Warto wypróbować danie we własnej kuchni i przekonać (...) , osusz, dopraw solą i pokrój w kostkę. Rozgrzej łyżkę oliwy na głębokiej patelni i podsmaż cielęcinę,...

Wieprzowina i cielęcina

Pierożki wieprzowe

szklanki drobno posiekanej kapusty, 450 g wieprzowiny, 3/4 szklanki posiekanej szalotki, 1/2 łyżki sosu sojowego, 3 łyżeczki białego wina, 1 łyżka