Jagoda – rodzaje jagód, właściwości zdrowotne i wykorzystanie

Jagody są nie tylko pyszne, ale też bardzo zdrowe. Zapobiegają zaparciom, obniżają poziom LDL, czyli złego cholesterolu, a także poprawiają elastyczność naczyń krwionośnych. Istnieje wiele rodzajów jagód, m. in. jagoda goji, jagoda acai i jagoda kamczacka. Każda z nich jest witaminową bombą.

Zobacz film: "Właściwości zdrowotne borówki amerykańskiej"

1. Jagoda goji

Jagody goji są bogate w witaminy z grupy B, C oraz E. To również źródło składników mineralnych takich jak wapń, żelazo, fosfor, miedź, selen i cynk.

Już w starożytności jagody goji wykorzystywano w leczeniu chorób reumatycznych, problemach z sercem, wątrobą i płucami. Jedzenie świeżych lub suszonych owoców jagody pomoże też paniom cierpiącym na PMS, poprawi wygląd skóry i funkcjonowanie mózgu.

Flawonoidy zawarte w jagodach goji mają znaczący wpływ na zapobieganie nowotworom żołądka, okrężnicy i płuc.

Różnice między czarnymi jagodami a borówkami amerykańskimi. Sprawdź, które są zdrowsze
Różnice między czarnymi jagodami a borówkami amerykańskimi. Sprawdź, które są zdrowsze [7 zdjęć]

Borówka czarna (czyli jagoda) i borówka amerykańska (borówka wysoka) należą do rodziny wrzosowatych....

zobacz galerię

2. Jagody acai

Jagody acai stały się modnym i zdrowym dodatkiem kosmetyków. Stało się to za sprawą przeciwutleniaczy i minerałów, które skutecznie dbają o cerę, opóźniając starzenie się skóry.

Już w XIX w. doceniano zdrowotne właściwości jagód acai. Leczono nimi biegunki, krwotoki oraz wrzody żołądka i jelit. Jagody acai mają również właściwości antynowotworowe i odchudzające. Jedzenie owoców jagody w umiarkowanych ilościach skutecznie podkręca metabolizm.

Jagody acai będą też skuteczną bronią w walce z wysokim cholesterolem. Zawarte w owocach jagód kwasy oleinowy i linolowy obniżają poziom LDL, czyli złego cholesterolu.

3. Jagoda kamczacka

Jagoda kamczacka jest odmianą wiciokrzewu, co sprawia, że jest wyjątkowo łatwa w uprawie. Japończycy nazywają jej owoce "eliksirem życia". Jagoda kamczacka zapobiega bowiem nie tylko cukrzycy, ale też pomaga w walce z anemią.

Medycyna ludowa wykorzystuje właściwości zdrowotne jagody kamczackiej w leczeniu jaskry, chorób układu trawiennego i krążenia. Roślina pochodząca z Azji obniża więc ryzyko zawału serca, a także uzupełnia niedobory magnezu, fosforu, wapnia, żelaza i witaminy B.

4. Jagoda czarna

Latem polskie lasy obfitują w owoce czarnej jagody, zwanej również czarną borówką. Niegdyś jagoda służyła jako antidotum na polio, tyfus i gronkowca.

Czarna jagoda to źródło witaminy A, B, PP i C, a także składników mineralnych takich jak cynk, żelazo, mangan, fosfor i potas. Świeże lub mrożone owoce borówki doskonale wpływają na wzrok poprawiają perystaltykę jelit i zapewniają uczucie sytości.

Zobacz też

5. Jagody - przepisy

Jagody możemy wykorzystać do przygotowania smoothie, dżemów na zimę, deserów i przekąsek. Każda gospodyni domowa z pewnością nie raz dodawała jagody do ciast. Wykonanie ucieranego ciasta z jagodami to szybki, prosty i niedrogi sposób na podwieczorek.

Do przygotowania deseru z jagodami potrzebujesz:

  • 15 dag margaryny do pieczenia;
  • 20 dag cukru;
  • 5 jajek;
  • 35 dag mąki;
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia;
  • 1 opakowanie cukru waniliowego (nie wanilinowego!);
  • 60 dag świeżych jagód.

Przygotowanie ciasta z jagodami:

Margarynę utrzyj z cukrem, dodając po jednym jajku i mąkę z proszkiem, przesiane przez sitko. Połowę powstałej masy przelej do tortownicy o średnicy 25 cm i posyp połową jagód. Na wierzch wylej kolejną porcję ciasta i ułóż resztę owoców.

Piecz przez 1h15min w 180 stopniach. Kiedy ciasto z jagodami upiecze się i ostygnie, możesz oprószyć je cukrem pudrem.

spis treści
rozwiń

Polecane dla Ciebie

Pomocni lekarze

Szukaj innego lekarza

Komentarze

Wysyłając opinię akceptujesz regulamin zamieszczania opinii w serwisie. Grupa Wirtualna Polska S.A. z siedzibą w Warszawie jest administratorem twoich danych osobowych dla celów związanych z korzystaniem z serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania.
    Ważne tematy