Przejdź na WP

Jajecznica – wartości odżywcze, kulinarne inspiracje

Jajecznica to bardzo prosta w przygotowaniu potrawa, znana od pokoleń. Wystarczy wbić kilka jajek na patelnię, wszystko razem wymieszać i zaczekać, aż jajka się zetną. Standardowo do smażenia jajecznicy stosuje się niewielką ilość tłuszczu w postaci masła, oliwy czy oleju, zaś podstawową przyprawą jest szczypta soli czy pieprzu. W zależności od preferencji, możemy dać jajkom więcej lub mniej czasu, wpływając tym sposobem na stopień jej ścięcia.

Zobacz film: "Tłuszcze mogą być zdrowe. Sprawdź jakie są najlepsze dla dziecka"

Oprócz tego, że potrawa ta jest bardzo prosta w wykonaniu, dostarcza naszym organizmom solidną dawkę składników odżywczych. Nic dziwnego, w końcu jej podstawowym składnikiem są jajka, czyli doskonała forma posiłku, jaką otrzymujemy od natury. Przyjrzyjmy się, co dobrego daje nam ten pyszny posiłek.

spis treści

1. Jajecznica – wartości odżywcze

Na widelec weźmiemy prostą wersję jajecznicy z dwóch średnich jaj kurzych usmażoną na płaskiej łyżeczce masła.

100 g takiej potrawy dostarczy nam 12,7 g białka, 1,4 g węglowodanów, 18 g tłuszczów i 0,2 g błonnika.

Ponadto taka porcja dostarczy nam także witaminę A i D oraz wapń i magnez.

Jajecznica zawiera w sobie wiele witamin A i D
Jajecznica zawiera w sobie wiele witamin A i D (123RF)

W 100 g przyrządzonej w ten sposób jajecznicy znajdziemy 216 kcal, z czego duża wartości energetycznej część będzie pochodziła z białka.

Jeśli zależy nam na ograniczaniu tłuszczów, mając patelnię teflonową możemy zrezygnować z masła do smażenia. W ten sposób porcja jajecznicy będzie miała jedynie 140 kcal, czyli dokładnie tyle, ile dwa jajka.

2. Jajecznica - kulinarne inspiracje

Jeśli chcemy, aby nasz posiłek był bardziej urozmaicony i wzbogacony o dodatkowe składniki, możemy spokojnie wkroić do niego wędlinę, kiełbasę czy warzywa.

Możemy także eksperymentować z przyprawami czy innymi dodatkami. Oto kilka inspiracji.

W klasycznej polskiej wersji jajecznicy wykorzystujemy kiełbasę (najlepiej podwawelską lub wiejską) albo boczek. Dodatkowo uzupełniamy ją o podsmażoną cebulkę i szczypiorek.

Taką wersję przygotowania jajecznicy warto rozpocząć od podsmażenia cebulki wraz z kiełbasą lub boczkiem, aż do ich zarumienienia. Następnie wbijamy jajka i przyprawiamy do smaku solą i pieprzem. Szczypiorkiem posypujemy całość już na talerzach.

Sposób przygotowania jajek a ich wpływ na zdrowie
Sposób przygotowania jajek a ich wpływ na zdrowie [5 zdjęć]

Jajka są smaczne, odżywcze i bardzo zdrowe. Można je przygotowywać na wiele różnych sposobów, choć w...

zobacz galerię

W Hiszpanii do jajecznicy najczęściej dodawana jest kiełbasa chorizo lub suszona szynka. Tak przygotowana potrawa doprawiana jest ostrym sosem paprykowym, takim jak Tabasco.

W wersji meksykańskiej nie stosujemy mięsa, zaś drobno posiekaną paprykę (najlepiej czerwoną). Tutaj także ważna jest ostrość, którą uzyskujemy z przygotowanych wcześniej paprykowych sals lub przyprawy chilli. Charakterystyczne jest także zawinięcie gotowej jajecznicy w cienką tortillę pszenną.

Warto także pomyśleć o sezonowych dodatkach, takich jak świeże warzywa czy grzyby. Wiosną warto pomyśleć o szparagach czy młodym groszku, które doskonale komponują się z delikatnym smakiem jajek.

Za to jesienne grzyby prosto z lasu (lub też suszone) nadadzą niesamowitego aromatu potrawie, szczególnie w połączeniu z podsmażoną cebulką.

PYTANIA I ODPOWIEDZI LEKARZY NA TEN TEMAT

Wszystkie odpowiedzi lekarzy

Ciekawym wzbogaceniem smaku może być także zastosowanie mleka lub śmietanki. Dzięki temu jajecznica będzie bardziej aksamitna i maślana w smaku. W tej wersji nabiał dodajemy pod koniec smażenia, jednak nie za późno, aby wszystko mogło się dobrze połączyć i stworzyć jednolitą masę.

3. Jajecznica z 1 jajka - kalorie i wartości odżywcze

Kalorie i wartości odżywcze Zawartość
w 100 g
Zawartość
w 61 g (1 duża)
Wartość energetyczna 149 kcal 90,9 kcal
Białko 9,99 g 6,09 g
Węglowodany 1,61 g 0,98 g
Cukier 1,39 g 0,85 g
Błonnik 0 g 0 g
Tłuszcz 10,98 g 6,70 g
Tłuszcze nasycone 3,33 g 2,03 g
Tłuszcze jednonienasycone 4,44 g 2,71 g
Tłuszcze wielonienasycone 2,43 g 1,48 g
Cholesterol 277 mg 169 mg
Witamina C 0 mg 0 mg
Jajecznica – wartości odżywcze, kulinarne inspiracje
Jajecznica – wartości odżywcze, kulinarne inspiracje (Flickr)

Produkty o podobnej zawartości kalorii w 100 g

Polecane dla Ciebie

Pomocni lekarze

Szukaj innego lekarza

Komentarze

Wysyłając opinię akceptujesz regulamin zamieszczania opinii w serwisie. Grupa Wirtualna Polska S.A. z siedzibą w Warszawie jest administratorem twoich danych osobowych dla celów związanych z korzystaniem z serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania.
    Ważne tematy