Jajka na śniadanie. Zobacz, dlaczego warto jeść je każdego dnia

Jajka przez lata nie cieszyły się dobrą sławą. Obwiniano je o wzrost poziomu cholesterolu i niekorzystny wpływ na zdrowie. Dziś wiemy, że to nieprawda, a jajka na śniadanie możemy jeść nawet codziennie.

Zobacz film: "Kody na jajkach. Wiesz co znaczą?"

1. Jajka na śniadanie to dobry wybór

Jedno jajko ugotowane na twardo ma ok. 70 kcal. Jest doskonałym źródłem białka, lecytyny, wielonienasyconych kwasów tłuszczowych, witamin A, D, E, K i witamin z grupy B, a także wapnia, cynku, fosforu, potasu, selenu i żelaza.

Żółtko jaja zawiera przeciwutleniacze, które mogą zmniejszać ryzyko związanego z wiekiem zwyrodnienia plamki żółtej i zaćmy, a także chronią przed chorobami serca, udarem i niektórymi nowotworami.

Osoba zdrowa, z prawidłowym poziomem cholesterolu, może bez obaw jeść jedno jajko dziennie, najlepiej na śniadanie. Zjedzenie jajka zapewni nam uczucie sytości w pierwszej połowie dnia.

2. Jajka - badania naukowe

W 2013 roku w ''European Journal of Nutrition'' opublikowano badania na temat korzyści jedzenia jajek na śniadanie. Naukowcy podzielili na mniejsze grupy 30 mężczyzn. Każda grupa jadła na śniadanie określony rodzaj pożywienia: jajka na toście, płatki kukurydziane z mlekiem albo rogalika i sok pomarańczowy. Po tygodniu okazało się, że badani, którzy jedli jajka na śniadanie dłużej czuli się nasyceni, zjadali też mniejsze porcje obiadu i kolacji w porównaniu do innych badanych.

Naukowcy przekonują również, że jedzenie jednego jajka dziennie nie wiąże się ze zwiększonym ryzykiem choroby niedokrwiennej serca i udaru mózgu.

3. Jak jeść jajka na śniadanie?

Najlepszym wyborem na śniadanie jest jajko na miękko lub na twardo. Jeśli lubimy jajecznicę, lepiej usmażyć ją na odrobinie masła i podać ze świeżymi warzywami. Jajecznica z boczkiem nie będzie już taka zdrowa. Jeśli rano mamy więcej czasu, możemy przygotować omlet, jajka w koszulkach lub zapiekane.

Na śniadanie najlepiej zjeść jajka na twardo
Na śniadanie najlepiej zjeść jajka na twardo (123rf.com)

Osoby, które mają wysoki poziom cholesterolu, problemy z sercem lub chorują na cukrzycę typu 2, powinny ograniczyć ogólne spożycie pokarmów bogatych w tłuszcze nasycone i cholesterol.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Dowiedz się więcej:

Polecane dla Ciebie

Pomocni lekarze

Szukaj innego lekarza

Komentarze

Wysyłając opinię akceptujesz regulamin zamieszczania opinii w serwisie. Grupa Wirtualna Polska S.A. z siedzibą w Warszawie jest administratorem twoich danych osobowych dla celów związanych z korzystaniem z serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania.
    Ważne tematy