Jajka na zdrowie

Wysokie stężenie cholesterolu we krwi jest istotnym czynnikiem ryzyka miażdżycy i chorób układu sercowo-naczyniowego rozwijających się na jej tle. Jednym ze składników diety, na który do tej pory często zawracano uwagę w diecie hipolipemicznej, były jaja. Słyszeliśmy bowiem, że zawierają dużo cholesterolu i nie służą zdrowiu. A jak jest naprawdę?

O cholesterolu słów kilka

Cholesterol może być pobierany z pokarmem, ale również syntetyzowany w organizmie. Nie jest także substancją szkodliwą, bowiem spełnia w organizmie wiele istotnych funkcji. Jest niezbędny do wytwarzania błon komórkowych, funkcjonowania komórek nerwowych, produkcji kwasów żółciowych, wielu hormonów i witaminy D.

Zobacz film: "Jak zdrowo jeść i tracić na wadze?"

We krwi cholesterol występuje w postaci lipoprotein – kompleksów białkowo-tłuszczowych. Cholesterol frakcji LDL (cholesterol o małej gęstości, tzw. „zły cholesterol”) transportuje cholesterol z wątroby do tkanek obwodowych i wykazuje zdolność odkładania go w naczyniach krwionośnych. Sprzyja to powstawaniu złogów cholesterolu w postaci blaszki miażdżycowej i w konsekwencji może prowadzić do zwężenia światła tętnic. Z kolei frakcja cholesterolu HDL (cholesterol o dużej gęstości, tzw. „dobry cholesterol”) transportuje cholesterol z tkanek obwodowych do wątroby, gdzie syntetyzowane są z niego kwasy żółciowe. Cholesterol tej frakcji sprzyja zatem obniżaniu stężenia całkowitego cholesterolu we krwi.

Cholesterol egzo- i endogenny

Badania toczące się od lat udowodniły, że cholesterol obecny w diecie (egzogenny) tak naprawdę w niewielkim stopniu podwyższa stężenie „złego” cholesterolu we krwi. Z dietą przeciętny Polak dostarcza 200-400 mg cholesterolu na dobę, w organizmie zaś jest wytwarzane około 1500 mg. Większy odsetek cholesterolu jest zatem wytwarzany w organizmie człowieka. Największy udział w jego produkcji odgrywa wątroba (70%), jelita (15%) i skóra (3-5%). W naczyniach krwionośnych w dużej mierze odkłada się cholesterol endogenny, czyli taki, który w większości produkuje nasza wadliwa wątroba. W prawidłowych warunkach, gdy spożyjemy z pokarmem za dużo cholesterolu, organizm zmniejszy jego wytwarzanie endogenne. Jednak przy uszkodzeniu systemów samoregulacyjnych może dochodzić do nadprodukcji cholesterolu i odkładania go w naczyniach krwionośnych.

Benefity jaj

Jaja przez lata przeżywały złą passę. Oskarżano je o podwyższanie stężenia cholesterolu we krwi. Jednak według najnowszych badań naukowych jajko to jeden z najbardziej odżywczych produktów, jakie możemy włączyć do naszej diety. Białko jaja ma wzorcowy skład aminokwasowy, a zawarte w nim lecytyna i kwasy tłuszczowe z rodziny omega-3 zapobiegają odkładaniu się cholesterolu w naczyniach krwionośnych. Ponadto jajko bogate jest w liczne witaminy i składniki mineralne, takie jak prowitamina A, witamina D, fosfor czy witaminy z grupy B. Zawiera niewiele energii – jedna sztuka dostarcza około 75 kcal. Nagonka na jajka rozpoczęła się w latach 50. – gdy rozwijający się przemysł farmaceutyczny wynalazł leki antycholesterolowe i rozpętał fobię cholesterolową. Warto jednocześnie podkreślić, że w tradycyjnej polskiej diecie to nie jaja szkodzą, ale smażenie, spożywanie tłustych mięs, słodyczy i śmietany, którą zabielana jest większość zup.

Komentarze (5)
~mcc
~mcc 5 miesięcy temu

@~Anula: Czytaj ze zrozumieniem i do końca. Nie wiem kto to Jerzy Zięba, ale dobrze też słuchać się specjalistów, na pewno nie wiedzą wszystkiego ale sporo więcej niż ludzie, którzy nie są specjalistami.

Odpowiedz
~kasia
~kasia ponad rok temu

A ja nie mam tym problemu co jeść.Poprostu jem to co lubie, aczkolwiek zmieniłam nawyki żywieniowe.Miałam jeszcze kilka kg do zrzucenia.Udało mi się :) poleciła mi koleżanka taki fajny program(idealnafigura.com/gberes),dzięki któremu od ponad 2 lat utrzymuję swoją wagę a jem to co lubie.Super

Odpowiedz
~Anula
~Anula ponad rok temu

Jaja na miekko a konkretnie zoltka nie szkodza a wrecz pomagaja obnizyc poziom cholesterolu, ktory nie jest przyczyna powstawania blaszki miazdzycowej. Kompletne bzdury piszecie. Polecam poczytac i posluchac Jerzego Ziębę.

Odpowiedz
~nat
~nat ponad rok temu

Są 3, albo 4 odmiany cholesterolu, i ten zły owszem znajduje się w żółtku jaja.. Dopuszczalna dawka dzienna cholesterolu odpowiada 1 jajku (a tak naprawdę chodzi o zółtko, więc białka możemy jeść bez ograniczeń). Czyż nie tak? Pozdrawiam

Odpowiedz
zapytaj lekarza

za darmo

  • Odpowiedź w 24 godziny
  • Bez żadnych opłat
  • Lekarze, psychologowie, dietetycy

lekarzy jest teraz online

0/500

Nabiał
najnowsze pytania

Dyskusje na forum

Pomocni lekarze

Artykuły Nabiał
Nabiał

Właściwości maślanki

Właściwości maślanki

. Sprawdź również: Czy nabiał przyspiesza odchudzanie? Na odchudzanie Maślanka to idealny produkt dla osób próbujących schudnąć. Jest bogata w białko

Nabiał

Sposób przygotowania jajek a ich wpływ na zdrowie

Sposób przygotowania jajek a ich wpływ na zdrowie

Jajka w codziennie diecie Jajka są smaczne, odżywcze i bardzo zdrowe. Można je przygotowywać na wiele różnych sposobów, choć w nie każdej postaci jajka będą odpowiednie dla osób odchudzających się. **Okazuje się bowiem, że sposób w jaki je przygotowujemy...

Nabiał

Jajko - wartość odżywcza, wybór

Jeszcze do niedawna panował pogląd, że jaja są niezbyt zdrowe i nie powinny być często spożywane. Jednak obecnie dietetycy są zgodni, że jajko ma na tyle istotne właściwości, że warto jeść je co drugi-trzeci dzień. Substancje odżywcze w nim zawarte mają...

Nabiał

Parmezan - wartości odżywcze, zastosowanie, produkcja

Jakość i cena parmezanu są bardzo zróżnicowane. Im krócej dojrzewa parmezan, tym niższą ma cenę. Parmezan jest jednym z najpopularniejszych rodzajów sera na świecie. W Polsce parmezan zyskuje coraz większe grono wielbicieli. Parmezan jest ceniony głównie...

Nabiał

Serek wiejski - wartości odżywcze, kalorie, kiedy jeść

Serek wiejski powinien znaleźć się w diecie każdego komu zależy nie tylko na zdrowej diecie, ale także na wzmocnieniu odporności całego organizmu. W sklepach spożywczych można znaleźć serki wiejskie różnych firm. Zanim wybierzemy dla siebie serek wiejski...

Nabiał

Jak odróżnić ser od wyrobu seropodobnego?

Jak odróżnić ser od wyrobu seropodobnego?

Smak nie ten i zapach inny. A w składzie mleko pasteryzowane, olej roślinny utwardzony, sól, substancja konserwująca, azotan potasu, kultury mleczarskie. To można znaleźć w wyrobie seropodobnym. Niestety nie ma on nic wspólnego z prawdziwym serem. Wybór...

Nabiał

Jogurt naturalny - kalorie, właściwości odżywcze, zastosowanie

Jest to produkt, który powstaje w wyniku samoczynnego zakwaszenia mleka. Jogurt naturalny nie jest wynalazkiem XXI wieku, ponieważ był już prawdopodobnie znany w starożytności. Kiedy pojawił się w Europie został uznany za doskonałe lekarstwo i jeszcze...

Nabiał

Jajecznica - wartości odżywcze, kulinarne inspiracje

temu jajecznica będzie bardziej aksamitna i maślana w smaku. W tej wersji nabiał dodajemy pod koniec smażenia, jednak nie za późno, aby wszystko mogło się dobrze połączyć i stworzyć jednolitą masę.