Trwa ładowanie...

Jajka zmniejszają ryzyko kłopotów ze wzrostem

 Ewa Rycerz
30.11.2018 08:55
Jajka pozytywnie wpływają na wzrost
Jajka pozytywnie wpływają na wzrost ((123RF) Jajka pozytywnie wpływają na wzrost)

Walczy z wirusami i bakteriami, chroni przed infekcjami. Dobrze działający układ odpornościowy to gwarancja zdrowia. Jak go wspomagać? Choć brzmi to dość niiewiarygodnie, wystarczy jedno jajko dziennie.

Jajka to niedoceniane produkty żywnościowe. Z jednej strony mówi się o bogactwie składników, jakie zawierają, a z drugiej – przestrzega prze cholesterolem, który mogą podnosić. W efekcie wiele osób rezygnuje z jedzenia jajek. Jeśli nie ma ku temu podstaw medycznych, jest to zupełnie zbędne. Dlaczego?

Nowe badania wskazują, że nawet jedno jajko – jeśli jest jedzone codziennie – może zapobiec problemom ze wzrostem u dzieci. Eksperci podają, że regularne spożywanie jajka zmniejsza ryzyko kłopotów ze wzrostem. Co więcej, o połowę zmniejsza prawdopodobieństwo wystąpienia zaburzeń pracy mózgu i wspiera układ odpornościowy. Dodaje też energii.

Przeczytaj także:

Zobacz film: "Zalecenia Światowej Organizacji Zdrowia dotyczące spożywania jaj"

Eksperci podkreślają, że właściwości jajek oddziałują prawie cały organizm. Białka i witaminy w nich zawarte zapobiegają anemii, wzmacniają układ nerwowy i krwionośny. Właśnie dlatego jajka są tak istotnym czynnikiem dla prawidłowego rozwoju dziecka.

1. Badania

Lora Lanotti z Uniwersytetu w Waszyngtonie przyjrzała się wpływie jajek na wzrost niemowląt. Razem z zespołem przebadała ona grupę niemowląt w wieku od 6 do 9 miesięcy. Przez 6 miesięcy Lanotti podawała niemowlętom jedno jajko dziennie. Następnie eksperci porównali wzrost przebadanych dzieci z innymi z grupy kontrolnej, którym jajek nie podawano. Co się okazało?

Zobacz również:

Ratownik medyczny: Każde działanie daje szansę osobie poszkodowanej na przeżycie

Z badań Lory Lanotti wynika, że u niemowląt, które jadły codziennie jedno jajko zauważono szybszy wzrost. W grupie, której podawano jajka kłopotów ze wzrostem było o 47 proc. mniej niż w grupie kontrolnej. U dzieci jedzących jajka stwierdzono także mniejsze ryzyko niedożywienia oraz mniejszą podatność na niedowagę

Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze