Jajko kalorie - sposoby przyrządzenia, spalanie, wybór, wartości odżywcze

Nieustannie toczą się dyskusje na temat tego, czy spożywanie jajek jest zdrowe, czy szkodliwe, ile naprawdę zawierają kalorii i czy warto je dodawać do zbilansowanej diety. Gotowane jajka są bogactwem witaminy D, która jest niezbędna do rozwoju układu kostnego, poprawia funkcjonowanie układu krążenia, a także co ważne sprzyjają utrzymaniu szczupłej sylwetki. A więc ile tak naprawdę kalorii posiada jajko?

Jajko kalorie - sposoby przyrządzenia

Ugotowane jajko ważące około 50-60 gramów w ok. 76 proc. składa się z wody, 13 proc. składu to białko, 11 proc. to tłuszcze, a węglowodany to zaledwie jedynie 1 proc. Jajko jest także idealnym źródłem energii. Aż 64 proc. energii pochodzi z tłuszczów zawartych w jajku, 34 proc. pochodzi z białka, a 3 proc. z węglowodanów.

Zobacz film: "Oznaczenia na ekologicznych jajkach"

Gotowane jajko jest idealną przekąska dla osób, które w swojej diecie szukając źródła białka. Dodatkowo zawiera duże ilości wapnia i kwasów tłuszczowych jednonienasyconych.

Kaloryczność jajka na miękko - porcja 60 g - to 88,2 kalorii. Kaloryczność jajka na twardo to 93 kalorie.

Surowe białko jajka zawiera jedynie 48 kcal, jednak po obróbce termicznej zawartość kalorii w jajkach wzrasta. W przeliczeniu na 100 gramów jedno ugotowane jajko dostarcza organizmowi od 150 do 155 kcal. W przeliczeniu na sztuki jedno jajko ugotowane to 80 -90 kcal.

Jajecznica z jednego jajka to około 170 kcal. Jedno jajko sadzone to około 130 kcal. Omlet zrobiony z jednego jajka to również ok. 130 kcal.

Zawartość tłuszczów w jajku zwiększa się wraz z formą ich przygotowania. Wiele jednak zależy od ilości i rodzaju użytego tłuszczu, na którym smażymy jajka. Jajko smażone, jajko z bekonem czy innymi dodatkami automatycznie zwiększa swoją kaloryczność.

7 powodów, dla których warto jeść jajka

To zaskakujące, ale z biegiem lat zmieniło się nasze postrzeganie jajek. Jeszcze kilka lat temu twierdzono, że są one niekorzystne dla zdrowia, gdyż przyczyniają...

Jajko kalorie - spalanie

Jedno ugotowane jajko to równowartość kaloryczna np. 5 truskawek lub 9 pomidorów. Aby spalić jedno ugotowane jajko wystarczy biegać przez 9 minut, pływać 13 minut, jeździć na rowerze przez 20 minut lub chodzić przez ok. 40 minut. Jak się okazuje jajka są pokarmem dość wysokokalorycznym, dlatego najlepiej zjadać je na śniadanie, ponieważ w ciągu dnia zostaną z łatwością spalone.

Jajko kalorie - wybór

Wartość odżywcza jajek w dużej mierze zależy również od sposobu odżywiania kur. Najwięcej wartości posiadają te, które pochodzą z ekologicznych gospodarstw. Jak jednak rozpoznać czy jajka pochodzą od kur hodowanych w klatce, czy z hodowli ściółkowej? Wystarczy spojrzeć na widoczny na jajkach 11 cyfrowy ciąg liczb. Kod zaczynający się od 0 to uprawa ekologiczna, 1 to jaja z chowu na wolnym wybiegu, 2 to jajka z chowu ściółkowego, a 3 z chowu klatkowego.

Jajko - kalorie i wartości odżywcze

Witaminy i minerały zawarte w 100 g jajka:

  • Kalorie - (wartość energetyczna) 143 kcal / 599 kJ
  • Białko - 12,56 g
  • Tłuszcz ogółem - 9,51 g
  • Kwasy tłuszczowe nasycone - 3,126 g
  • Kwasy tłuszczowe jednonienasycone - 3,658 g
  • Kwasy tłuszczowe wielonienasycone - 1,911 g
  • Kwasy tłuszczowe omega-3 - 102 mg
  • Kwasy tłuszczowe omega-6 - 1578 mg
  • Węglowodany - 0,72 g
  • Błonnik pokarmowy - 0 g
  • Witamina A - 540 I.U.
  • Witamina D - 82 I.U.
  • Witamina E - 1,05 mg
  • Witamina K - 0,3 µg
  • Witamina C - 0 mg
  • Witamina B1 - 0,040 mg
  • Witamina B2 - 0,457 mg
  • Witamina B3 (PP) - 0,075 mg
  • Witamina B6 - 0,170 mg
  • Kwas foliowy - 47 µg
  • Witamina B12 - 0,89 µg
  • Kwas pantotenowy - 1,533 mg
  • Wapń - 56 mg
  • Żelazo - 1,75 mg
  • Magnez - 12 mg
  • Fosfor - 198 mg
  • Potas - 138 mg
  • Sód - 142 mg
  • Cynk - 1,29 mg
  • Miedź - 0,07 mg
  • Mangan - 0,03 mg
  • Selen - 30,7 µg
  • Fluor - 1,1 µg
  • Cholesterol - 372 mg
Komentarze
zapytaj lekarza

za darmo

  • Odpowiedź w 24 godziny
  • Bez żadnych opłat
  • Lekarze, psychologowie, dietetycy

lekarzy jest teraz online

0/500

Produkty żywnościowe
najnowsze pytania

Dyskusje na forum

Pomocni lekarze

Artykuły Produkty żywnościowe
Produkty żywnościowe

Produkty, których lepiej nie zamrażać

Produkty, których lepiej nie zamrażać

Majonez i sos sałatkowy po zamrożeniu staną się wodniste. Dotyczy to także potraw, w których skład wchodzą te produkty, takich jak dipy lub sałatki

Produkty żywnościowe

Majonez - czy słusznie obawiamy się tego produktu?

Majonez - czy słusznie obawiamy się tego produktu?

sylwetkę warto wybierać takie produkty? - Zdecydowanie nie. Po pierwsze, taki majonez będzie miał w składzie więcej chemii, ponieważ tłuszcz (...) musi być zastąpiony przez inny zagęstnik. Po drugie, majonez light zawiera nieco mniej...

Produkty żywnościowe

Nasiona bazylii - nowy superprodukt, który musisz znać

Nasiona bazylii - nowy superprodukt, który musisz znać

Superfood dla zdrowia Nasiona bazylii zyskują coraz większą popularność i nie brakuje opinii, że to kolejny superprodukt. Są źródłem kwasów omega-3 i omega-6, silnych antyoksydantów (np. beta-karotenu) oraz wielu witamin. W krajach azjatyckich słodka...

Produkty żywnościowe

Wielkanocne produkty, których należy unikać

Wielkanocne produkty, których należy unikać

, ale czy zdrowe? Co zawierają gotowe produkty tego typu? Co kryć w sobie może chrzan? Jakich substancji nie powinniśmy w nich znaleźć i jaki (...) nas, że produkty tego typu nie wymagają dodawania konserwantów. Wszystkie...

Produkty żywnościowe

Jak czytać etykiety?

Jak czytać etykiety?

, ale także zachowaniu zdrowia, dlatego tak ważne jest, by jadać produkty najwyższej jakości, świeże i bezpieczne. W świetle obowiązujących przepisów producent żywności (...) . Takie określenie można najczęściej znaleźć na najmniej trwałych...

Produkty żywnościowe

Kabaczek i jego prozdrowotne właściwości

Kabaczek i jego prozdrowotne właściwości

, antyoksydacyjną funkcję w organizmie - pomagają neutralizować wolne rodniki. Wolne rodniki to szkodliwe produkty uboczne metabolizmu komórkowego, mające wpływ