Trwa ładowanie...
Artykuł zweryfikowany przez eksperta: Mgr Monika Konieczna

Dieta dla diabetyka

Avatar placeholder
10.02.2020 14:52
Dieta dla diabetyka
Dieta dla diabetyka (123RF)

Cukrzyca wymaga stosowania się do pewnych reguł żywieniowych. Osoby z tą chorobą muszą nauczyć się co pogarsza ich stan, a co wpływa na niego kojąco. Dieta w cukrzycy powinna być zbilansowana i racjonalna. Diabetycy mogą rozkoszować się jedzeniem, ale muszą przestrzegać pewnych ograniczeń.

spis treści

1. Zasada 7U w diecie dla diabetyka

Polega na przestrzeganiu siedmiu prostych zaleceń: urozmaicenie, umiarkowanie, uregulowanie, umiejętność, unikanie, uprawianie i uśmiechanie się. Urozmaicenie polega na tym by w każdym posiłku wystąpiły produkty z różnych grup żywnościowych. Umiarkowanie to zasada zdrowego rozsądku (jeść należy tyle, ile się potrzebuje). Uregulowanie dotyczy pory jedzenia posiłków. Warto by była ona w miarę stała. Umiejętność przyrządzania zdrowych potraw, tak by nie straciły wartości odżywczej. Unikać należy nadmiaru tłuszczu, cukru, soli i alkoholu. Uprawiać trzeba sporty. Aktywność fizyczna przynosi rezultaty jeśli jest regularna i systematyczna. Nie musi być to sport wyczynowy, wystarczą spacery, jazda rowerem, pływanie. Dieta w cukrzycy przewiduje jeszcze jedną zasadę: uśmiechnij się! Optymizm pomaga być zdrowszym.

2. Bilansowanie diety w cukrzycy

Cukrzyca nie będzie dawać o sobie znać, jeśli zachowana zostanie zbilansowana dieta. Pod tym pojęciem kryje się odpowiednie zestawienie produktów, adekwatne do potrzeb organizmu. Potrzeby organizmu są zależne od wieku, płci, stanu fizjologicznego, masy ciała, aktywności fizycznej i warunków życia. Cukrzyca wymaga by poziom cukru we krwi był na odpowiednim poziomie. W tym celu warto pamiętać by przy ustalaniu posiłków uwzględnić jakie produkty są zalecane, a które są wręcz przeciwwskazane, jak często należy spożywać posiłki, jakie powinny być dzienne racje pokarmowe. Optymalne zestawienie dziennej racji pokarmowej jest następujące: dobowe zapotrzebowanie na węglowodany to 45-50%, tłuszcze – 30-35%, a białka – 15-20%. Codzienna dieta powinna dostarczać pokarmy w takiej ilości, by pokryć dobowe zapotrzebowanie energetyczne. Odpowiednia dieta wspomaga leczenie cukrzycy. Jedz mniej, ale częściej.

Zobacz film: "Żywność light pod lupą dietetyka"

3. Produkty niewskazane w cukrzycy

Leczenie cukrzycy nie opiera się jedynie na przyjmowaniu leków. Diabetycy powinni nie dopuścić do tego by wystąpiła u nich podwyższona glukoza we krwi. W tym celu muszą ograniczać cukry proste. Dieta najbardziej optymalna zakłada jedzenie posiłków cztery razy dziennie. Zachowanie stałych pór jedzenia jest niezwykle ważne, gdy dotknęła nas cukrzyca. Poziom cukru we krwi może podnieść spożywanie niektórych produktów - z tego względu należy z nich zrezygnować. Diabetycy powinni ograniczyć spożywanie tłuszczy i słodyczy. Glukoza, sacharoza, czy fruktoza to cukry, z których powinny zrezygnować diabetycy z nadwagą. Osoby chore na cukrzyce muszą uważać na tłuszcze zwierzęce, które przyspieszają powstanie miażdżycy. Diabetycy są szczególnie narażeni na choroby układu krążenia.

Następny artykuł: Mity o diecie cukrzyków
Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze