jak gotować bób

Bób - charakterystyka, właściwości, gotowanie bobu

, dlatego mogą być spożywane tuż po wyjęciu ich ze strąków. Poza tym skórka bobu zawiera największą ilość witamin. Wiele osób woli gotowany bób, jednak warto (...) walorów odżywczych. Maksymalny czas...

Pasta z bobu

. Przygotowanie: W wodzie z dodatkiem łyżki cukru należy ugotować bób, pod koniec gotowania dodając łyżeczkę majeranku, odrobinę cząbru i szczyptę (...) To bardzo zdrowa roślina strączkowa. Warto przygotować z niej...

Gotowanie

Wspólne gotowanie Gotowanie z przyjaciółmi sprawia wiele przyjemności i jest coraz częściej wybieraną formą spędzania wolnego czasu.

Gotowanie na parze - produkty, czas gotowania

Gotowanie na parze staje się coraz bardziej popularne. Gotowanie na parze jest jednym z najzdrowszych sposobów przyrządzania jedzenia. Dzięki (...) gotowaniu na parze można zachować maksimum witamin...

Gotowanie w parowarze

Gotowanie w parowarze to prosty i zdrowy sposób przygotowania ryb, kurczaka i warzyw. Parowar gotuje jedzenie nad wrzącą wodą, dzięki czemu kucharz (...) nie musi dodawać do niego tłuszczu, a produkty zachowują składniki...

Gotowanie z dzieckiem

Gotowanie z dziećmi to nie tylko świetna zabawa, ale i okazja, by nauczyć je wielu pożytecznych umiejętności. Wspólne przygotowywanie posiłków pełni (...) dla wspólnie spędzonych chwil. Zalety gotowania z dziećmi Z...

Kuchnia i gotowanie

Kuchnia i gotowanie to dla wielu osób coś więcej niż jedynie sposób przyrządzania posiłków. Jest to sztuka, dzięki której możemy tworzyć pożywne (...) i zdrowe dania, które nie tylko zaspokajają głód, ale też zachwycają smakiem i wyglądem....

Techniki gotowania

Gotowanie jest sztuką kulinarną, która związana jest z przygotowaniem potraw. Kuchnie świata różnią się od siebie - nie tylko pod względem źródła (...) pożywienia, ale też i tradycji. Aby umiejętnie zgłębiać tajemnice sztuki gotowania,...

Właściwości zdrowotne bobu. Wzmacnia nie tylko mózg

Właśnie pojawił się w sklepach warzywnych i na straganach. To jedna z najzdrowszych roślin strączkowych. Bób zawiera duże ilości białka i kwasu (...) foliowego - 100 g surowego bobu pokrywa aż 106 proc. dziennego...

Błędy, jakie popełniamy przy gotowaniu ziemniaków

Przygotowanie ziemniaków Jest jednym z najpopularniejszych warzyw. Wielu z nas spożywa je codziennie. Lubimy je w postaci gotowanej, smażonej (...) je? Według naukowców to najzdrowsza część czosnku Zbyt grubo obieramy Najczęściej jadamy...

Gotowana pierś z kurczaka z warzywami

Im więcej kolorów na talerzu tym lepiej. Potrawa pełna różnorodnych warzyw jest gwarancją witamin i błonnika. Błonnik ten sprawia, że nawet po niewielkiej porcji wystąpi uczucie sytości a ponadto reguluje prace jelit lecząc zaparcia. Dzięki odrobinie...

Smażenie jest zdrowsze od gotowania

Naukowcy twierdzą, że smażenie warzyw jest zdrowsze niż ich gotowanie. Kontrowersyjna teza została potwierdzona badaniami. Jest tylko jeden haczyk (...) różne sposoby przyrządzania - smażenie, gotowanie i smażenie w...

Jak wygląda idealny sposób gotowania kaszy jaglanej?

? To niekoniecznie dobry pomysł. Kasza jaglana Wielu z nas uwielbia gotowaną kaszę jaglaną. Wrzucona do gotującej się, posolonej wody z dodatkiem oleju (...) sposób, traci wiele ze swoich substancji odżywczych. Część ekspertów uważa...

6 najczęstszych błędów popełnianych podczas gotowania

Błędy w kuchni Przygotowywanie posiłku nie jest takie proste, jak mogłoby się wydawać. Okazuje się, że większość z nas podczas gotowania popełnia (...) substancja całkowicie wypłukuje się tylko podczas gotowania. Gdy...

Błędy popełniane podczas gotowania kurczaka

gotowania mięsa z kurczaka. Na kolejnym slajdzie obejrzysz WIDEO Sprawdź też: Usłyszała, że nie dożyje 40-stki, jeśli nie schudnie. Zrzuciła 57 kg (...) Zbyt krótkie gotowanie Dania z kurczakiem przygotowuje się...

Grilluje, gotuje, piecze. Kombiwary już od 100 zł

czy prodiż. Czym jest kombiwar? Kombiwar to urządzenie kuchenne, które daje możliwość gotowania na parze, smażenia, grillowania, pieczenia ciast (...) kombiwaru powinien składać się nie tylko z samego urządzania, ale również stojaka...

Zdrowe gotowanie. Parowary do 250 złotych

Gotowanie na parze łączy się z modą na bycie fit, a tym samym ze zdrowym trybem życia. Do przygotowania smacznych potraw dla siebie lub całej rodziny (...) produktów przenikają się, sprawiając, że przygotowywane danie jest aromatyczne. Na...

Które produkty należy myć przed gotowaniem? Wyjaśniamy

Myć czy nie myć? Ile razy słyszałeś, że trzeba myć mięso przed ugotowaniem lub upieczeniem? To samo robisz z jajami? A może zwykłeś myć ogórki kiszone i grzyby? Jeśli chociaż na jedno z tych pytań odpowiedziałeś twierdząco, powinieneś przeczytać ten tekst....

Woda z gotowanych cytryn - źródło witamin (WIDEO)

Cytryna to owoc o wielu właściwościach. Jest nie tylko źródłem witaminy C, ale także błonnika, potasu, magnezu i witamin z grupy B. Warto pić ją z wodą. Albo przygotować zdrowy napar. Wystarczy, że zagotujesz kilka cytryn, a wodę z garnka wstawisz...

Ekspert: lepiej pić wodę gotowaną jeden raz

Czy woda gotowana wielokrotnie staje się niezdatna do spożycia? Jak zmieniają się jej właściwości? Postanowiliśmy to sprawdzić. Gotowanie wody (...) Przyrodniczego we Wrocławiu, którą poprosiliśmy o sprawdzenie, jakie...

9 złych nawyków w gotowaniu, z którymi powinniśmy zerwać

Jedzenie mięsa od razu po przygotowaniu Zazwyczaj, zaraz po zakończeniu gotowania, smażenia, grillowania czy pieczenia mięsa wykładamy je na talerz (...) składników. Wcześniej masę warto delikatnie rozmieszać łyżką. Płukanie mięsa przed...

Masz problemy z żołądkiem? Gotuj na parze (WIDEO)

. Zrezygnuj z ciężkostrawnych potraw, smażonych na głębokim tłuszczu produktów i przestaw się na dania gotowane. Taki sposób przygotowywania posiłków będzie dobry nie tylko dla twojego żołądka, ale także tętnic i serca.

Zalety jajek gotowanych na twardo. Włącz je do swojej diety (WIDEO)

Jajka na stałe weszły do naszej codziennej diety. Można z nich przygotować omlet, jajecznicę, pastę jajeczną i inne przekąski. Są źródłem cennych składników odżywczych, zawierają mnóstwo witamin i minerałów. Mogą być składnikiem diety odchudzającej,...

Kuchnia arabska

danie, są to smażone kulki z bobu lub ciecierzycy, z sezamem; hummus - dip podawany z warzywami lub chlebem pita, przygotowywany z gotowanej i utartej (...) . Składniki tradycyjnych potraw arabskich to zazwyczaj jagnięcina,...

Co niszczy witaminy?

(takie jak: kalafior, brokuły czy bób) najlepiej gotować na parze, w wodzie lub na surowo - w formie surówek i sałatek. Te ostatnie w procesie przygotowania tracą (...) żywności. Niszczy je także obieranie, gotowanie,...

Zdrowe przepisy

na organizm, ale będą przede wszystkim smaczniejsze. Jak powinno wyglądać zdrowe gotowanie? Zalety domowego jedzenia Pierwszą zasadą zdrowego (...) przyrządzania potraw jest gotowanie w domu. Spożywanie w restauracjach...

Hummus domowej roboty

. Można je stosować jako dodatek do sałatek, kanapek, a przede wszystkim do słynnych falafelków - malutkich kotlecików z bobu lub ciecierzycy

Ważne tematy