jak gotować bób

Pasta z bobu

. Przygotowanie: W wodzie z dodatkiem łyżki cukru należy ugotować bób, pod koniec gotowania dodając łyżeczkę majeranku, odrobinę cząbru i szczyptę (...) To bardzo zdrowa roślina strączkowa. Warto przygotować z niej...

Gotowanie

Gotowanie z przyjaciółmi sprawia wiele przyjemności i jest coraz częściej wybieraną formą spędzania wolnego czasu.

6 najczęstszych błędów popełnianych podczas gotowania

Błędy w kuchni Przygotowywanie posiłku nie jest takie proste, jak mogłoby się wydawać. Okazuje się, że większość z nas podczas gotowania popełnia wiele błędów, które mogą zaszkodzić naszemu organizmowi. W efekcie spożywamy toksyny, szkodliwe...

Hummus z bobu (WIDEO)

Bób to zdrowe warzywo, którym zajadają się zarówno dorośli, jak i dzieci. Możemy wykorzystać go jako dodatek do dań lub po prostu ugotować (...) go i zjeść. Jest też głównym składnikiem wielu potraw, szczególnie wykorzystujemy go w...

Gotowanie z dzieckiem

Gotowanie z dziećmi to nie tylko świetna zabawa, ale i okazja, by nauczyć je wielu pożytecznych umiejętności. Wspólne przygotowywanie posiłków pełni (...) dla wspólnie spędzonych chwil. Zalety gotowania z dziećmi Z...

Gotowanie w parowarze

Gotowanie w parowarze to prosty i zdrowy sposób przygotowania ryb, kurczaka i warzyw. Parowar gotuje jedzenie nad wrzącą wodą, dzięki czemu kucharz (...) nie musi dodawać do niego tłuszczu, a produkty zachowują składniki...

Techniki gotowania

Gotowanie jest sztuką kulinarną, która związana jest z przygotowaniem potraw. Kuchnie świata różnią się od siebie - nie tylko pod względem źródła (...) pożywienia, ale też i tradycji. Aby umiejętnie zgłębiać tajemnice sztuki gotowania,...

Gotowanie na parze - produkty, czas gotowania

Gotowanie na parze staje się coraz bardziej popularne. Gotowanie na parze jest jednym z najzdrowszych sposobów przyrządzania jedzenia. Dzięki (...) gotowaniu na parze można zachować maksimum witamin...

Kuchnia i gotowanie

Kuchnia i gotowanie to dla wielu osób coś więcej niż jedynie sposób przyrządzania posiłków. Jest to sztuka, dzięki której możemy tworzyć pożywne (...) i zdrowe dania, które nie tylko zaspokajają głód, ale też zachwycają smakiem i wyglądem....

Gotowanie na parze - czy warto? (WIDEO)

przyrządzania potraw jest gotowania na parze i warto przyjrzeć się mu bliżej. Okazuje się bowiem, że produkty gotowana na parze zachowują wszystkie witaminy

Smażenie jest zdrowsze od gotowania

Naukowcy twierdzą, że smażenie warzyw jest zdrowsze niż ich gotowanie. Kontrowersyjna teza została potwierdzona badaniami. Jest tylko jeden haczyk (...) różne sposoby przyrządzania - smażenie, gotowanie i smażenie w...

Gotowana pierś z kurczaka z warzywami

Im więcej kolorów na talerzu tym lepiej. Potrawa pełna różnorodnych warzyw jest gwarancją witamin i błonnika. Błonnik ten sprawia, że nawet po niewielkiej porcji wystąpi uczucie sytości a ponadto reguluje prace jelit lecząc zaparcia. Dzięki odrobinie...

Bób w kuchni. Zobacza, co z niego przyrządzić (WIDEO)

Bób stary jak świat"? To prawda. Jest naszym rodzimym warzywem i przez wszystkich jest znany. Jego smak nie każdemu jednak odpowiada (...) , ponieważ jest bardzo charakterystyczny. Jednak bób jest bardzo zdrowy i pożywny,...

Błędy, jakie popełniamy przy gotowaniu ziemniaków

Jak przygotować ziemniaki? Jest jednym z najpopularniejszych warzyw. Wielu z nas spożywa je codziennie. Lubimy je w postaci gotowanej, smażonej (...) je? Według naukowców to najzdrowsza część czosnku Zbyt grubo obieramy Najczęściej jadamy...

Które produkty należy myć przed gotowaniem? Wyjaśniamy

Myć czy nie myć? Ile razy słyszałeś, że trzeba myć mięso przed ugotowaniem lub upieczeniem? To samo robisz z jajami? A może zwykłeś myć ogórki kiszone i grzyby? Jeśli chociaż na jedno z tych pytań odpowiedziałeś twierdząco, powinieneś przeczytać ten tekst....

Męskie gotowanie specjalnie dla pań (WIDEO)

Kobiety jak wiadomo przywiązują uwagę do wyglądu, dlatego dziś mężczyźni podają arcydzieła na talerzu. Specjalnie dla pań Sebastian Krauzowicz, Jarek Uściński oraz Bartosz Peter z Polskiej Reprezentacji ugotują przepyszne potrawy na romanytczną kolację...

Jak wygląda idealny sposób gotowania kaszy jaglanej?

? To niekoniecznie dobry pomysł. Kasza jaglana Wielu z nas uwielbia gotowaną kaszę jaglaną. Wrzucona do gotującej się, posolonej wody z dodatkiem oleju (...) sposób, traci wiele ze swoich substancji odżywczych. Część ekspertów uważa...

9 złych nawyków w gotowaniu, z którymi powinniśmy zerwać

Jedzenie mięsa od razu po przygotowaniu Zazwyczaj, zaraz po zakończeniu gotowania, smażenia, grillowania czy pieczenia mięsa wykładamy je na talerz (...) składników. Wcześniej masę warto delikatnie rozmieszać łyżką. Płukanie mięsa przed...

Ekspert: lepiej pić wodę gotowaną jeden raz

Czy woda gotowana wielokrotnie staje się niezdatna do spożycia? Jak zmieniają się jej właściwości? Postanowiliśmy to sprawdzić. Gotowanie wody (...) Przyrodniczego we Wrocławiu, którą poprosiliśmy o sprawdzenie, jakie...

Masz problemy z żołądkiem? Gotuj na parze (WIDEO)

. Zrezygnuj z ciężkostrawnych potraw, smażonych na głębokim tłuszczu produktów i przestaw się na dania gotowane. Taki sposób przygotowywania posiłków będzie dobry nie tylko dla twojego żołądka, ale także tętnic i serca.

Kuchnia arabska

danie, są to smażone kulki z bobu lub ciecierzycy, z sezamem; hummus - dip podawany z warzywami lub chlebem pita, przygotowywany z gotowanej i utartej (...) . Składniki tradycyjnych potraw arabskich to zazwyczaj jagnięcina,...

Co niszczy witaminy?

(takie jak: kalafior, brokuły czy bób) najlepiej gotować na parze, w wodzie lub na surowo - w formie surówek i sałatek. Te ostatnie w procesie przygotowania tracą tylko 20 proc. witaminy C. Duszenie warzyw obniża ich...

Przepisy na szybki lunch

wrzuć bób i gotuj jeszcze ok. 15 minut a następnie dodaj ziemniaki, marchew, makaron i seler. Całość lekko posól i popierz, gotuj jeszcze 10. minut (...) bobu, 200g makaronu muszelki, sól, łyżeczka...

Dieta japońska

powinna wyparować. Chuda ryba (lub krewetki) z bobem Składniki: 100 g mintaja, morszczuka lub soli gotowanej na parze albo 100 g konserwowych (...) Na to, że Japończycy cieszą się najdłuższą przeciętną długością...

Warunki przechowywania warzyw

je jeść. Warzywa zawierają: białko - zielony groszek, bób, kukurydza, brukselka. skrobię - kukurydza, zielony groszek, bób, korzeń pietruszki, seler (...) , mniej niż dwa tygodnie możemy przechowywać: zielony bób,...

Dieta na piękną skórę po lecie

. Jeżeli jednak twoja skóra jest raczej skłonna do nadmiernego przetłuszczania się, to postaw na spożywanie gotowanego lub duszonego mięsa o niskiej zawartości tłuszczu (...) przeciwutleniaczami oraz minerałami, np. zielone warzywa...

Świeże warzywa i owoce

źródłem witaminy C są między innymi czarne porzeczki, truskawki, szczaw, bób, cebula, agrest czy pomidory. Z kolei spora dawna beta-karotenu (...) trzeba dokładnie umyć. Nie należy przy tym za długo moczyć ich w wodzie. Najlepiej...

Właściwości roślin strączkowych

. Bez wątpienia groch, fasola, bób, ciecierzyca, soczewica i soja powinny częściej gościć na naszych stołach. Jakie są zalety jedzenia tych roślin? Zobacz (...) , w której moczymy rośliny strączkowe przed gotowaniem....

Dieta Ornisha

i 2 biszkopty. Obiad: pieczarki faszerowane jajkiem, 1/2 szklanki gotowanego ryżu, surówka z warzyw (ok. 200 g). Podwieczorek: mały kubek jogurtu (...) 10-15 min na wolnym ogniu. Dodać ser, mleko, przyprawy (gałkę muszkatołową, sól,...

IG - w których produktach jest najniższy?

może się zmieniać. Zależy to np. od tego czy został poddany obróbce termicznej - produkty gotowane mają przeważnie wyższy IG. W przypadku owoców (...)  podstawę powinien stanowić składnik o niskim IG. Mogą to  być rośliny strączkowe...

Dieta ryżowa - czym jest, jadłospis

odchudzające się za pomocą tej diety oprócz ryżu mogą spożywać także rośliny strączkowe (bób, soję, soczewicę, groch oraz fasolę), gruboziarniste (...) w drobną kostkę gotowana pierś z kurczaka (ok. 60 g) oraz warzywa,...