jak gotować bób

Warzywa - dzienna dawka, właściwości odżywcze, kaloryczność

Bób - charakterystyka, właściwości, jak gotować bób

mogą być spożywane tuż po wyjęciu ich ze strąków. Poza tym skórka bobu zawiera największą ilość witamin. Wiele osób woli gotowany bób, jednak warto (...) dla wielu osób przepis na bób idealny to ten na bób gotowany. To właśnie ten przepis na bób...

Warzywa - dzienna dawka, właściwości odżywcze, kaloryczność

Kalorie w bobie - kaloryczność, wartości odżywcze, gotowanie

. Jakie wartości odżywcze ma bób? Ile kalorii znajdziemy w 100g bobu? Jak należy gotować bób? Kalorie w bobie - kaloryczność W 100 g suchego produktu znajdziemy około 48 kalorii w bobie. Może to się wydawać dużo dla osób na diecie. Warto jednak...

Dania z warzyw

Pasta z bobu

. Przygotowanie: W wodzie z dodatkiem łyżki cukru należy ugotować bób, pod koniec gotowania dodając łyżeczkę majeranku, odrobinę cząbru i szczyptę (...) To bardzo zdrowa roślina strączkowa. Warto przygotować z niej pyszną pastę kanapkową. Bób zawiera sporą ilość białka, dlatego też jest dobrą alternatywą...

Kuchnia i gotowanie

Gotowanie

Gotowanie z przyjaciółmi sprawia wiele przyjemności i jest coraz częściej wybieraną formą spędzania wolnego czasu.

Techniki gotowania

6 najczęstszych błędów popełnianych podczas gotowania

Błędy w kuchni Przygotowywanie posiłku nie jest takie proste, jak mogłoby się wydawać. Okazuje się, że większość z nas podczas gotowania popełnia wiele błędów, które mogą zaszkodzić naszemu organizmowi. W efekcie spożywamy toksyny, szkodliwe związki, a nawet larwy pasożytów. Sprawdź, czym grozi zjedzenie niedopieczonego mięsa, surowej...

Przystawki

Hummus z bobu (WIDEO)

Bób to zdrowe warzywo, którym zajadają się zarówno dorośli, jak i dzieci. Możemy wykorzystać go jako dodatek do dań lub po prostu ugotować (...) go i zjeść. Jest też głównym składnikiem wielu potraw, szczególnie wykorzystujemy go w sezonie. Hummus z bobu to prosty przepis na danie, które każdy

Drugi rok życia dziecka

Gotowanie z dzieckiem

Gotowanie z dziećmi to nie tylko świetna zabawa, ale i okazja, by nauczyć je wielu pożytecznych umiejętności. Wspólne przygotowywanie posiłków pełni (...) dla wspólnie spędzonych chwil. Zalety gotowania z dziećmi Z pewnością nieraz zdarzyło się, że twoje dziecko kręciło nosem na zdrowe, pożywne dania

Techniki gotowania

Gotowanie na parze - gotowanie produktów, jak smacznie gotować

Gotowanie na parze staje się coraz bardziej popularne. Gotowanie to jest jednym z najzdrowszych sposobów przyrządzania jedzenia. Dzięki gotowaniu (...) na parze można zachować maksimum witamin i składników odżywczych. Przy zwyczajnym gotowaniu warzyw najszybciej niszczą się witaminy...

Kuchnia i gotowanie

Techniki gotowania

Gotowanie jest sztuką kulinarną, która związana jest z przygotowaniem potraw. Kuchnie świata różnią się od siebie - nie tylko pod względem źródła (...) pożywienia, ale też i tradycji. Aby umiejętnie zgłębiać tajemnice sztuki gotowania, warto znać podstawowe techniki kulinarne. W technologii

Techniki gotowania

Gotowanie w parowarze

Gotowanie w parowarze to prosty i zdrowy sposób przygotowania ryb, kurczaka i warzyw. Parowar gotuje jedzenie nad wrzącą wodą, dzięki czemu kucharz (...) nie musi dodawać do niego tłuszczu, a produkty zachowują składniki odżywcze. Urządzenia do gotowania na parze są wykonane z różnych materiałów

Techniki gotowania

Gotowanie potraw

Gotowanie potraw to podstawa sztuki kuchennej. Większość potraw to dania gotowane: gotujemy warzywa, ryż, makarony, zupy, pierogi czy pyzy (...) . Ich obróbka cieplna to temperatura nieco poniżej 100 stopni Celsjusza. Są różne sposoby na gotowanie: możemy gotować klasycznie...

Żywienie

Kuchnia i gotowanie

Kuchnia i gotowanie to dla wielu osób coś więcej niż jedynie sposób przyrządzania posiłków. Jest to sztuka, dzięki której możemy tworzyć pożywne (...) i zdrowe dania, które nie tylko zaspokajają głód, ale też zachwycają smakiem i wyglądem. Istnieją różne style i techniki gotowania. Do wyboru mamy kuchnię

Techniki gotowania

Smażenie jest zdrowsze od gotowania

Naukowcy twierdzą, że smażenie warzyw jest zdrowsze niż ich gotowanie. Kontrowersyjna teza została potwierdzona badaniami. Jest tylko jeden haczyk (...) różne sposoby przyrządzania - smażenie, gotowanie i smażenie w mieszance oliwy z oliwek extra vergine i wody (to tradycyjna technika wykorzystywana

Drób

Gotowana pierś z kurczaka z warzywami

Im więcej kolorów na talerzu tym lepiej. Potrawa pełna różnorodnych warzyw jest gwarancją witamin i błonnika. Błonnik ten sprawia, że nawet po niewielkiej porcji wystąpi uczucie sytości a ponadto reguluje prace jelit lecząc zaparcia. Dzięki odrobinie masła organizm bez problemu wchłonie witamin ...

Techniki gotowania

Gotowanie na parze - czy warto? (WIDEO)

przyrządzania potraw jest gotowania na parze i warto przyjrzeć się mu bliżej. Okazuje się bowiem, że produkty gotowana na parze zachowują wszystkie witaminy

Warzywa - dzienna dawka, właściwości odżywcze, kaloryczność

Bób w kuchni. Zobacza, co z niego przyrządzić (WIDEO)

Bób stary jak świat"? To prawda. Jest naszym rodzimym warzywem i przez wszystkich jest znany. Jego smak nie każdemu jednak odpowiada (...) , ponieważ jest bardzo charakterystyczny. Jednak bób jest bardzo zdrowy i pożywny, dlatego warto zrobić dla niego miejsce w swoim jadłospisie. Piotr Kucharski

Warzywa - dzienna dawka, właściwości odżywcze, kaloryczność

Błędy, jakie popełniamy przy gotowaniu ziemniaków

Jak przygotować ziemniaki? Jest jednym z najpopularniejszych warzyw. Wielu z nas spożywa je codziennie. Lubimy je w postaci gotowanej, smażonej (...) je? Według naukowców to najzdrowsza część czosnku Zbyt grubo obieramy Najczęściej jadamy ziemniaki w postaci gotowanej. Najpierw trzeba je obrać

Zdrowe przepisy

Kasza jaglana na mleku - na czym ją gotować, jak gotować, przykładowe przepisy

błonnika. Kasza jaglana na mleku - na czym ją gotować? Dla tych, którzy jeszcze tego nie wiedzą - warto włączyć kaszę jaglaną do swojej diety (...) , szczególnie że może ona stanowić doskonałą bazę do deserów. W tym przypadku szczególnie zaleca się kaszę jaglaną gotowaną na mleku. Warto wybierać mleko

Zboża

Jak gotować ryż, żeby nie szkodził? To wcale nie jest takie oczywiste!

arszeniku, który może być bardzo szkodliwy dla naszego zdrowia. Czy wiecie, jak powinno się prawidłowo gotować ryż? Jak się okazuje, wcale (...) wtedy ryż w pełni nadaje się do ugotowania. Test gotowania ryżu Meharg testował w programie BBC "Trust Me, I'm a Doctor" trzy sposoby gotowania ryżu

Kuchnia i gotowanie

Jak wygląda idealny sposób gotowania kaszy jaglanej?

? To niekoniecznie dobry pomysł. Kasza jaglana Wielu z nas uwielbia gotowaną kaszę jaglaną. Wrzucona do gotującej się, posolonej wody z dodatkiem oleju (...) sposób, traci wiele ze swoich substancji odżywczych. Część ekspertów uważa nawet, że podczas gotowania dochodzi do uwalniania się szkodliwych związków

Techniki gotowania

Męskie gotowanie specjalnie dla pań (WIDEO)

Kobiety jak wiadomo przywiązują uwagę do wyglądu, dlatego dziś mężczyźni podają arcydzieła na talerzu. Specjalnie dla pań Sebastian Krauzowicz, Jarek Uściński oraz Bartosz Peter z Polskiej Reprezentacji ugotują przepyszne potrawy na romanytczną kolację przy świecach z ukochaną. Modne i nowocz ...

Zbilansowana dieta - charakterystyka, zasady, zdrowe produkty żywieniowe

9 złych nawyków w gotowaniu, z którymi powinniśmy zerwać

Jedzenie mięsa od razu po przygotowaniu Zazwyczaj, zaraz po zakończeniu gotowania, smażenia, grillowania czy pieczenia mięsa wykładamy je na talerz (...) składników. Wcześniej masę warto delikatnie rozmieszać łyżką. Płukanie mięsa przed gotowaniem Przed gotowaniem wiele osób płucze mięso, by pozbyć

Warzywa - dzienna dawka, właściwości odżywcze, kaloryczność

Gotowane bataty - wartości odżywcze, zakup, przygotowanie

boi się, że nie będzie umieć odpowiednio przygotować batatów do jedzenia. Gotowanie batatów różni się oczywiście od gotowania zwykłych ziemniaków, warto (...) jednak spróbować. Gotowane bataty dobrze wprowadzić do swojej diety nie tylko ze względu na wartości odżywcze batatów, ale też ze względu

Woda

Ekspert: lepiej pić wodę gotowaną jeden raz

Czy woda gotowana wielokrotnie staje się niezdatna do spożycia? Jak zmieniają się jej właściwości? Postanowiliśmy to sprawdzić. Gotowanie wody (...) Przyrodniczego we Wrocławiu, którą poprosiliśmy o sprawdzenie, jakie zmiany występują w wodzie gotowanej raz i dwa razy. Taka woda nie nabiera cech...

Techniki gotowania

Masz problemy z żołądkiem? Gotuj na parze (WIDEO)

. Zrezygnuj z ciężkostrawnych potraw, smażonych na głębokim tłuszczu produktów i przestaw się na dania gotowane. Taki sposób przygotowywania posiłków będzie dobry nie tylko dla twojego żołądka, ale także tętnic i serca.

Warzywa - dzienna dawka, właściwości odżywcze, kaloryczność

Fasola - gatunki, wartości odżywcze, kalorie, wady, gotowanie

, które powodują wzdęcia * Makaron z fasolą * Soja Fasola - gotowanie Fasolę trzeba gotować w odpowiedni sposób, który przyczyni się do zmniejszenia (...) późniejszych kłopotów żołądkowych. Przed właściwym gotowaniem trzeba zmienić kilkukrotnie wodę. Jak prawidłowo gotować fasolę?...

Newsy - zdrowie

Popularna metoda gotowania ryżu może pozostawiać ślady arsenu w żywności

Wydaje ci się, że gotowanie ryżu to banalnie prosta czynność? Naukowcy ostrzegają, że miliony ludzi narażają się na ryzyko wynikające (...) z nieprawidłowego przygotowywania tego produktu. Ostatnie badania pokazują, że powszechnie stosowana metoda przygotowywania ryżu, która polega na gotowaniu

Kuchnia włoska

Zdrowa kuchnia włoska. 9 sposobów na lżejsze gotowanie dań z Italii

to jednak nie wszystko - liczy się też odpowiedni sposób gotowania makaronu. Włosi jedzą wyłącznie makaron al dente - jest nie tylko smaczniejszy (...) , ale i zdrowszy. Im dłużej gotujesz makaron, tym wyższy ma indeks glikemiczny. Lekko twarde spaghetti czy penne sprawią, że będziesz bardziej najedzona, dlatego

Newsy

Zastąpienie oleju piwem podczas gotowania zmniejsza liczbę kalorii o połowę

mogą to zmienić. Gotowanie na bazie piwa stało się dość nowym trendem, dzięki takim przepisom jak kurczak na puszce piwa, a nawet ciasto czekoladowe (...) z dodatkiem ciemnego piwa. Teraz, według jednego eksperta żywienia, zastępując olej piwem w czasie gotowania, można skutecznie obniżyć ilość spożywanych

Kuchnie świata

Kuchnia arabska

danie, są to smażone kulki z bobu lub ciecierzycy, z sezamem; hummus - dip podawany z warzywami lub chlebem pita, przygotowywany z gotowanej i utartej (...) . Składniki tradycyjnych potraw arabskich to zazwyczaj jagnięcina, cielęcina, drób, ryż, gotowane warzywa z sosem pomidorowym. Wszystko doprawiane

Witaminy

Co niszczy witaminy?

(takie jak: kalafior, brokuły czy bób) najlepiej gotować na parze, w wodzie lub na surowo - w formie surówek i sałatek. Te ostatnie w procesie przygotowania tracą tylko 20 proc. witaminy C. Duszenie warzyw obniża ich wartość o 30 proc., natomiast gotowanie - o 50 proc. Ziemniaki przechowywane w temperaturze...

Indeks glikemiczny - czym jest, rola, wartości

Indeks glikemiczny - tabela, czym jest, co ma na niego wpływ

, słodzone soki, miód. Na samym szczycie tabeli, czyli 80 wzwyż stoją gotowany bób, marchew, biała mąka, popcorn, płatki kukurydziane, ryż paraboliczny, ziemniaki pieczone lub piwo. (...) je spożywamy. Oznacza to, że indeks glikemiczny często zależny jest od sposobu, na jaki przyrządzamy danie. Gotowane...

Dietetyczne przepisy

Przepisy na szybki lunch

wrzuć bób i gotuj jeszcze ok. 15 minut a następnie dodaj ziemniaki, marchew, makaron i seler. Całość lekko posól i popierz, gotuj jeszcze 10. minut (...) bobu, 200g makaronu muszelki, sól, łyżeczka startego oregano, pieprz. Obrane ziemniaki pokrój w kostkę, a marchew w plastry....

Skuteczna dieta odchudzająca - wpływ diety na zdrowie, zasady zdrowego odchudzania, najskuteczniejsze diety

Dieta japońska

powinna wyparować. Chuda ryba (lub krewetki) z bobem Składniki: 100 g mintaja, morszczuka lub soli gotowanej na parze albo 100 g konserwowych (...) Na to, że Japończycy cieszą się najdłuższą przeciętną długością życia (kobiety żyją średnio 86 lat, a mężczyźni 79) składa się zarówno ich aktywny styl życia - ćwiczą...

Zasady przechowywania żywności

Warunki przechowywania warzyw

je jeść. Warzywa zawierają: białko - zielony groszek, bób, kukurydza, brukselka. skrobię - kukurydza, zielony groszek, bób, korzeń pietruszki, seler (...) , mniej niż dwa tygodnie możemy przechowywać: zielony bób, cykorię, brokuły, fasolkę szparagową, ogórki, przez 2-3 dni w temperaturze 12 stopni...

Produkty żywnościowe

Dieta na piękną skórę po lecie

. Jeżeli jednak twoja skóra jest raczej skłonna do nadmiernego przetłuszczania się, to postaw na spożywanie gotowanego lub duszonego mięsa o niskiej zawartości tłuszczu (...) przeciwutleniaczami oraz minerałami, np. zielone warzywa liściaste, nasiona roślin oraz bób. Zawarty w ich składzie cynk będzie normalizować...

Diety od A do Z

Weganie - charakterystyka, zasady diety, wady i zalety

, które stanowią bogate źródło wapnia i białka (różne gatunki fasoli, soja, soczewica, ciecierzyca, groch i bób), orzechy, nasiona (siemię lniane (...) termicznej. Jeśli istnieje konieczność przetworzenia żywności wskazane jest gotowanie lub duszenie, należy unikać smażenia. Jeśli planujesz przejść

Odporność dzieci

Świeże warzywa i owoce

źródłem witaminy C są między innymi czarne porzeczki, truskawki, szczaw, bób, cebula, agrest czy pomidory. Z kolei spora dawna beta-karotenu (...) trzeba dokładnie umyć. Nie należy przy tym za długo moczyć ich w wodzie. Najlepiej podawać warzywa i owoce surowe. Jeśli nie można uniknąć gotowania

Skuteczna dieta odchudzająca - wpływ diety na zdrowie, zasady zdrowego odchudzania, najskuteczniejsze diety

Dieta Ornisha

i 2 biszkopty. Obiad: pieczarki faszerowane jajkiem, 1/2 szklanki gotowanego ryżu, surówka z warzyw (ok. 200 g). Podwieczorek: mały kubek jogurtu (...) 10-15 min na wolnym ogniu. Dodać ser, mleko, przyprawy (gałkę muszkatołową, sól, pieprz). Wymieszać i gotować przez następne 5-10 min. Ugotować

Skuteczna dieta odchudzająca - wpływ diety na zdrowie, zasady zdrowego odchudzania, najskuteczniejsze diety

Dieta ryżowa - czym jest, jadłospis

odchudzające się za pomocą tej diety oprócz ryżu mogą spożywać także rośliny strączkowe (bób, soję, soczewicę, groch oraz fasolę), gruboziarniste (...) w drobną kostkę gotowana pierś z kurczaka (ok. 60 g) oraz warzywa, wszystko wymieszane razem. Kolacja: sałatka z ryżem i kurczakiem oraz warzywami

Warzywa - dzienna dawka, właściwości odżywcze, kaloryczność

Właściwości roślin strączkowych

. Bez wątpienia groch, fasola, bób, ciecierzyca, soczewica i soja powinny częściej gościć na naszych stołach. Jakie są zalety jedzenia tych roślin? Zobacz (...) , w której moczymy rośliny strączkowe przed gotowaniem. Jeśli używamy fasoli z puszki, pamiętajmy o odcedzeniu jej z zalewy i dokładnym przepłukaniu

Indeks glikemiczny - czym jest, rola, wartości

IG - w których produktach jest najniższy?

może się zmieniać. Zależy to np. od tego czy został poddany obróbce termicznej - produkty gotowane mają przeważnie wyższy IG. W przypadku owoców (...)  podstawę powinien stanowić składnik o niskim IG. Mogą to  być rośliny strączkowe (z wyjątkiem bobu), niemal wszystkie warzywa z wyłączeniem

Zdrowe przepisy

Jarmuż - przepisy na 39 dań z jarmużem

posypując wierzch orzechami. Jarmuż - przepis na sałatkę z makaronem Jarmuż, awokado, makaron pełnoziarnisty, bób i czosnek to świetny pomysł (...) . Gotuj, dopóki wszystkie składniki jarmużowej zupy nie będą miękkie. Jarmuż - przepis na kremową zupę brokułową Jeśli lubisz zupy