Jak jeść owoc karambola? Jakie właściwości ma gwiaździsty owoc?

Owoc karambola jest nie tylko bardzo smaczny, ale też wiele w nim składników odżywczych. W Polsce jednak nadal jest spożywany rzadko.

spis treści

Zobacz film: "Jedz banany. Przedłużysz swoje życie"

1. Co to jest karambola?

Karambola to drzewo, które rośnie w południowo-wschodniej Azji. Uprawia się je też w słonecznej Kalifornii i na wyspach Oceanu Spokojnego. Roślina wydaje charakterystyczne owoce, które po rozcięciu przypominają gwiazdę, stąd alternatywne nazwy karamboli: gwiaździsty owoc, gwiazda Wschodu, owoc o pięciu rogach.

2. Owoc karambola – jaki ma smak?

Wiele osób nie wie, jak jeść karambolę. Jest to jeden z owoców egzotycznych, do których jeszcze wielu z nas się nie przekonało. A szkoda, bo z całą pewnością zasługuje na to, by pojawić się w naszych jadłospisach. Owoc ma kwaskowaty smak, jest soczysty i świetnie nadaje się jako przekąska lub składnik deseru. Miąższ jest żółty lub pomarańczowy, wypełniony małymi pestkami, soczysty. Jeść można również skórkę pokrytą woskowatym nalotem.

3. Karambola – jak jeść?

Owoc karambola dobrze smakuje na surowo. Po umyciu wystarczy odciąć jej obie końcówki i pokroić. Można również ją marynować, suszyć oraz przygotować z niej smaczne dżemy. Stanowi dobre uzupełnienie koktajli oraz sałatek owocowych. Z kolei do dań mięsnych warto podać orzeźwiający sok z karamboli.

4. Karambola - cena. Gdzie ją kupić?

By kupić karambolę, wystarczy udać się do jednego z większych sklepów. Za owoc zapłacić trzeba ok. 8 zł. Przy zakupie warto się upewnić, czy nie ma żadnych plam i uszkodzeń, bo wówczas znacząco skróci się czas jego przechowywania. Dojrzałą karambolę można trzymać w lodówce nawet do trzech tygodni.

5. Karambola – właściwości

Owoc karambola często pojawia się w przepisach polecanych w dietach odchudzających ze względu na niską kaloryczność. Jest też bardzo sycący i stanowi źródło wielu witamin, m.in. witaminy A i C. Dostarcza również wapnia, magnezu, fosforu i żelaza. Sporo w nim błonnika, który jest niezbędny do prawidłowej pracy układu pokarmowego. Pozwala zapobiegać zaparciom i wzdęciom.

W karamboli obecne też są związki polifenolowe, m.in. kwas galusowy. Ten organiczny związek chemiczny wykazuje zdolność hamowania procesu namnażania komórek nowotworowych. Posiada też właściwości ściągające, przeciwpotne i antyseptyczne. W karamboli obecna jest też kwercyna, która w sposób naturalny hamuje wydzielanie histaminy, a zatem łagodzi objawy alergii.

8 owoców tropikalnych, których powinieneś spróbować
8 owoców tropikalnych, których powinieneś spróbować [9 zdjęć]

Istnieje wiele owoców, które mogą zaskoczyć niezwykłym smakiem, wyglądem, a także właściwościami zdrowotnymi....

zobacz galerię

6. Kto nie może jeść owoców karamboli?

Mimo iż owoc karamboli jest bogatym źródłem witamin i minerałów, nie każdy może go jeść. Jest niewskazany w diecie osób z chorobami nerek, gdyż obecne w nim składniki mogą wchodzić w reakcję z przyjmowanymi lekami. Może to spowodować pojawienie się bólu głowy, nudności, a nawet drgawek.

Osoby zdrowe też nie mogą przesadzać z jedzeniem karamboli ze względu na obecny w niej kwas szczawiowy. Spożywana w nadmiarze może doprowadzić do pojawienia się kamicy nerkowej.

Owoc karambola ma wiele prozdrowotnych właściwości.
Owoc karambola ma wiele prozdrowotnych właściwości. (123RF)

Karambola ładnie prezentuje się jako składnik sałatki owocowej, dobrze też smakuje jako zdrowa przekąska. Nic zatem dziwnego, że jej popularność w Polsce powoli rośnie. I słusznie, bo każde urozmaicenie codziennej diety jak jest najbardziej wskazane.

Polecane dla Ciebie

Pomocni lekarze

Szukaj innego lekarza

Komentarze

Wysyłając opinię akceptujesz regulamin zamieszczania opinii w serwisie. Grupa Wirtualna Polska S.A. z siedzibą w Warszawie jest administratorem twoich danych osobowych dla celów związanych z korzystaniem z serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania.
    Ważne tematy