Jak karmić swoje ciało, by cieszyć się dobrym zdrowiem?

Nie zawsze jedząc to, co jest zdrowe, dobrze się czujemy – w końcu każdy organizm jest inny. Poza tym produkt, który wzmacnia serce, może zaszkodzić nerkom. Jedno jest pewne: od tego, co znajduje się na naszym talerzu w dużej mierze zależy nasze zdrowie i samopoczucie. Dowiedz się, jak karmić swoje ciało, aby nie cierpieć na żadne dolegliwości.

Produkty, które wzmacniają zdrowie

Aby żyć w zgodzie z własnym organizmem, należy dostarczać mu produktów, które nie będą powodować bólu czy złej pracy narządów. W tym celu warto poszerzyć swoją wiedzę na temat tego, jak dany pokarm działa na nasze ciało.

Zobacz film: "Tłuszcze mogą być zdrowe. Sprawdź jakie są najlepsze dla dziecka"

Oczy

Podczas II wojny światowej brytyjscy lotnicy, aby wyostrzyć swój wzrok, każdego dnia jedli dżem z czarnych jagód. Dziś wiemy, że ciemne owoce, takie jak właśnie jagody czy borówki, to moc flawonoidów, które chronią przed kruchością naczyń krwionośnych w oku oraz uelastyczniają ich ściany. Ponadto dotleniają komórki siatkówki i zapewniają ostrość widzenia po zmroku. Co jeszcze pozytywnie wpływa na nasze oczy?

Zielony groszek, kapusta, brokuły, szpinak – koniecznie powinny znaleźć się w naszej diecie latem, ponieważ zawierają naturalne filtry UV, które chronią nasz wzrok przed szkodliwym promieniowaniem. Ponadto w zielonych warzywach znajdziemy dużo antyoksydantów, które poprawiają pracę plamki żółtej.

Marchew, kukurydza, dynia, morele, brzoskwinie i melon zawierają dużo beta-karotenu, z którego powstaje witamina A – niezbędna do prawidłowego funkcjonowania naszego wzroku.

Do produktów, które pogarszają wzrok należą mięso i wędliny – niestety, ich nadmiar powoduje zakwaszenie organizmu, co sprawia, że cenne składniki z pożywienia nie są dobrze wchłaniane do organizmu. Ponadto bogata w mięso dieta sprzyja zwyrodnieniu plamki żółtej (AMD).

Serce

Jest wiele produktów żywieniowych, które w naturalny sposób wspomagają pracę serca, regulują ciśnienie krwi i wzmacniają naczynia krwionośne. Należy do nich czosnek, który najlepiej zjadać zaraz po rozgnieceniu – wówczas zawiera najwięcej cennych dla organizmu substancji.

Ponadto najzdrowsze pożywienie dla serca to: łosoś, pomidory, soja, orzechy, migdały, aronia, miód i daktyle, które działają podobnie jak aspiryna i rozrzedzają krew, chroniąc przed zawałem.

Są jednak produkty, na które serce reaguje bardzo negatywnie. Z diety powinniśmy wyeliminować margarynę w kostce, która zawiera dużo tłuszczów trans.

Drogi moczowe

Przy problemach z drogami moczowymi warto jeść żurawinę, która w naturalny sposób wzmacnia pracę dróg moczowych i nerek. Owoc ten zawiera antyoksydanty, które chronią nasze narządy przed bakteriami i infekcjami intymnymi. Panie powinny pić sok z żurawiny zwłaszcza w okresie letnim, kiedy nietrudno o zapalenie pęcherza czy inną dolegliwość związaną z układem moczowym.

Ponadto warto włączyć do diety pomarańcze – to moc cytrynianów, które stanowią naturalną ochronę przed rozwojem kamicy nerkowej. Wszystko dzięki temu, że przeciwdziałają pojawieniu się kryształków szczawianu wapnia czy kwasu moczowego, a to z nich później tworzą się kamienie w nerkach.

Pamiętajmy także o brzoskwiniach – sezon na nie zaraz się zaczyna i powinniśmy wykorzystać go w maksymalny sposób. Szczególnie wdzięczne będą za to nasze nerki, ponieważ brzoskwinie działają moczopędnie.

Lubisz mizerię ze świeżego ogórka albo sałatkę z selera? Zupę przyprawiasz natką pietruszki? To dobrze, ponieważ warzywa te rozcieńczają kwas moczowy, dzięki czemu w naturalny sposób chronią przed odkładaniem się złogów w drogach moczowych.

W nadmiarze szkodzą:

Mięso i nabiał – chociaż białko to podstawowy budulec naszego organizmu, to w nadmiarze szkodzi nerkom. Stąd też naukowcy i dietetycy przestrzegają, by nie stosować takich diet, jak np. popularna dieta Dukana.

Sól i konserwanty – sól zatrzymuje wodę w organizmie, a to prosta droga do odkładania się złogów w drogach moczowych. Dodatkowo konserwanty podnoszą ciśnienie krwi, co uszkadza naczynia krwionośne w nerkach. Dlatego zamiast nich dodawaj do potraw suszone zioła (zwłaszcza koper, natkę pietruszki, oregano, bazylię) i przyprawy.

Rabarbar, botwinka, szpinak i szczaw – bardzo zdrowe warzywa, których niestety nie lubią nasze nerki. Wszystko przez szczawiany, które sprzyjają tworzeniu się kamieni w nerkach. Pamiętajmy, aby spożywać je z umiarem.

Kości i stawy

Zdrowie kości i stawów zapewnisz sobie spożywając jeżyny, które w naturalny sposób zapobiegają osteoporozie oraz szprotki, sardynki i śledzie - obfitują w wapń, fosfor i witaminę D3. Warto także włączyć do swojej diety siemię lniane, które zawiera witaminę E i inne przeciwutleniacze wzmacniające układ ruchu.

Kości i stawy nie lubią podobnych produktów co nerki – a więc tych warzyw, które obfitują w szczawiany: rabarbaru, szpinaku, botwinki i szczawiu. Niestety, ale utrudniają one wchłanianie wapnia w organizmie. Stąd też osoby starsze powinny ograniczyć je w swojej diecie.

Komentarze (13)
~Dżejms
~Dżejms ponad rok temu

jeśli owoce leśne to WRZĄTEK ! nie zapominajcie o wrzątku ! Każdy owoc z pola czy z lasu , chociaż na krótko polejcie wrzątkiem. Unikniecie całej masy bakterii i pasożytów które siedzą i tylko czekają żeby je łyknąć.

Odpowiedz
~znający_temat
~znający_temat ponad rok temu

Najlepiej pić wody źródlane. Głupota? Tak dokładnie. Wody źródlane wypłukują z organizmu (czyli działają w drugą stronę) minerały stanowiące o naszym zdrowiu. Zdarzały się sytuacje, że wycieńczeni sportowcy nawadniani wodą zródlaną np. podczas biegów długodystansowych padali jak muchy bez przytomnie, Nawet umierali. Powodem było wypłukanie życiodajnych elektrolitów (wypocenie) m.innymi SODU, który reguluje ciśnienie krwi!

Odpowiedz
zapytaj lekarza

za darmo

  • Odpowiedź w 24 godziny
  • Bez żadnych opłat
  • Lekarze, psychologowie, dietetycy

lekarzy jest teraz online

0/500

Produkty żywnościowe
najnowsze pytania

Dyskusje na forum

Pomocni lekarze

Artykuły Produkty żywnościowe
Produkty żywnościowe

Produkty, których lepiej nie zamrażać

Produkty, których lepiej nie zamrażać

Majonez i sos sałatkowy po zamrożeniu staną się wodniste. Dotyczy to także potraw, w których skład wchodzą te produkty, takich jak dipy lub sałatki

Produkty żywnościowe

Te produkty sprawiają, że jesteś jeszcze bardziej głodny

Te produkty sprawiają, że jesteś jeszcze bardziej głodny

? Jeśli tak, być może to, co wybierasz, wcale nie jest dobre dla twojego organizmu. Istnieją produkty, które nie tylko nie zaspokajają głodu, ale go potęgują (...) . Jak twierdzą naukowcy, może ona uzależniać - to dlatego wciąż masz apetyt...

Produkty żywnościowe

Korzeń imbiru

Korzeń imbiru

Spośród właściwości imbiru za najważniejsze uznać można ułatwianie trawienia, dzięki olejkowi zawartemu w kłączu pobudza wydzielanie soku żołądkowego, działa żółciopędnie i rozkurczowo, leczy wzdęcia.

Produkty żywnościowe

Resztki produktów, które powinnaś jeść

Resztki produktów, które powinnaś jeść

Niektóre skrawki produktów spożywczych są bogate w składniki odżywcze? Często nie zdajemy sobie sprawy z tego, że w wyrzucanej przez nas do kosza skórce od marchewki, ziemniaka czy jabłka zawarte są najcenniejsze składniki odżywcze. Chociażby z tego względu...

Produkty żywnościowe

Produkty, które pogarszają nastrój

Produkty, które pogarszają nastrój

. Smażone potrawy, słodkie desery czy produkty wytwarzane z rafinowanych, czyli oczyszczonych z otrąb zbóż pozbawione są bowiem szeregu ważnych dla zdrowia (...) do diety zielone warzywa liściaste, fasolę, owoce cytrusowe czy pełnoziarniste...

Produkty żywnościowe

Warzywa i owoce, których nie warto obierać ze skórki

Warzywa i owoce, których nie warto obierać ze skórki

Ziemniaki Ziemniaki to jeden z podstawowych produktów w naszej kuchni. Zwykle przygotowujemy je jako dodatek do dania głównego, obierając bulwy, aby następnie ugotować, upiec, usmażyć czy zrobić z niego purée. Niestety, w ten sposób pozbawiamy ziemniaki...

Produkty żywnościowe

Pokaż mi w jaki sposób jesz jajka, a powiem ci kim jesteś!

Pokaż mi w jaki sposób jesz jajka, a powiem ci kim jesteś!

W jaki sposób jesz jajka? Czy wiesz, że sposób, w jaki jesz jajka mówi wiele o tym, jakim człowiekiem jesteś? Do takich wniosków doszli naukowcy z Midlab International. To, czy wybierasz jajecznicę, jajko gotowane na miękko czy na twardo, może wskazywać...

Produkty żywnościowe

Jak wybrać dobre płatki śniadaniowe?

Jak wybrać dobre płatki śniadaniowe?

Najważniejszy posiłek Dietetycy i eksperci ds. zdrowego odżywiania są pewni - śniadanie to najważniejszy posiłek w ciągu dnia i powinien składać się z produktów, które dostarczają nam cennych składników odżywczych, witamin i soli mineralnych. Zdrowe i...

Produkty żywnościowe

Kisiel czy budyń - co jest zdrowsze?

Kisiel czy budyń - co jest zdrowsze?

Budyń vs. kisiel Wiele osób, mając ochotę na coś słodkiego, zamiast po słodycze sięga po budyń lub kisiel, uważając te produkty za zdrowsze