Trwa ładowanie...
Artykuł zweryfikowany przez eksperta: Dr n. med. Aneta Kościołek

Jak mózg reaguje na jedzenie?

Avatar placeholder
14.01.2016 14:13
Jak mózg reaguje na jedzenie?
Jak mózg reaguje na jedzenie?

Zapewne spotkałaś się ze stwierdzeniem, że w odchudzaniu najważniejsza jest siła woli. Jednak nawet ona nie wystarczy, by zgubić zbędne kilogramy i utrzymać wagę. Obecnie coraz częściej słychać głosy, że osoby będące na diecie powinny skoncentrować się nie tyle na odmawianiu sobie pokus, co na sposobie, w jaki mózg reaguje na jedzenie. Amerykańscy naukowcy z Chicago doszli bowiem do wniosku, że to właśnie procesy zachodzące w mózgu sprawiają, że odchudzanie jest dla nas wyzwaniem.

Dowiedz się więcej

1. Procesy mózgowe a otyłość

W swojej pracy amerykańscy naukowcy przedstawili trzy główne procesy zachodzące w mózgu, które mają związek z przejadaniem się i otyłością. Są to: nagradzanie się jedzeniem, kontrola impulsów nerwowych oraz dyskontowanie czasu. Badacze wykazali, że nagradzanie się jedzeniem ma związek z tymi samymi procesami mózgowymi, które kontrolują nasz popęd płciowy, a także chęć uprawiania hazardu lub przyjmowania substancji odurzających. Osoby z większą wrażliwością na nagradzanie się mogą być bardziej podatne na żywieniowe pokusy, zwłaszcza gdy w grę wchodzą tłuste i słodkie produkty. Kontrola impulsów nerwowych, która dotyczy umiejętności spożywania umiarkowanych ilości jedzenia, jest pod wpływem tej części mózgu, która ma związek z samokontrolą i planowaniem. Natomiast dyskontowanie czasu to tendencja do wybierania natychmiastowej nagrody zamiast długofalowej korzyści. W przypadku nadwagi i otyłości proces dyskontowania czasu oznacza wybieranie przyjemności płynącej z konsumowania smacznych i niekoniecznie zdrowych produktów oraz potraw nawet za cenę potencjalnych korzyści dla zdrowia związanych z odmówieniem sobie pokusy. Te trzy procesy mózgowe w połączeniu z czynnikami środowiskowymi, na przykład z łatwą dostępnością wysokokalorycznych produktów ubogich w składniki odżywcze, przyczyniają się do nadwagi i otyłości. Zrozumienie tych procesów i kontrolowanie pozostałych czynników może pomóc w efektywnym odchudzaniu i stabilizacji wagi.

2. Jak w praktyce zastosować wyniki badań nad otyłością?

Badania wykazały, że mózgi przynajmniej części osób z nadwagą i otyłością mogą być zaprogramowane na przejadanie się. Biorąc to odkrycie pod uwagę, można pomóc tym osobom nie tylko efektywnie schudnąć, ale i utrzymać wagę. Wyniki badań mogą być także pomocne w lepszym postrzeganiu osób z nadwagą, które często nie potrafią zapanować nad potrzebą jedzenia. Przecież nawet osoby o silnej motywacji do schudnięcia, które znają zasady dobrego odżywiania się, nierzadko muszą stoczyć ze sobą wewnętrzną walkę, by odmówić sobie niezdrowych przekąsek bogatych w cukier, sól i tłuszcze nasycone. Jeśli chcesz stracić na wadze, spróbuj przechytrzyć swój mózg. Przede wszystkim usuń z domu i miejsca pracy produkty o dużej zawartości tłuszczu. Będąc na zakupach w supermarkecie, miej ze sobą listę zakupów i pod wpływem impulsu nie wkładaj do koszyka słodyczy i innych niezdrowych produktów. Zadbaj także o swoje samopoczucie. Pamiętaj, że w stresie mamy tendencję do przejadania się. Postaw więc na umiejętne radzenie sobie z napięciem, bez uciekania się do szukania pocieszenia w jedzeniu. Pomocne będzie także koncentrowanie się na krótkofalowych celach. Nie zakładaj, że w pół roku schudniesz 12 kilogramów. Jeśli postawisz sobie cel, który uda ci się osiągnąć w ciągu 1-2 tygodni, będziesz bardziej zmotywowana do dalszego wysiłku. W przeciwnym razie możesz szybko stracić motywację do odchudzania.

Zobacz film: "Jak ograniczyć węglowodany w diecie?"

Procesy mózgowe mogą mieć wpływ na twój stosunek do jedzenia, jednak nie powinnaś traktować ich jako dobrej wymówki do przejadania się. Jeśli chcesz schudnąć lub utrzymać obecną wagę, zdrowa dieta i aktywność fizyczna pomogą ci osiągnąć ten cel.

Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze