Jak nie dać się oszukać i wybrać dobrą szynkę na święta?

Ile razy zdarzyło się wam kupić wędlinę czy kiełbasę i po kilku dniach poczuć w lodówce niezbyt miłą woń? I nieważne, jak ją przechowywaliście – na talerzyku, w papierku czy w folii. Idą święta, więc to dobry czas, by zastanowić się nad tym, co kupić, aby się nie zatruć i by święta były cudownie smaczne?

Co możemy znaleźć w mięsie?

Obecnie technologia produkcji mięsa poszła tak daleko w stronę wydajności, że niektórzy producenci z 1 kg mięsa potrafią otrzymać nawet 2,2 kg szynki. Magia, chciałoby się rzec, ale taki stan rzeczy nie ma nic wspólnego z magiczną różdżką czy eliksirami rodem z Harrego Pottera. Takie magiczne rozmnożenie jest możliwe dzięki dodatkom, które producenci wpychają do mięsa. Aby szynka była soczysta, dodaje się substancje wiążące wodę, np. białka sojowe, skrobię modyfikowaną, żelatynę czy gumę guar.

Zobacz film: "Sól w diecie - ile można spożywać?"

Aby mięso miało piękny kolor, dodaje się izoaskorbinian sodu (E316), cytrynian sodu (E331) czy kwas karminowy (E120). Ciemna skórka wędliny wcale już nie jest wyznacznikiem tego, że była ona wędzona. Teraz mięso się maluje preparatami dymu wędzarniczego, dodaje odpowiednie substancje smakowo-zapachowe, i tak oto mamy produkt „niby wędzony”. Oprócz tego w wędlinach można znaleźć fosforany, azotyny, azotany, hydrolizaty białek, konserwanty i wiele innych substancji, które z mięsem niewiele mają wspólnego.

Dzięki takim zabiegom otrzymujemy piękne, błyszczące i różowe mięso. Tylko co z tego, skoro po kilku dniach ucieka z niego woda, pokrywa się dziwną, żelową mazią o nieprzyjemnym zapachu i nie nadaje się w ogóle do spożycia.

Jak rozpoznać prawdziwą szynkę?

Jest kilka cech, dzięki którym możemy rozpoznać dobrą, prawdziwą szynkę. Jej wygląd zewnętrzny. Jeśli się błyszczy, ma złotawą barwę skórki, to darujmy ją sobie, najpewniej została umalowana. Na przekroju oszukanej szynki można zobaczyć grudki, kleksy powstałe przez dodanie żelatyny lub gumy guar do mięsa podczas produkcji. Dodatkowo przekrój takiej szynki będzie idealną taflą – nie widać na nim włókien, żyłek tłuszczu, jedynie różowa tafla mięsa.

Jak więc wygląda dobra szynka? Przede wszystkim jest osmalona dymem, brudzi palce, nie ma chemiczno-słonego zapachu. Na przekroju możemy dostrzec włókna mięśniowe, które są zbite, żyłki tłuszczy, poza tym kolor nie jest rażąco różowy. Po naciśnięciu nie powinien się z niej wylewać żaden płyn, do tego gdy potrzymamy ją w lodówce, powinna wyschnąć, nie pokrywając się żadnym śluzem. Nawet po wyschnięciu nadaje się do spożycia, np. do jajecznicy, farszu na pizzę.

Jeśli nie jesteś sprawnym obserwatorem, to polecam czytanie etykiety, a w przypadku jej braku, zapytaj sprzedawcę o produkt – ma on obowiązek powiedzieć, jaki jest skład mięsa. Aby szynka była szynką, musi zawierać co najmniej 16 proc. białka zwierzęcego. Bardzo ważne jest, by uściślić, że ma być to białko zwierzęce, ponieważ producenci czasem podają zawartość ogólną białka (czyli i zwierzęcego, i dodatków białkowych). Jeżeli nie ma takiej informacji, porównujmy procentową ilość białka do ilości mięsa użytego do produkcji danego wyrobu. W składzie powinna być również informacja o zawartości mięsa. Z 1 kg mięsa powinno się otrzymywać około 80 dkg szynki. Jeśli ten stosunek jest większy, to znaczy, że producent nie jest z nami szczery.

Czytanie etykiet może niejednokrotnie przerazić nas tym, co producenci dodają do żywności. Jednak jeśli będziemy świadomie dokonywali zakupów – nie dość, że zaoszczędzimy pieniądze, to jeszcze będziemy zdrowsi. Niestety, jeśli chodzi o mięso, to jego cena może nam nieco sugerować jego jakość. Prawdziwa szynka nie będzie kosztować 13 zł za kg, bo nikomu by się to nie opłacało. Najlepszym wyjściem byłby zakup mięsa i samodzielne zrobienie wędliny przez np. upieczenie szynki w piekarniku lub – jeśli ktoś posiada własną wędzarnię – uwędzenie jej.

Komentarze (69)
~:cokolwiek
~:cokolwiek ponad rok temu

Proponowana metoda rozpoznawania jakości produktu nie jest wiarygodna. Skoro cyt. "Przede wszystkim jest osmalona dymem" to wprowadzenia specjalnie takiej dodatkowej procedury w celu zafałszowania jakości produktu na pewno nie stanowi problemu ani dodatkowych kosztów.

Odpowiedz
~młody 102
~młody 102 ponad rok temu

Pyszności z zakładu ''GZELA'' wyroby z Borów .Drodzy Państwo w tym zakładzie przerabia się wyłącznie mięso z zachodu bardzo słabej jakości i równie często głęboko mrożone .Dlaczego mrożone ? Czy dobre mięso się mrozi ,czy takie dobre mięso z Niemiec się wysyła .Tak wysyła do Polski ,ale czy dobre ,to sami pomyślcie ! .Mój kuzyn pracował w tym zakładzie na dziale wędliniarskim .Od tego czasu nie jem nic z tego zakładu po opowiadaniu jego rewelacji .Dlaczego ten zakład nie przerabia tuczników od miejscowych rolników .Po raz kolejny nabija się w butelkę Polskiego rolnika ,jak i konsumenta i liczy się tylko zysk zakładu !!!.

Odpowiedz
~to działka sanepidu
~to działka sanepidu ponad rok temu

To dlaczego sprzedaje się też wędliny bez etykiet oraz złej jakości?!Rzadko gdzie są etykiety w sklepie z rozpakowanymi wędlinami. A sprzedawca wcale nie zna pełnego składu i to na pamięć, na dodatek wcale też nie pójdzie szukać etykiety na Zaplecze, szczególnie gdy ma kolejkę. Etykiety są w markecie, makro czy selgros, a dużo ludzi kupuje wędliny w zwykłym mięsnym i tam nikt żadnych szczegółowych etykiet nie wystawia. Bo nie ma takiego obowiązku. To obowiązkiem sanepidu jest narzucić sprzedaż i ją kontrolować, a nie klienta, który może być ślepy, a przyszedł po szynkę z białą laską i ma dostać szynkę, a nie syf. Od czego jest sanepid?! Dokąd to konsument będzie robić za niego?!

Odpowiedz
zapytaj lekarza

za darmo

  • Odpowiedź w 24 godziny
  • Bez żadnych opłat
  • Lekarze, psychologowie, dietetycy

lekarzy jest teraz online

0/500

Mięso
najnowsze pytania

Dyskusje na forum

Pomocni lekarze

Artykuły Mięso
Mięso

Mity na temat drobiu. Co jest prawdą, a co fałszem?

Mity na temat drobiu. Co jest prawdą, a co fałszem?

Co jest prawdą, a co fałszem? Mięso kurcząt jest faszerowane antybiotykami i sterydami, a to właśnie ich działanie powoduje u dziewcząt wcześniejsze (...) jest po prostu nieprawdziwych. Na dalszych slajdach wyjaśniamy, co jest mitem. Zobacz...

Mięso

Co siedzi w białej kiełbasie?

Co siedzi w białej kiełbasie?

z mięsa wieprzowego. Najczęściej wykorzystuje się łopatkę, boczek, czasem podgardle. Oprócz tego, producenci czasami dodają mięso wołowe. Całość zamykana (...) - mówi. Przeczytaj także: Białe czy czerwone? Oto czym tak naprawdę różni...

Mięso

Sprawdzamy skład grillowych kiełbas

Sprawdzamy skład grillowych kiełbas

stronie. Sprawdź koniecznie: Jak rozpoznać dobrą kiełbasę wędzoną? Mięso Wbrew pozorom ilość mięsa w kiełbasie nie jest taką jasną sprawą. - (...) ; Wiadomo, że im więcej mięsa tym lepiej. Jeżeli na opakowaniu mamy opis MOM, czyli...

Mięso

Właściwości mięsa strusiego

Właściwości mięsa strusiego

Mięso strusia posiada wysokie walory dietetyczne i odżywcze. Charakteryzuje się niską zawartością cholesterolu. Charakterystyka mięsa strusiego (...) Mięso strusie wykazuje wysoką wartość pod względem odżywczym....

Mięso

Zdrowa dieta bez mięsa?

Zdrowa dieta bez mięsa?

codziennej diety. Odmiennego zdania jest amerykański Komitet Doradczy ds. Poradnika Dietetycznego, który wyeliminował mięso z listy produktów spożywczych

Mięso

Czy mięso jest zdrowe?

Czy mięso jest zdrowe?

Mięso stanowi istotny element diety człowieka. Spożywamy go zazwyczaj na śniadanie jako dodatek do pieczywa lub podczas obiadu. Konsumowanie mięsa (...) światopoglądowych. Natomiast faktem jest, że niewielkie ilości mięsa są nam potrzebne...

Mięso

Befsztyk - jak przyrządzić, dodatki

befsztyk? Przede wszystkim należy kupić najwyżej jakości mięso. Tak, jak było wspominane wcześniej najlepiej sprawdzi się wołowina. Dobrze zaopatrzony (...) jest też sposób krojenia mięsa tzn. trzeba ukroić mięso w...