Jak opakowanie żywności zachęca do zakupu - naukowcy odkrywają, że ciemne kolory opakowań żywności są bardziej atrakcyjne dla klienta

Jasne opakowania produktów żywnościowych mogą nakłonić użytkownika do myślenia, że produkty te są zdrowsze, ale według nowego badania, może też prowadzić do przyjęcia myśli, że jedzenie takie jest niesmaczne.

Chociaż wiadomo, że estetyka opakowań żywności często wpływa na zakupy konsumentów, badacze stwierdzili teraz, że kolor ma bardzo duży wpływ na to, jakich wyborów dokonujemy.

Kiedy klienci muszą podjąć decyzję o tym, jaki produkt kupić bez możliwości degustacji, blada kolorystyka opakowań może wywołać negatywne skojarzenia i działać jako środek odstraszający - zwłaszcza dla ludzi, którzy są mniej świadomi, jak wyglądają poszczególne klasy produktów.

W badaniu opublikowanym w czasopiśmie „Journal of Retailing”, naukowcy z Uniwersytetu w Kilonii stwierdzili, że kolor opakowania żywności może powodować wywoływanie negatywnych wniosków smakowych, oraz niekorzystnie wpływają na kształtowanie decyzji klienta.

Decyzje te są również w dużej mierze zależne od tego, czy klient ma możliwość, aby spróbować produkt, oraz od tego, czy są świadomi zasad zdrowego odżywiania, jak twierdzą naukowcy.

W jednym z eksperymentów, wzięło udział  179 uczestników, którym  pokazano taki sam rodzaj  ziołowego serka zarówno w jasnozielonym jak i ciemniejszym zielonym opakowaniu.

W pierwszej rundzie uczestnicy nie mogli skosztować zawartości, naśladując scenariusz, jak w sklepie spożywczym, gdzie klienci nie mają możliwości degustacji produktu.

Naukowcy odkryli wtedy, że jasny kolor był bardziej zachęcający dla osób dbających o zdrowie.

Ale to nie było tak wśród tych, którzy nie byli zaniepokojeni zdrowotnymi aspektami żywności.

W drugiej rundzie, kiedy to uczestnicy mogli spróbować potraw, naukowcy odkryli, że te same osoby, które nie były mocno zaangażowane w wybieraniu zdrowej żywności na co dzień, oceniali opakowania pod względem tego, czy dany produkt będzie zdrowy, lecz uważali że produkt zdrowy będzie mniej smaczny.

„W przeciwieństwie do smaku, zdrowotność jest większym wyznacznikiem jakości produktu żywnościowego” – wyjaśniają autorzy.

10 zaskakujących mitów dotyczących zakupów spożywczych

Żywność ekologiczna może zawierać mniejsze ilości pestycydów w porównaniu do żywności tradycyjnie uprawianej. Jednak składniki odżywcze poszczególnych...

„Ponieważ zdolności człowieka są zbyt ograniczone, aby odróżnić bardziej lub mniej zdrowe produkty spożywcze według smaku, wiele osób kierowało się kolorem opakowania.

Według naukowców, negatywne wnioski smakowe są o wiele bardziej znaczące. Jednak w momencie, gdy klienci nie są w stanie spróbować produktu, jasny kolor - choć może również sprawić, że niektórzy uważają, że produkt jest wówczas zdrowszy,  może powodować ocenę niekorzystnego smaku i zmniejszać atrakcyjność i sprzedaż produktu.

Zamiast tego, naukowcy twierdzą, że żywność pakowana w ciemniejsze opakowania może wzbudzać pozytywne odczucia konsumentów.

„Tak więc, w przypadku sprzedaży zdrowej żywności, kiedy klient jest mniej świadomy, blade opakowania mogą działać skutecznie odstraszająco” -  zauważają autorzy.

Natalia Kulik, 11 miesięcy temu

Newsy

Komentarze
Artykuły Newsy
Newsy

Miłość do koni mogła ją zabić!

Miłość do koni mogła ją zabić!

Sport to zdrowie? Każdy z nas ma pasję. I o ile czytanie książek, zbieranie znaczków czy monet nie wiąże się z większym niebezpieczeństwem, o tyle są hobby, które mogą zagrażać zdrowiu, a nawet życiu. Z pewnością należy do nich skakanie na bungee, motocross,...

Newsy

Nowe odkrycie naukowców. Jagody blushwood lekarstwem na raka

Nowe odkrycie naukowców. Jagody blushwood lekarstwem na raka

Jagody blushwood Naukowcy z QIMR Berghofer właśnie odkryli, że substancja z owocu, który rośnie wyłącznie w Australii może wspomóc walkę z rakiem. Niedawno opublikowali wyniki trwających 8 lat badań w czasopiśmie naukowym "PLOS ONE". Badacze mówią, że...

Newsy

Nietypowe rzeczy, które utknęły w ciele w 2016 r.

Nietypowe rzeczy, które utknęły w ciele w 2016 r.

Dziwne przedmioty Rzeczy, które mogą utknąć w jamach ciała człowieka są naprawdę zadziwiające. Bardziej jednak dziwi fakt, jak to się wszystko tam znalazło... U.S. Consumer Product Safety Commission wydało listę przedmiotów w ciele, z którymi zgłaszali...

Newsy

Depresja może być leczona lekami przeciwzapalnymi

Po ustaleniu, że układ immunologiczny odgrywa ważną rolę w ochronie zdrowia psychicznego, badacze uzyskali kolejne dowody, że leki, które redukują stan zapalny w wielu chorobach autoimmunologicznych, mogą również pomóc w leczeniu objawów depresji. Kierownik...

Newsy

Czy kręgarz przyniesie ulgę w migrenie?

Ludzie cierpiący z powodu migreny często poszukują pomocy u kręgarza, ale nowe badanie sugeruje, że ulga w bólu może być efektem placebo. Kiedy badacze zastosowali na pacjentach prawdziwą formę chiropraktyki (kręgarstwa) oraz jej fałszywą wersję,...