Jak opakowanie żywności zachęca do zakupu - naukowcy odkrywają, że ciemne kolory opakowań żywności są bardziej atrakcyjne dla klienta

Jasne opakowania produktów żywnościowych mogą nakłonić użytkownika do myślenia, że produkty te są zdrowsze, ale według nowego badania, może też prowadzić do przyjęcia myśli, że jedzenie takie jest niesmaczne.

Chociaż wiadomo, że estetyka opakowań żywności często wpływa na zakupy konsumentów, badacze stwierdzili teraz, że kolor ma bardzo duży wpływ na to, jakich wyborów dokonujemy.

Kiedy klienci muszą podjąć decyzję o tym, jaki produkt kupić bez możliwości degustacji, blada kolorystyka opakowań może wywołać negatywne skojarzenia i działać jako środek odstraszający - zwłaszcza dla ludzi, którzy są mniej świadomi, jak wyglądają poszczególne klasy produktów.

W badaniu opublikowanym w czasopiśmie „Journal of Retailing”, naukowcy z Uniwersytetu w Kilonii stwierdzili, że kolor opakowania żywności może powodować wywoływanie negatywnych wniosków smakowych, oraz niekorzystnie wpływają na kształtowanie decyzji klienta.

Decyzje te są również w dużej mierze zależne od tego, czy klient ma możliwość, aby spróbować produkt, oraz od tego, czy są świadomi zasad zdrowego odżywiania, jak twierdzą naukowcy.

W jednym z eksperymentów, wzięło udział  179 uczestników, którym  pokazano taki sam rodzaj  ziołowego serka zarówno w jasnozielonym jak i ciemniejszym zielonym opakowaniu.

W pierwszej rundzie uczestnicy nie mogli skosztować zawartości, naśladując scenariusz, jak w sklepie spożywczym, gdzie klienci nie mają możliwości degustacji produktu.

Naukowcy odkryli wtedy, że jasny kolor był bardziej zachęcający dla osób dbających o zdrowie.

Ale to nie było tak wśród tych, którzy nie byli zaniepokojeni zdrowotnymi aspektami żywności.

W drugiej rundzie, kiedy to uczestnicy mogli spróbować potraw, naukowcy odkryli, że te same osoby, które nie były mocno zaangażowane w wybieraniu zdrowej żywności na co dzień, oceniali opakowania pod względem tego, czy dany produkt będzie zdrowy, lecz uważali że produkt zdrowy będzie mniej smaczny.

„W przeciwieństwie do smaku, zdrowotność jest większym wyznacznikiem jakości produktu żywnościowego” – wyjaśniają autorzy.

10 zaskakujących mitów dotyczących zakupów spożywczych

Żywność ekologiczna może zawierać mniejsze ilości pestycydów w porównaniu do żywności tradycyjnie uprawianej. Jednak składniki odżywcze poszczególnych...

„Ponieważ zdolności człowieka są zbyt ograniczone, aby odróżnić bardziej lub mniej zdrowe produkty spożywcze według smaku, wiele osób kierowało się kolorem opakowania.

Według naukowców, negatywne wnioski smakowe są o wiele bardziej znaczące. Jednak w momencie, gdy klienci nie są w stanie spróbować produktu, jasny kolor - choć może również sprawić, że niektórzy uważają, że produkt jest wówczas zdrowszy,  może powodować ocenę niekorzystnego smaku i zmniejszać atrakcyjność i sprzedaż produktu.

Zamiast tego, naukowcy twierdzą, że żywność pakowana w ciemniejsze opakowania może wzbudzać pozytywne odczucia konsumentów.

„Tak więc, w przypadku sprzedaży zdrowej żywności, kiedy klient jest mniej świadomy, blade opakowania mogą działać skutecznie odstraszająco” -  zauważają autorzy.

Natalia Kulik, ponad rok temu

Newsy

Komentarze
Artykuły Newsy
Newsy

Miłość do koni mogła ją zabić!

Miłość do koni mogła ją zabić!

Sport to zdrowie? Każdy z nas ma pasję. I o ile czytanie książek, zbieranie znaczków czy monet nie wiąże się z większym niebezpieczeństwem, o tyle są hobby, które mogą zagrażać zdrowiu, a nawet życiu. Z pewnością należy do nich skakanie na bungee, motocross,...

Newsy

Nietypowe rzeczy, które utknęły w ciele w 2016 r.

Nietypowe rzeczy, które utknęły w ciele w 2016 r.

Dziwne przedmioty Rzeczy, które mogą utknąć w jamach ciała człowieka są naprawdę zadziwiające. Bardziej jednak dziwi fakt, jak to się wszystko tam znalazło... U.S. Consumer Product Safety Commission wydało listę przedmiotów w ciele, z którymi zgłaszali...

Newsy

Nowe odkrycie naukowców. Jagody blushwood lekarstwem na raka

Nowe odkrycie naukowców. Jagody blushwood lekarstwem na raka

Jagody blushwood Naukowcy z QIMR Berghofer właśnie odkryli, że substancja z owocu, który rośnie wyłącznie w Australii może wspomóc walkę z rakiem. Niedawno opublikowali wyniki trwających 8 lat badań w czasopiśmie naukowym "PLOS ONE". Badacze mówią, że...

Newsy

Zmiana kształtu mózgu wraz z wiekiem

Szczeliny i zakręty mózgu potocznie nazywane „fałdami" nadają obraz, dzięki któremu błyskawicznie możemy rozpoznać ten narząd na tle innych części ciała. Teoria głosi, że kształt mózgu jest wynikiem ewolucji i jest on odpowiednio zoorganizowany dla komunikacji...

Newsy

Dobre wiadomości dla osób na diecie niskowęglowodanowej

Trzy posiłki o niskiej zawartości węglowodanów zjedzone w ciągu 24 godzin obniżają poposiłkową insulinooporność o ponad 30 proc. Z kolei, zgodnie z badaniami Uniwersytetu Michigan, posiłki o wysokiej zawartości węglowodanów utrzymują insulinooporność...

Newsy

Jakie jest ryzyko przyjmowania pigułek antykoncepcyjnych?

Według Światowej Organizacji Zdrowia ponad 100 milionów kobiet na całym świecie korzysta ze złożonych doustnych środków antykoncepcyjnych, lepiej znanych jako pigułki. Wiele z ich potencjalnych skutków ubocznych zostało dobrze udokumentowanych od czasu...