Trwa ładowanie...
Artykuł zweryfikowany przez eksperta: Mgr Monika Konieczna

Syrop z czarnego bzu - właściwości, nalewka, sok z owoców i kwiatów. Proste przepisy

 Sylwia Stachura
25.05.2021 11:46
Syrop z czarnego bzu pomaga walczyć z przeziębieniem
Syrop z czarnego bzu pomaga walczyć z przeziębieniem (Zdjęcie syropu z czarnego bzu / Shutterstock)

Syrop z czarnego bzu to naturalny sposób na wzmocnienie odporności i walkę z objawami przeziębienia. Czarny bez to jeden z najskuteczniejszych środków na sezonowe infekcje. Ta niezwykła roślina od wieków była wykorzystywana w medycynie ludowej, a obecnie wciąż cieszy się dużą popularnością. Kwiaty i owoce czarnego bzu to skarbnica cennych dla zdrowia substancji.

spis treści

1. Właściwości czarnego bzu

W celach leczniczych stosuje się zarówno kwiaty jak i owoce czarnego bzu. Białe kwiaty zbiera się w czerwcu – suszy i wykorzystuje do robienia naparów. Natomiast od sierpnia do jesieni dojrzewają owoce, z których można przygotować syrop z czarnego bzu o niezwykłych właściwościach.

W owocach obecna jest witamina A i witamina C. Pomagają one utrzymać układ immunologiczny w dobrej kondycji. Poza tym owoce czarnego bzu są bogate w antyoksydanty oraz minerały. W okresie zwiększonej zachorowalności warto codziennie zażywać syrop z czarnego bzu, aby uniknąć infekcji.

Zobacz film: "Domowe sposoby na grypę i przeziębienie"

W trakcie przeziębienia syrop z czarnego bzu to naturalne lekarstwo. Łagodzi nieprzyjemne dolegliwości, rozgrzewa, działa napotnie i ułatwia odkrztuszanie wydzieliny zalegającej w drogach oddechowych.

Poza tym łagodzi kaszel, zmniejsza gorączkę i łagodzi stan zapalny w organizmie. Co więcej, naukowcy z Uniwersytetu w Oslo wykazali, że syrop z czarnego bzu skraca czas trwania infekcji. Uczestnicy, którzy przyjmowali ten środek, chorowali o 4 dni krócej w porównaniu do osób, które nie korzystały z właściwości tej rośliny.

Sok z czarnego bzu to przede wszystkim źródło olejków eterycznych i flawonoidów, czyli silnych przeciwutleniaczy, które aktywnie walczą z wolnymi rodnikami. Dodatkowo w nalewce znajdziemy glikozydy, sterole roślinne, która zapobiega odkładaniu się tłuszczów.

2. Jakie jest działanie nalewki z czarnego bzu?

Nalewka z czarnego bzu ma wiele właściwości prozdrowotnych. Przede wszystkim sprawdza się w przypadku przeziębienia. Działa wykrztuśnie, rozrzedza katar i wzmacnia błony śluzowe dróg oddechowych. Wykazuje także działanie napotne i moczopędne, dzięki czemu ułatwia usuwanie toksyn z organizmu.

Dodatkowo działa antywirusowo, łagodzi bóle głowy i przyspiesza przemianę materii. Ma także korzystny wpływ na skórę, łagodząc wszelkie stany zapalne, a więc także trądzik.

Nalewka z czarnego bzu pomaga także w obniżaniu ciśnienia krwi, dzieje się tak za sprawą zawartej w bzie choliny. Działanie antywirusowe sprawia, że nalewką z czarnego bzu możemy wyleczyć także opryszczkę. Aktywnie walczy z wirusem HSV-1 i może pomóc na zawsze pozbyć się problemu.

Wstępne badania pokazały nawet, że czarny bez przyczynia się do zmniejszenia ilości wirusa HIV we krwi osób, które są nosicielami. Nie są to jednak potwierdzone dane, a badania nad tym odkryciem cały czas trwają.

3. Jak wykonać nalewkę z czarnego bzu?

Nalewkę z czarnego bzu można przygotować ze świeżo zebranych owoców, ale także wykorzystać syrop z jego kwiatów jako bazę. Najczęściej jednak używa się owoców, ponieważ taki sposób jest łatwiejszy i nie wymaga wcześniejszego przygotowania.

3.1. Jakie może być zastosowanie owoców bzu?

Owoce z czarnego bzu posiadają wiele substancji odżywczych. Można przygotować z nich nalewkę, syrop, ocet, a nawet wino. Niektórzy dodają go również do ciasta. Owoce czarnego bzu można zbierać od maja do lipca, najlepiej rano po odparowaniu rosy.

Warto zwrócić uwagę, czy charakterystyczny dla czarnego bzu kwiatostan jest w pełni rozwinięty, czy nie ma zanieczyszczeń i mszyc. Do ścinania kwiatostanu dobrze jest skorzystać z ostrego noża lub nożyc. Nie należy jednak ścinać od razu całości, gdyż może to zaburzyć naturalny rytm wzrostu rośliny.

Jednorazowo należy zebrać tyle kwiatów, ile potrzebujemy do przerobienia na jedną nalewkę, a resztę zostawić, aby spokojnie rosła dalej. Dzięki temu czarny bez rozwija się prawidłowo i może wystarczyć na długi czas.

3.2. Kwiaty czarnego bzu jako składnik pysznej i zdrowej nalewki

Nalewka z czarnego bzu często przygotowywana jest na bazie syropu z jego kwiatów. Mają dużo cennych właściwości, dlatego chętnie wykorzystuje się je do przygotowania domowych lekarstw. Syrop może być stosowany samodzielnie albo z dodatkiem alkoholu - jako nalewka.

Wystarczy zalać kwiaty wrzątkiem (po uprzednim oderwaniu gorzkich ogonków od liści) i zostawić na całą noc, a następnie doprowadzić do wrzenia i od razu zdjąć z ognia.

Kwiaty czarnego bzu mają tyle samo właściwości zdrowotnych, co jego owoce - świetnie walczą z objawami przeziębienia i grypy. Są świetnym dodatkiem do herbat, wzmacniają ich smak i poprawiają właściwości.

4. Przepisy na sok z czarnego bzu

Sok z czarnego bzu można przygotować na wiele sposobów, jednak najczęściej stosuje się dwa sprawdzone przepisy: z owoców i z kwiatów. Warto pamiętać, że ani jednego, ani drugiego, nie można jeść na surowo. Może to spowodować zatrucie. Kwiaty i owoce zawsze należy przegotować przez kilka minut.

Do przygotowania soku z czarnego bzu potrzebujemy:

  • kilogram dojrzałych owoców bzu
  • kilogram cukru
  • litr wody

Owoce należy zalać wodą, wymieszać z cukrem i gotować przez około 2 godziny. Następnie całość należy odcedzić, a samą wodę ponownie zagotować i utrzymać na średnim ogniu przez około godzinę. Po tym czasie sok należy przelać do czystych słoików, zamknąć i postawić na kilka godzin na głowach, żeby się zapasteryzowały.

4.1. Nalewka z czarnego bzu na bazie syropu

Aby przygotować taką nalewkę, najpierw należy zrobić syrop. Jego przygotowanie jest bardzo proste. Składniki:

  • 40 baldachów kwiatowych
  • litr wody lub spirytusu
  • litr spirytusu

Kwiaty czarnego bzu należy zalać wodą i zostawić na noc. Następnego dnia zagotować całość, ale nie zostawiać na ogniu. Kwiaty nie muszą się gotować zbyt długo. Zdejmujemy syrop z ognia i przelewamy do słoiczków lub butelek. Stawiając je na głowach, nie będziemy potrzebowali pasteryzować.

Syrop jest gotowy do spożycia od razu, a więc zaraz po przygotowaniu możemy zająć się nalewką. Syrop wystarczy zalać spirytusem i szczelnie zamknąć. Nalewka powinna leżakować przynajmniej przez 3 miesiące. Po miesiącu można przefiltrować ją przez gazę lub bibułkę do filtrowania kawy.

4.2. Nalewka z owoców czarnego bzu

Do przygotowania owocowej nalewki z czarnego bzu potrzebujemy:

  • około 700 gramów owoców
  • 900 mililitrów alkoholu (najlepiej spirytusu)
  • pół litra wody

Owoce muszą być dojrzałe i pozbawione szypułek - są gorzkie i mogą zepsuć smak naszej nalewki. Osoby mniej odporne na alkohol mogą zrezygnować z takiej ilości spirytusu i zmniejszyć ją lub zmieszać spirytus z wódką.

Owoce należy gotować aż do wrzenia, a następnie zdjąć z ognia. Następnie przecedzić całość. Owoców nie musimy wyrzucać - sprawdzą się do przygotowania konfitury. Odcedzony sok z czarnego bzu należy wymieszać z alkoholem, zamknąć i odstawić. Można doprawić ją sokiem z cytryny dla smaku.

Po około pół roku nalewka z czarnego bzu jest gotowa do picia. Jeżeli przygotujemy ją w szczycie sezonu, gdy owoce są dojrzałe, możemy cieszyć się gotowym trunkiem już na święta Bożego Narodzenia.

4.3. Nalewka z czarnego bzu z dodatkami

Smak nalewki można wzbogacić także o inne składniki, które wzmocnią jej działanie. Do jej przygotowania potrzebne będą:

  • około kilogram owoców
  • 2 szklanki wody
  • po pół litra wódki i spirytusu
  • 3/4 szklanki cukru
  • po 2 łyżeczki cynamonu i wanilii
  • sok z cytryny

Owoce zalać wodą i gotować na średnim ogniu przed kilka minut od momentu wrzenia. Przecedzić przez sito i wymieszać z alkoholem. Dodać sok z cytryny, cynamon i wanilię. Zamknąć i odstawić. Po około tygodniu dodać cukier - można go dodać tak po prostu albo wcześniej wymieszać z odrobiną wody i wlać w postaci "syropu". Taka nalewka powinna stać przynajmniej 2-3 miesiące.

Zobacz też:

5. Jak stosować sok i nalewkę z czarnego bzu?

Sok można pić codziennie, dodając go do herbaty, mieszając z wodą lub pijąc samodzielnie. Syrop warto stosować w przypadku, kiedy zauważymy pierwsze objawy grypy i przeziębienia.

Jeśli chodzi o nalewkę z czarnego bzu, zalecana dzienna dawka to 15 mililitrów 3 razy dziennie w ramach wsparcia odporności. Jeśli czujemy pierwsze objawy przeziębienia, można stosować nieco więcej, ale nie należy przeszkadzać - nalewka zawiera sporo alkoholu.

6. Przeciwwskazania do picia nalewki, soku czy syrobu z bzu.

Nie istnieje wiele medycznych przeciwwskazań do stosowania nalewki, syropu czy soku z czarnego bzu. Przez swoje właściwości obniżające ciśnienie powinny na nią uważać osoby z hipotonią.

Należy także zwracać szczególną uwagę na to, czy owoce i kwiaty są odpowiednio przegotowane. Spożycie ich na surowo może powodować biegunki, zwłaszcza w przypadku osób o wrażliwych żołądkach. Nalewki z czarnego bzu powinny się wystrzegać także osoby z licznymi alergiami - najpierw powinny one sprawdzić, czy nie są uczulone na kwiaty lub owoce.

Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze