Syrop z czarnego bzu - właściwości, syrop z owoców, syrop z kwiatów

Szukasz naturalnego sposobu na wzmocnienie odporności i walkę z objawami przeziębienia? Czarny bez to jeden z najskuteczniejszych środków na sezonowe infekcje. Ta niezwykła roślina od wieków była wykorzystywana w medycynie ludowej, a obecnie wciąż cieszy się dużą popularnością. Kwiaty i owoce czarnego bzu to skarbnica cennych dla zdrowia substancji.

spis treści

1. Syrop z czarnego bzu - lek na odporność i przeziębienie

W celach leczniczych stosuje się zarówno kwiaty i owoce czarnego bzu. Białe kwiaty zbiera się w czerwcu – suszy się je i wykorzystuje do robienia naparów. Natomiast jesienią dojrzewają owoce, z których można przygotować syrop z czarnego bzu o niezwykłych właściwościach.

Zobacz film: "Domowe sposoby na grypę i przeziębienie"

W owocach obecna jest witamina A i witamina C. Pomagają one utrzymać układ immunologiczny w dobrej kondycji. Poza tym owoce czarnego bzu są bogate w antyoksydanty oraz minerały. W okresie zwiększonej zachorowalności warto codziennie zażywać syrop z czarnego bzu, aby uniknąć infekcji.

W trakcie przeziębienia syrop z czarnego bzu to naturalne lekarstwo. Łagodzi nieprzyjemne dolegliwości, rozgrzewa, działa napotnie i ułatwia odkrztuszanie wydzieliny zalegającej w drogach oddechowych. Poza tym łagodzi kaszel, zmniejsza gorączkę i łagodzi stan zapalny w organizmie.

Naukowcy z Uniwersytetu w Oslo wykazali, że spożywanie syropu z czarnego bzu skraca czas trwania infekcji. Uczestnicy, którzy przyjmowali ten środek, chorowali o 4 dni krócej w porównaniu do osób, które nie korzystały z właściwości tej rośliny.

Poznaj produkty zwiększające naturalną odporność organizmu
Poznaj produkty zwiększające naturalną odporność organizmu [10 zdjęć]

Czosnek doskonale wpływa na na układ odpornościowy. Swoje właściwości zdrowotne zawdzięcza przede wszystkim...

zobacz galerię

2. Syrop z czarnego bzu - syrop z owoców

Koniec sierpnia i wrzesień to sezon zbiorów owoców czarnego bzu. Zbiera się je wtedy, gdy wszystkie dojrzeją, czyli mają czarno-fioletowy kolor. Nie można ich jeść na surowo, ponieważ są trujące.

Do przygotowania syropu z czarnego bzu potrzebujemy 1 kg dojrzałych owoców, 800 g cukru oraz wodę.

Owoce myjemy i przebieramy (wyrzucamy niedojrzałe). Następnie umieszczamy je w garnku, dolewamy trochę wody i dodajemy cukier. Całość gotujemy, aż owoce się rozpadną i puszczą sok. Syrop z czarnego bzu należy przecedzić przez sitko i gazę. Płyn rozlewamy do czystych, wyparzonych butelek, odwracamy do góry dnem i zostawiamy do ostygnięcia.

Można go stosować codziennie, aby zapobiegać infekcjom. Warto także sięgać po syrop z czarnego bzu gdzy dopadnie nas przeziębienie, by szybciej pozbyć się męczących dolegliwości i odzyskać formę.

Zobacz także:

3. Syrop z czarnego bzu - syrop z kwiatów

([Zdjęcie składników na syrop croppedPath=)

Kwiaty czarnego bzu tworzą duże baldachimy i zbiera się je w czerwcu. Po wysuszeniu stanowią cenny surowiec, z którego można przygotowywać napary. Przyrządza się z nich też syrop – można go pić jesienią i zimą dla wzmocnienia odporności.

Do przygotowania syropu z kwiatów czarnego bzu potrzebujemy ok. 30-40 baldachów kwiatów, 1 kg cukru, 1 l wody oraz soku z 1 cytryny (lub limonki).

Kwiaty odrywamy od gałązek i przekładamy do większego naczynia. W oddzielnym garnku gotujemy wodę z cukrem i sokiem z cytryny, a następnie zalewamy nią kwiaty. Odstawiamy taki syrop z czarnego bzu na 1-2 dni. Po tym czasie syrop należy przecedzić przez sitko i rozlać do wyparzonych słoiczków lub butelek.

Polecane dla Ciebie

Pomocni lekarze

Szukaj innego lekarza

Ważne tematy