Jak rozpoznać produkty ekologiczne?

W sklepach, marketach i dyskontach możemy zauważyć ogromną paletę produktów żywnościowych. Niestety wiele z nich opatrzonych jest dosyć sporą etykietą, która sugeruje obecność niezdrowych wzmacniaczy smaku, konserwantów lub pestycydów. Osoby, które propagują zdrowy styl życia, a co za tym idzie ‒ również zdrowe odżywianie, coraz częściej decydują się na wybór produktów określanych jako ekologiczne lub skupiające się wokół otoczki zdrowej żywności.

Zdrowa żywność

Poszukiwanie produktów ekologicznych

Produkty ekologiczne są dostępne w większości sklepów - wystarczy dobrze się rozejrzeć.

W jaki sposób możemy rozpoznać, które produkty ekologiczne naprawdę należą do kanonu zdrowej żywności? Przede wszystkim nie warto sugerować się samą nazwą. To, że coś jest określane jako zdrowe, ekologiczne, organiczne, bio lub stworzone według tradycyjnej receptury wcale nie oznacza, że tak faktycznie jest. Coraz więcej firm używa tych określeń, aby zwabić więcej klientów. Jak się uchronić przed takim zabiegiem marketingowym? W bardzo prosty sposób – poprzez czytanie składu, którym opatrzony powinien być każdy produkt, oraz zwracanie uwagi na obecność znaczków, etykiet lub certyfikatów stosowanych w obrębie Unii Europejskiej.

Zobacz film: "Jedz to, co kochasz i chudnij"

Oznaczanie produktów ekologicznych

Poszukując organicznych produktów, należy zwrócić uwagę na kilka istotnych elementów, których obecność wskazuje na ekologiczne pochodzenie. Chodzi tu o numer certyfikatu, logo rolnictwa ekologicznego, numer jednostki certyfikującej (w Polsce aktualnie działa 11 takich jednostek) oraz dokładny adres i nazwę firmy. Każde z wyżej wymienionych oznaczeń jest bardzo ważne, dlatego należy zwrócić uwagę, żeby na produkcie znajdowały się wszystkie te dane.

Warto wiedzieć, że każdy kraj posiada odrębne znaczki, które świadczą o tym, że żywność została wyprodukowana według wytycznych ekologicznego rolnictwa. W Polsce zaliczyć można do nich: znaczek EKO, Zielony Punkt lub Ekoland oraz kilka innych organizacji. Kupując produkt opatrzony jednym z powyższych znaków, możemy być pewni, że dany produkt nie jest szkodliwy dla środowiska naturalnego i nie zalicza się do żywności genetycznie modyfikowanej. Rolnik, który przyczynia się do powstania ekologicznej żywności na swoim polu nie używa sztucznych nawozów, dzięki czemu żywność ta jest całkowicie naturalna i bezpieczna. Ponadto produkty takie bogate są we wszelkie wartości odżywcze, ponieważ aż 95% składników jest pochodzenia ekologicznego.

Zapewne wiele osób zastanawia się, jaki jest koszt produktów ekologicznych. Otóż należy być świadomym, iż są one stosunkowo droższe od produktów ogólnodostępnych. Jednak z uwagi na zawartość składników odżywczych oraz pewność pochodzenia różnica ta nie powinna wywoływać zawrotów głowy. Średnio jest to różnica cenowa wahająca się od 20 do 40% regularnej ceny produktów, choć oczywiście zauważyć można także droższe towary. Mimo to inwestycja żywieniowa z pewnością wyjdzie każdemu na dobre, ponieważ nie od dziś wiadomo, że jedzenie wpływa na nasze samopoczucie, zdrowie oraz ogólną kondycję fizyczną, więc to, co jest w życiu najważniejsze.

Katarzyna Łukijaniuk, ponad rok temu

Żywność ekologiczna

Komentarze (2)
zapytaj lekarza

za darmo

  • Odpowiedź w 24 godziny
  • Bez żadnych opłat
  • Lekarze, psychologowie, dietetycy

lekarzy jest teraz online

0/500

Żywność ekologiczna
najnowsze pytania

DYSKUSJE NA FORUM

Pomocni lekarze

Artykuły Żywność ekologiczna
Żywność ekologiczna

Poszukiwanie produktów ekologicznych

Poszukiwanie produktów ekologicznych

Szukanie ekologicznej żywności Produkty ekologiczne są dostępne w większości sklepów - wystarczy dobrze się rozejrzeć.

Żywność ekologiczna

Czym jest żywność ekologiczna? (WIDEO)

Czym jest żywność ekologiczna? (WIDEO) Odtwórz wideo

Dokonując zakupów warto zwrócić uwagę na oznaczenia na opakowaniu. Zdarza się bowiem tak, że produkty, które mają na opakowaniu nazwę „eco" lub „naturalny" nie spełniają rygorystycznych kryteriów stawianych żywności ekologicznej....

Żywność ekologiczna

Oznaczenia na ekologicznych jajkach (WIDEO)

Oznaczenia na ekologicznych jajkach (WIDEO) Odtwórz wideo

dla konsumentów? O których jajkach można powiedzieć, że są ekologiczne? Na te pytania szczegółowo odpowiada dietetyk Marta Michalak-Tomasik (...) . W ich przypadku kury mają dostęp do wolnego wybiegu na świeżym powietrzu. Karmi się je...

Żywność ekologiczna

Kontrola żywności ekologicznej (WIDEO)

Kontrola żywności ekologicznej (WIDEO) Odtwórz wideo

Żywność ekologiczna jest produkowana metodami naturalnymi, które mają na celu eliminowanie środków ochrony roślin i pestycydów. Rolnictwa (...) ekologiczne wytwarzają pokarmy w czysty i bezpieczny sposób,...

Żywność ekologiczna

Żywność funkcjonalna a odporność

Żywność funkcjonalna a odporność

Żywność funkcjonalna na odporność Produkty, którymi się żywimy mają duży wpływ na naszą odporność, a co za tym idzie - rownież na nasze zdrowie.

Żywność ekologiczna

Czy jedzenie organiczne jest warte swojej ceny?

Czy jedzenie organiczne jest warte swojej ceny?

Żywność organiczna Czym jest żywność organiczna? To żywność wytworzona bez użycia pestycydów i sztucznych nawozów, zwykle droższa od tej, którą (...) pod bieżącą wodą, nawet te zakupione w sklepie ze...

Żywność ekologiczna

Najzdrowsze (i najstarsze) rośliny świata

Najzdrowsze (i najstarsze) rośliny świata

Figi Figowiec to najstarsze drzewo uprawne. Rośnie przede wszystkim w Azji oraz w basenie Morza Śródziemnego. Owoce tego drzewa ceni się przede wszystkim ze względu na ich szczególny smak, ale i cenne dla organizmu wartości odżywcze. (http://fitness.wp.pl/19238,figi-dietetyczna-przekaska...