Suplementy na wzmocnienie odporności
Codzienny stres, niewysypianie się, brak regularnych posiłków i aktywności fizycznej, to czynniki zmniejszające prawdopodobieństwo odparcia ataku drobnoustrojów. Istotna jest zatem odpowiednia suplementacja preparatami zwiększającymi odporność organizmu na infekcje. Na rynku aptecznym znajduje się cała gama tych środków. Wśród nich preparaty ziołowe, syntetyczne, czy też sporządzone z substancji chemicznych wyizolowanych z roślin. Są również produkty przygotowane na bazie olejów rybich. Jak działają i na czym polega ich mechanizm działania zwalczający infekcje?
1. Kwasy Omega-3
Są to kwasy tłuszczowe, niezbędne do prawidłowego rozwoju organizmu, których on sam nie potrafi wytworzyć. Należy je zatem dostarczać wraz z pożywieniem. Kwasy omega-3, razem z kwasami omega-6 nazywa się niezbędnymi nienasyconymi kwasami tłuszczowymi (NNKT). Do grupy kwasów omega-3, należą trzy związki chemiczne:
- kwas alfa-linolenowy (ALA), zwany również witaminą F;
- kwas eikozapentaenowy (EPA);
- kwas dokozaheksaenowy (DHA).
Wykazano skuteczność preparatów zawierających kwasy omega-3 (a zwłaszcza kwasy EPA i DHA) w poprawie odporności osób z infekcją dróg oddechowych. Powinny je zażywać osoby z niedostateczną funkcją układu immunologicznego, zwłaszcza w okresie szczególnej zapadalności na przeziębienie i grypę. Związki omega-3 mają również zdolność silnego hamowania procesów zapalnych przebiegających w organizmie wskutek rozwoju infekcji.
Badania naukowe przeprowadzone m.in. w Polsce wskazują na znaczne zmniejszenie wytwarzania mediatorów stanu zapalnego po uprzednim podawaniu olejów rybich zawierających kwasy omega-3 w dawce 1000 mg na dobę przez 30 dni. Suplementacja tych preparatów spowodowała spadek stężenia w organizmie substancji zwanej kwasem arachidonowym (jest to kwas omega-6), który ma silne działanie prozapalne.
Oprócz korzystnego wpływu na system odpornościowy, kwasy te powodują również spowolnienie starzenia się komórek oraz wpływają na zahamowanie procesów nowotworowych. Regularne stosowanie tych kwasów tłuszczowych powoduje znaczny spadek stężenia trójglicerydów we krwi, co zapobiega powstawaniu miażdżycy. Kwasy omega-3 są niezbędne do prawidłowego rozwoju układu nerwowego płodu i noworodków.
2. Olej z wątroby rekina
Kwasy omega-3 znajdują się w produktach monoskładnikowych, a także w tranach (stanowiąc - obok witamin A, D, E - kolejny składnik preparatu). Można je również znaleźć w suplementach zawierających olej z wątroby rekina. W tych ostatnich stanowią one ok. 5% wszystkich składników. Jednak znaczną część tych produktów stanowią lipidy, tzw. alkiloglicerole oraz skwalen.
Te pierwsze występują w narządach krwiotwórczych (szpik kostny, wątroba, śledziona, narządy limfatyczne) i organizm człowieka może je wytworzyć jedynie w ilości 10 mg dziennie. Dobowe zapotrzebowanie dorosłego człowieka na alkiloglicerole wynosi o. 600 mg na dobę. Suplementacja preparatami zawierającymi olej z wątroby rekina powoduje wzrost aktywności układu odpornościowego poprzez szczególnie szybkie rozmnażanie się tzw. komórek NK (Natural killers). Komórki te odpowiadają w organizmie za tzw. cytotoksyczność naturalną. Oznacza to, że zabijają one komórki drobnoustrojów zanim jeszcze organizm człowieka zdąży wyprodukować przeciwciała w odpowiedzi na antygeny (w tym przypadku – drobnoustroje).
Ponadto, komórki te prowadzą detekcję komórek nowotworowych w organizmie, co pozawala na szybką reakcję organizmu w celu ich zniszczenia. Alkiloglicerole stymulują również inne komórki układu immunologicznego – makrofagi – do tzw. fagocytozy, czyli procesu „niszczenia" komórek bakteryjnych. Lipidy te pobudzają również szpik kostny do produkcji krwinek (tzw. proces hemopoezy). Skwalen natomiast wykazuje właściwości przeciwgrzybicze, antybakteryjne oraz silne antyoksydacyjne. Bierze również udział w procesie gojenia ran.
W krajach skandynawskich, olej z wątroby rekina od wieków stosowany był w leczeniu infekcji dróg oddechowych, przewodu pokarmowego. Dowiedziono również jego skuteczności w zaburzeniach układu odpornościowego, np. limfadenopatii, kiedy dochodzi do znacznego powiększenia węzłów chłonnych wskutek działania antygenów (bakterii, wirusów, grzybów chorobotwórczych, komórek nowotworowych). Podczas gdy kwasy omega-3 wpływają na zahamowanie procesów zapalnych w trakcie ich trwania, lipidy zawarte w oleju z wątroby rekina wywierają wpływ na końcową fazę reakcji zapalnej (nasilają tzw. reakcję pozapalną), aktywując niektóre składniki układu odpornościowego.
Badania kliniczne potwierdzają skuteczność preparatów oleju z wątroby rekina w takich schorzeniach, jak:
- afty nawracające;
- infekcje bakteryjne dróg oddechowych;
- łuszczyca.
Skorzystaj z usług medycznych bez kolejek. Umów wizytę u specjalisty z e-receptą i e-zwolnieniem lub badanie na abcZdrowie Znajdź lekarza.