Trwa ładowanie...

Jakie sygnały braku witamin daje ci twój organizm?

 Aleksandra Miłosz
26.05.2017 14:59
Jakie sygnały braku witamin daje ci twój organizm?
Jakie sygnały braku witamin daje ci twój organizm? (Zdjęcie owoców i warzyw/Shutterstock)

Kiedy twój organizm ma za mało witamin, najczęściej daje ci przeróżne sygnały. Doktor Susan Blum, autorka książki The Immune System Recovery Plan, uważa, że w dzisiejszych czasach wyjątkowo łatwo doprowadzić do niedobrorów witamin. Szczególny wpływ ma na to mało zbilansowana dieta bogata w fast foody i produkty przetworzone. „Może nie doprowadzisz do rozwoju choroby, ale może skończyć się na zaburzeniach funkcjonowania, ponieważ witaminy pobudzają do występowania reakcji biochemicznych w organizmie. Potrzebujemy ich, aby funkcjonować właściwie”.

spis treści

1. Czujesz sygnały? Działaj!

Każde zaburzenie może objawiać się w inny sposób i zależeć od witaminy, której brakuje. Znaki ostrzegawcze, opisane poniżej, pozwolą ci na zdiagnozowanie problemu i zlikwidowanie go poprzez zmianę nawyków żywieniowych. Jeżeli jednak nie przyniesie to rezultatów, koniecznie należy skontaktować się z lekarzem.

Pełne witamin produkty, których nie jadasz
Pełne witamin produkty, których nie jadasz [10 zdjęć]

Marmite to produkt popularny w Wielkiej Brytanii, gdzie wykorzystywany jest powszechnie jako smarowidło

zobacz galerię
Zobacz film: "Jak zdrowo uzupełnić niedobór witamin?"

2. Sygnał: mrowienie oraz drętwienie rąk i nóg

Przyczyną takiego stanu rzeczy jest niedobór witamin z grupy B, w szczególności kwasu foliowego, witaminy B6 i B12. Drętwienie kończyn może być bezpośrednio związane z nerwami obwodowymi, które swoje zakończenia mają w skórze. Stąd też wynika drętwienie i mrowienie, które dodatkowo mogą być powiązane z uczuciem lęku, depresji, zmęczenia, niedokrwistością i zaburzeniem gospodarki hormonalnej. Jak uzupełnić brak tych witamin? Do diety trzeba włączyć szpinak, buraki, fasolę, jaja, owoce morza i szparagi.

3. Sygnał: czerwona wysypka na twarzy, łuszczenie się skóry i wypadanie włosów

Jeśli towarzyszą ci takie dolegliwości, to znak, że nie masz w organizmie biotyny, znanej jako witamina B7. W czasie, kiedy twój organizm magazynuje rozpuszczalne w tłuszczach witaminy A, D, E i K, nie jest w stanie przechować większości witamin z grupy B, które rozpuszczają się w wodzie. Osoby dbające na siłowni o budowę swojego ciała powinny pamiętać, że jedzenie surowych jaj, a w szczególności białka z tzw. awidyną, jest niewskazane, ponieważ hamuje ona zdolność organizmu do wchłaniania biotyny. Warto więc sięgnąć po gotowane jajka, ponieważ wysoka temperatura usuwa awidynę. Ponadto należy jeść awokado, łososia, kalafior, banany, maliny i grzyby.

4. Sygnał: bolesne skurcze mięśni obejmujące palce, łydki, plecy i stopy

Takie objawy świadczą o niedoborze magnezu, potasu i wapnia. Przy braku tych składników warto wzbogacić dietę o suplementy. Dotyczy to w szczególności osób, które uprawiają sport i prowadzą aktywny tryb życia. W ich przypadku występuje utrata większych ilości minerałów, które wypłukiwane są z organizmu wraz z potem. Jak zapobiec tym bolesnym dolegliwościom? Warto wzbogacić swoją dietę w orzechy, jabłka, grejpfruty, banany, szpinak, kapustę, wiśnie i brokuły. Jeżeli doświadczamy częstych skurczów, ulgę powinien przynieść zimny okład położony bezpośrednio na bolący mięsień.

5. Sygnał: popękane kąciki ust

Przyczyn takiego stanu rzeczy może być wiele, np. niedobór żelaza, cynku, witamin z grupy B (niacyny i ryboflawiny). Potocznie zwane „zajady” występują często u wegetarian i osób często i długo przebywających na diecie, która pozbawia ich wartościowych składników odżywczych. Aby zlikwidować te nieestetyczne i bolące ranki, warto jeść więcej drobiu, łososia, tuńczyka, jaj, owoców morza, roślin strączkowych i botwiny. Warto też pamiętać, że wchłanianie żelaza wspiera witamina C. Jedzmy zatem więcej papryki, kalafiora i kapusty.

6. Sygnał: czerwone lub białe krostki na policzkach, ramionach, udach i pupie

To wynik niedoboru kwasów tłuszczowych, witaminy A i D. Bardzo często takie objawy mają kobiety, które – odchudzając się – rezygnują z wszelkiego rodzaju tłuszczów, także tych zdrowych. Przede wszystkim należy zadbać o włączenie do codziennego menu tłustych ryb, takich jak łosoś czy sardynki, orzechów i nasion. Odpowiedni poziom witaminy A zapewnią zielone warzywa, słodkie ziemniaki i czerwona papryka. Przy niedoborze witaminy D warto stosować suplementy diety, szczególnie w miesiącach, w których trudno o promienie słoneczne. Dlatego zaleca się przyjmowanie witaminy D między październikiem a majem.

Twój organizm wie najlepiej, czego w danej chwili mu brakuje. Dlatego właśnie nie powinieneś lekceważyć sygnałów, którymi codziennie podnosi alarm. Pamiętaj jednak, że jeżeli zmienisz swoją dietę, będziesz stosować suplementy i zadbasz o gospodarkę witaminową, a niepokojące objawy nie ustąpią, udaj się do lekarza, bo mogą to być symptomy poważnej choroby.

Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze