Trwa ładowanie...
Artykuł zweryfikowany przez eksperta: Mgr Monika Konieczna

Witaminy w ciąży - dieta w ciąży, jakie witaminy, źródła witamin

Avatar placeholder
16.04.2021 09:56
Witaminy w ciąży - dieta w ciąży, jakie witaminy, źródła witamin
Witaminy w ciąży - dieta w ciąży, jakie witaminy, źródła witamin

Witaminy w ciąży są niezbędne dla każdej kobiety do prawidłowego rozwoju dziecka. Powinny być podstawowymi składnikami odżywczymi kobiety w ciąży. Każda mama ma obowiązek zatroszczyć się o zdrową dietę, bogatą w żelazo i inne mikroelementy. W tym czasie zapotrzebowanie na witaminy rośnie dwukrotnie. Wielu przyszłym mamom nasuwają się pytania: jakie witaminy dla kobiet w ciąży są najlepsze? Czy brać witaminy w ciąży? Oto kilka wskazówek, jak skomponować dietę w ciąży.

spis treści

1. Witaminy w ciąży - dieta w ciąży

Kiedy dowiesz się, że zostaniesz mamą, uważnie przyjrzyj się swojej diecie. Możesz w osobistym notesie notować wszystko, co jesz, dzięki temu z czasem skomponujesz jadłospis w ciąży. Na początku ciąży mogą wystąpić wymioty, zadbaj o świeże warzywa i owoce, unikaj rzeczy na bazie konserwantów. Pamiętaj, że przyjmowanie witamin dla kobiet w ciąży w postaci tabletek jest wskazane. U kobiet w ciąży, które znacznie częściej spożywają kwas foliowy (witaminę B9), znacznie rzadziej zdarzają się wady rozwojowe. Dlatego też zaleca się przyjmowanie kwasu foliowego już kilka miesięcy przed planowaną ciążą. W czasie ciąży należy kontynuować stosowanie witaminy B9 do 12. tygodnia ciąży, chyba że lekarz zaleci pacjentce dłuższe przyjmowanie tej witaminy. Kobiety, które zaszły w ciążę, nie planując jej uprzednio, powinny stosować kwas foliowy od momentu dowiedzenia się o stanie odmiennym. W czasie ciąży wskazane jest także przyjmowanie witaminy B6, która minimalizuje poranne mdłości.

1.1. Witaminy w ciąży - zdrowe odżywianie w pierwszej połowie ciąży

W pierwszej połowie ciąży trzeba przede wszystkim wybierać zdrowe i świeże produkty. Należy unikać żywności przetworzonej i pełnej konserwantów. Warto przyjmować kwas foliowy, ale zażywanie witamin i składników mineralnych w pierwszych miesiącach ciąży należy skonsultować z lekarzem. Kobieta w ciąży musi koniecznie zrezygnować z alkoholu i palenia papierosów.

Zobacz film: "Witaminy w ciąży"

1.2. Witaminy w ciąży - zdrowe odżywianie w drugiej połowie ciąży

W tej części ciąży płód rozwija się bardzo szybko i potrzebuje więcej składników mineralnych, zwłaszcza białka, które jest naturalnym składnikiem tkanek. W tym czasie kobieta powinna przyjmować 3000 kalorii dziennie (czyli 700 więcej niż normalnie).

Dieta powinna zawierać:

  • węglowodany: pełnoziarniste pieczywo, makaron, brązowy ryż,
  • witaminy: świeże owoce i warzywa,
  • białko: mięso, ryby, jaja, orzechy, mleko i jego przetwory,
  • tłuszcze roślinne: oliwa, olej jako dodatki do sałatek.

Kobieta powinna ograniczyć spożywanie słodyczy i tłuszczów pochodzenia zwierzęcego, które sprawią, że znacznie przytyje i będzie jej ciężko powrócić do normalnej wagi sprzed ciąży.

2. Witaminy w ciąży - jakie witaminy w ciąży?

Witaminy w kapsułkach dla kobiet w ciąży powinny zawierać: witaminę A, wapń. Preparat witaminowy musi mieć w swoim składzie: żelazo, cynk, miedź, witaminę D, witaminę C, witaminę E, witaminę B1, ryboflawiny w odpowiednich proporcjach. Dodatkowo powinny zawierać: magnez, fluorek, biotynę, fosfor i kwas pantotenowy. Każdy taki preparat powinien być skonsultowany z lekarzem. Warto pamiętać, że kobiety w ciąży łatwiej przyjmują tabletki powlekane. Czasami żelazo w ciąży może powodować biegunkę. Jeżeli tak się dzieje, należy zmienić preparat.

3. Witaminy w ciąży - źródła witamin dla kobiet w ciąży

Witaminy istotne dla zdrowia ciężarnych i prawidłowego rozwoju płodu znajdują się w:

  • białko i żelazo: chude mięso, chude wędliny, drób, ryby, ryż, jaja, rośliny strączkowe, mąka z pełnego przemiału,
  • wapń, fosfor, białko: mleko, maślanka, jogurt
  • witaminy z grupy B: drożdże, płatki zbożowe, migdały, mleko, twaróg, warzywa (kalafior, cebula, szpinak, pomidory),
  • witamina C: cytrusy, ziemniaki, maliny, jagoda, kapusta, szpinak,
  • witamina D: tran, żółtko jaj, mleko, śmietana, masło, twaróg,
  • witamina E: olej, oliwa z oliwek, pomidory na kanapkach, surówki,
  • witamina C: oleje, oliwa.

Każda kobieta w ciąży powinna wzbogacić swoją dietę w warzywa, owoce oraz nabiał. Mleko bierze udział w tworzeniu kości i rozwoju dziecka, najlepiej łączyć je z innymi składnikami, np. z owocami i jarzynami. Witaminy w ciąży w nadmiarze mogą być szkodliwe.

Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze