Jarmuż – właściwości, sposoby przyrządzania, zupa z jarmużu

Moda na jarmuż trwa w najlepsze. Jest królem zdrowych warzyw, a jego sezon to właśnie zima. Jarmuż to jedna z najzdrowszych i najbardziej odżywczych roślin na świecie. Nic dziwnego, że stał się przebojem na naszych stołach. Jakie składniki odżywcze kryją się w tych zielonych liściach?

Jarmuż – charakterystyka

Jarmuż to roślina z rodziny kapustnych, znana już od starożytności. Do spożycia służą długie, ciemnozielone liście jarmużu o charakterystycznej kędzierzawej strukturze. Jarmuż to warzywo typowe dla sezonu zimowego, ponieważ jego liście je się dopiero po pierwszych przymrozkach, kiedy tracą gorzki smak. Dostępnych jest wiele odmian jarmużu, które różnią się kolorem liści oraz smakiem. Zbiory warzywa rozpoczynają się późną jesienią i trwają przez całą zimę.

Polecane wideo:

Jarmuż – właściwości zdrowotne

Jarmuż to warzywo niskokaloryczne, bogate w błonnik i niezawierające tłuszczu. W 100 g jest ok. 30 kalorii i 5 g błonnika. Jarmuż jest więc nie tylko smaczny, ale również niezwykle odżywczy. Zawiera tak dużo żelaza, że często nazywany jest „nową wołowiną”. Jest źródłem witaminy K, która chroni przed rakiem, wpływa na stan kości oraz zapewnia prawidłową krzepliwość krwi. W jarmużu znajdziemy zasoby witaminy C odpowiedzialnej za odporność organizmu i prawidłowy metabolizm. Jeśli zależy ci na zdrowej i pięknej skórze, również sięgnij po jarmuż. Dzięki dużej zawartości witaminy A korzystnie wpływa na stan cery, włosów i paznokci, a także na wzrok.

Czy wiesz, że w jarmużu jest więcej wapnia niż w mleku? Składnik ten zapobiega osteoporozie, wpływa na dobry stan kości i zębów oraz przyspiesza metabolizm. Jedzenie jarmużu obniża poziom cholesterolu, przez co zmniejsza się ryzyko wystąpienia chorób układu krążenia. Zimowe warzywo, czyli jarmuż, jest pełne antyoksydantów, które mają wielkie znaczenie dla zdrowia. Dzięki nim nasz organizm ma wyższą odporność oraz staje się mniej podatny na poważne schorzenia, takie jak nowotwory.

Najtańsze zimowe superprodukty

Chociaż może się wydawać, że jesienią i zimą stragany świecą pustkami, tak naprawdę znajdziesz na nich wiele wartościowych produktów w bardzo niskiej cenie....

Jarmuż – jak go jeść?

Po wyliczeniu wszystkich wartości odżywczych, chyba nikt nie ma wątpliwości, że warto jeść jarmuż. W jakiej formie go przygotowywać? Jarmuż ma lekko gorzki smak, dlatego należy się do niego przyzwyczaić. Istnieje kilka dobrych sposobów na przyrządzanie jarmużu tak, by był bardziej jadalny.

Jednym z najpopularniejszych dań są... chipsy. To świetny pomysł na lekkostrawną i zdrową przekąskę. Przygotowanie jarmużu jest proste – z liści należy usunąć twardą łodyżkę i podrzeć je na mniejsze kawałki. Następnie skrapiamy go oliwą z oliwek i posypujemy gruboziarnistą solą morską. Wystarczy kilka minut w piekarniku i chipsy z jarmużu gotowe. Zdrową przekąskę można łatwo modyfikować, posypując liście ulubionymi przyprawami i ziołami, np. chili, oregano, tymiankiem.

Zielone koktajle to hit wśród zdrowej żywności. Do ich przygotowania, zamiast szpinaku czy pietruszki, można użyć jarmużu. Zmiksowany z owocami, takimi jak banany, ananas czy jabłka, stanowi pożywny i smaczny posiłek, pełen witamin i minerałów.

Czy wiesz, że sałata lodowa nie ma żadnych wartości odżywczych? Zamień ją na jarmuż i jedz sałatki, które dostarczają wielu cennych składników. Do jarmużu dodaj ulubione warzywa i sos na bazie soku z cytryny i oliwy z oliwek. Otrzymasz zdrową sałatkę, która świetnie sprawdzi się jako kolacja lub dodatek do obiadu.

Zupa z jarmużu to kolejny sposób na wzbogacenie codziennej diety o to warzywo. Pod wpływem temperatury liście miękną. Możesz przygotować zupę krem albo dodać je do każdej zupy jarzynowej, którą gotujesz. Jarmuż jest niezwykle popularny we Włoszech, gdzie dodaje się go do zupy minestrone.

Można również podawać jarmuż po krótkim blanszowaniu, podobnie jak szpinak. Stanowi dobre uzupełnienie farszu do tarty oraz sosu do makaronu. Z jarmużu można przyrządzić pesto, czyli włoski sos z oliwą, czosnkiem, orzechami i sokiem z cytryny.

Jarmuż to superwarzywo, które swoimi właściwościami przewyższa większość znanych nam zdrowych produktów. Jeśli jeszcze go nie próbowałeś, czas to zmienić. Wykorzystaj zimowy sezon, poznaj jarmuż i eksperymentuj z nim w kuchni. Twój organizm będzie ci wdzięczny.

Komentarze (1)
zapytaj lekarza

za darmo

  • Odpowiedź w 24 godziny
  • Bez żadnych opłat
  • Lekarze, psychologowie, dietetycy

lekarzy jest teraz online

0/500

Warzywa - dzienna dawka, właściwości odżywcze, kaloryczność
najnowsze pytania

DYSKUSJE NA FORUM

Pomocni lekarze

Artykuły Warzywa - dzienna dawka, właściwości odżywcze, kaloryczność
Zupy

TOP 5 zup na zimę

TOP 5 zup na zimę

. Przyrządzanie zupy należy zacząć od upieczenia przez 30 minut czterech główek czosnku w piekarniku nagrzanym do 180 stopni Celsjusza. Na patelni podsmażamy (...) o tej porze roku. Do zupy warto...

Produkty żywnościowe

Jedzenie, które pomoże ci w wiosennej alergii

Jedzenie, które pomoże ci w wiosennej alergii

właściwości podobne jak jarmuż. Włączając ją do swojego jadłospisu, dostarczamy sobie sporej ilości witaminy C oraz karotenoidów. By poprawić poziom (...) jej aż 80 mg. Właściwości tych warzyw pomagają...

Zdrowe przepisy

Jarmuż - przepisy na 39 dań z jarmużem

Jarmuż - przepisy na 39 dań z jarmużem

, mangan oraz potas to składniki rozpuszczalne w wodzie. Najlepszym sposobem przygotowywania jarmużu jest zatem ugotowanie go na parze lub krótkie (...) zblanszowanie oraz pokropienie niewielką ilością oleju przed podaniem. Jarmuż...

Produkty żywnościowe

4 rośliny strączkowe, które przyspieszają odchudzanie

4 rośliny strączkowe, które przyspieszają odchudzanie

dla serca potasu, co banan****. Jednak pod względem sposobu przyrządzania, nie jesteśmy skazani na zupę grochową - może to być również zdrowy dip (...) Kolorowe zdrowie Choć w tradycyjnej polskiej kuchni...

Zupy

Zimowe zupy oczyszczające organizm

Zimowe zupy oczyszczające organizm

Zimowy detoks Chłodne dni to najlepsza pora na rozgrzewające dania. Zimą warto częściej przygotowywać zupy, które dostarczają witamin, minerałów (...) , błonnika, a przy tym mają niewiele kalorii. Jeśli czujesz się zmęczony, senny i brakuje...

Warzywa - dzienna dawka, właściwości odżywcze, kaloryczność

10 mało popularnych warzyw, z których można zrobić zupę

10 mało popularnych warzyw, z których można zrobić zupę

niż te tradycyjne. Tymczasem pod względem wartości odżywczych i właściwości leczniczych, znacznie je przewyższają. Dlaczego warto przygotować zupę (...) nie podnoszą aż tak bardzo poziomu cukru we krwi. Zupa...

Warzywa - dzienna dawka, właściwości odżywcze, kaloryczność

Co jest zdrowsze - szpinak czy jarmuż?

Co jest zdrowsze - szpinak czy jarmuż?

 (jarmuż - 530 mg). Funkcjonalność w kuchni Za opakowanie 200 g jarmużu zapłacimy ok. pięć złotych, tyle samo za identyczną ilość szpinaku. Zasadniczą (...) Jarmuż i szpinak to jedne z najzdrowszych...

Warzywa - dzienna dawka, właściwości odżywcze, kaloryczność

7 rzeczy, które sprawiają, że warzywa w twojej diecie są mniej zdrowe

7 rzeczy, które sprawiają, że warzywa w twojej diecie są mniej zdrowe

z najpopularniejszych sposobów, w jaki ludzie „niszczą" warzywa. Często ich zielony, czerwony lub intensywnie pomarańczowy kolor zostaje w wodzie (...) . Gotowanie warzyw to najgorszy sposób ich przyrządzania, ponieważ...

Diety od A do Z

Nowy trend - sirtfood, czyli dieta długowieczności

Nowy trend - sirtfood, czyli dieta długowieczności

pozycję w jadłospisie powinny zająć więc m.in.: czerwona cebula, truskawki, kakao, orzechy włoskie, przyprawy curry i kurkuma, jarmuż, jabłka, cytrusy (...) gorzkie czekolady mają prozdrowotne właściwości. Podczas produkcji...