Jarmuż – właściwości, sposoby przyrządzania

Moda na jarmuż trwa w najlepsze. Jarmuż jest królem zdrowych warzyw, a jego sezon to właśnie zima. Jarmuż to jedna z najzdrowszych i najbardziej odżywczych roślin na świecie. Nic dziwnego, że stał się przebojem na naszych stołach. Jakie składniki odżywcze kryją się w tych zielonych liściach?

Jarmuż – charakterystyka

Jarmuż to roślina z rodziny kapustnych, znana już od starożytności. Do spożycia służą długie, ciemnozielone liście jarmużu o charakterystycznej kędzierzawej strukturze. Jarmuż to warzywo typowe dla sezonu zimowego, ponieważ liście jarmużu je się dopiero po pierwszych przymrozkach, kiedy tracą gorzki smak. Dostępnych jest wiele odmian jarmużu, które różnią się kolorem liści oraz smakiem. Zbiory jarmużu rozpoczynają się późną jesienią i trwają przez całą zimę.

Polecane wideo:

Jarmuż – właściwości zdrowotne

Jarmuż to warzywo niskokaloryczne, bogate w błonnik i niezawierające tłuszczu. W 100 g jarmużu jest ok. 30 kalorii i 5 g błonnika. Jarmuż jest więc nie tylko smaczny, ale również niezwykle odżywczy. Zawiera tak dużo żelaza, że często nazywany jest „nową wołowiną”. Jest źródłem witaminy K, która chroni przed rakiem, wpływa na stan kości oraz zapewnia prawidłową krzepliwość krwi. W jarmużu znajdziemy zasoby witaminy C odpowiedzialnej za odporność organizmu i prawidłowy metabolizm. Jeśli zależy ci na zdrowej i pięknej skórze, również sięgnij po jarmuż. Dzięki dużej zawartości witaminy A dania z jarmużem korzystnie wpływają na stan cery, włosów i paznokci, a także na wzrok.

Czy wiesz, że w jarmużu jest więcej wapnia niż w mleku? Składnik ten zapobiega osteoporozie, wpływa na dobry stan kości i zębów oraz przyspiesza metabolizm. Jedzenie dań z jarmużem obniża poziom cholesterolu, przez co zmniejsza się ryzyko wystąpienia chorób układu krążenia. Zimowe warzywo, czyli jarmuż, jest pełne antyoksydantów, które mają wielkie znaczenie dla zdrowia. Dzięki nim nasz organizm ma wyższą odporność oraz staje się mniej podatny na poważne schorzenia, takie jak nowotwory.

Najtańsze zimowe superprodukty

Chociaż może się wydawać, że jesienią i zimą stragany świecą pustkami, tak naprawdę znajdziesz na nich wiele wartościowych produktów w bardzo niskiej cenie....

Jarmuż – jak go jeść?

Po wyliczeniu wszystkich wartości odżywczych, chyba nikt nie ma wątpliwości, że jarmuż jest potrzebny w diecie. W jakiej formie przygotowywać jarmuż? Smak jarmużu jest lekko gorzki, dlatego należy się do niego przyzwyczaić. Istnieje kilka dobrych sposobów na przyrządzanie dań z jarmużem tak, by był bardziej jadalny.

W przypadku jarmużu przepisy są bardzo urozmaicone. Dania z jarmużem są zazwyczaj dość proste. Wykonując dania z jarmużem przepis powinien być tak skonstruowany, aby zachować jak najwięcej z odżywczych właściwości w daniach z jarmużem. Pamiętajmy więc, aby wybierać te przepisy z jarmużem, gdzie dania nie są poddawane zbyt długiej obróbce cieplnej. W daniach z jarmużem zachowamy wszystkie jego wartości odżywcze, jeśli będziemy gotować jarmuż na parze przez dosłownie 3-4 minuty. Dlatego najlepiej dodawać go do dań na koniec, albo spożywać w surowej postaci.

Jednym z najpopularniejszych dań są... chipsy z jarmużu. To świetny pomysł na lekkostrawną i zdrową przekąskę. Przygotowanie jarmużu jest proste – z liści jarmużu należy usunąć twardą łodyżkę i podrzeć je na mniejsze kawałki. Następnie skrapiamy go oliwą z oliwek i posypujemy gruboziarnistą solą morską. Wystarczy kilka minut w piekarniku i chipsy z jarmużu gotowe. Zdrową przekąskę można łatwo modyfikować, posypując liście jarmużu ulubionymi przyprawami i ziołami, np. chili, oregano, tymiankiem.

Zielone koktajle z jarmużem to hit wśród zdrowej żywności. Do przygotowania koktajli, zamiast szpinaku czy pietruszki, można użyć jarmużu. Zmiksowany z owocami, takimi jak banany, ananas czy jabłka, koktajl z jarmużem stanowi pożywny i smaczny posiłek, pełen witamin i minerałów.

Czy wiesz, że sałata lodowa nie ma żadnych wartości odżywczych? Zamień ją na jarmuż i jedz sałatki z jarmużem, które dostarczają wielu cennych składników. Do sałatki z jarmużem dodaj ulubione warzywa i sos na bazie soku z cytryny i oliwy z oliwek. Otrzymasz zdrową sałatkę, która świetnie sprawdzi się jako kolacja lub dodatek do obiadu.

Zupa z jarmużem to kolejny sposób na wzbogacenie codziennej diety o to warzywo. Pod wpływem temperatury liście jarmużu miękną. Możesz przygotować zupę krem z jarmużu albo dodać jarmuż do każdej zupy jarzynowej, którą gotujesz. Jarmuż jest niezwykle popularny we Włoszech, gdzie dodaje się go do zupy minestrone.

Można również podawać jarmuż po krótkim blanszowaniu, podobnie jak szpinak. Stanowi dobre uzupełnienie farszu do tarty oraz sosu do makaronu. Z jarmużu można przyrządzić pesto, czyli włoski sos z oliwą, czosnkiem, orzechami i sokiem z cytryny.

Jarmuż jest superwarzywem, które swoimi właściwościami przewyższa większość znanych nam zdrowych produktów. Jeśli jeszcze nie próbowałeś dań z jarmużem jest to odpowiedni czas, aby to zmienić. Wykorzystaj zimowy sezon, poznaj jarmuż i eksperymentuj z nim w kuchni. Twój organizm będzie ci wdzięczny.

Komentarze (1)
zapytaj lekarza

za darmo

  • Odpowiedź w 24 godziny
  • Bez żadnych opłat
  • Lekarze, psychologowie, dietetycy

lekarzy jest teraz online

0/500

Warzywa - dzienna dawka, właściwości odżywcze, kaloryczność
najnowsze pytania

DYSKUSJE NA FORUM

Pomocni lekarze

Artykuły Warzywa - dzienna dawka, właściwości odżywcze, kaloryczność
Zupy

TOP 5 zup na zimę

TOP 5 zup na zimę

, minerałów i przeciwutleniaczy. Jeśli doprawisz go papryczką chili, czosnkiem i bazylią, zyska dodatkowe właściwości. Przyprawy i zioła likwidują stany (...) . Przyrządzanie zupy należy zacząć od upieczenia przez...

Witamina C - właściwości, niedobór, źródła

Zobacz, jakie produkty są bogate w witaminę C

Zobacz, jakie produkty są bogate w witaminę C

odkryli, że związek nadający warzywu pikanterię ma właściwości łagodzące ból mięśni i stawów. Brukselka Kubek brukselki to dla organizmu 96 mg witaminy (...) oraz działają wybielająco na zęby. Jarmuż Jarmuż...

Produkty żywnościowe

4 rośliny strączkowe, które przyspieszają odchudzanie

4 rośliny strączkowe, które przyspieszają odchudzanie

dla serca potasu, co banan****. Jednak pod względem sposobu przyrządzania, nie jesteśmy skazani na zupę grochową - może to być również zdrowy dip (...) strączkowe i sposoby na to, jak używać ich w kuchni. Groch...

Produkty żywnościowe

Jedzenie, które pomoże ci w wiosennej alergii

Jedzenie, które pomoże ci w wiosennej alergii

właściwości podobne jak jarmuż. Włączając ją do swojego jadłospisu, dostarczamy sobie sporej ilości witaminy C oraz karotenoidów. By poprawić poziom (...) jej aż 80 mg. Właściwości tych warzyw pomagają...

Warzywa - dzienna dawka, właściwości odżywcze, kaloryczność

Poznaj właściwości fasolki szparagowej

Poznaj właściwości fasolki szparagowej

jej przyrządzania. Gotowanie w wodzie warto zamienić na parowar. Zrobiona w nim fasolka będzie równie smaczna, a przy tym zachowa swoje cenne właściwości (...) właściwości zdrowotne. Z czasem jej uprawa...

Zioła i przyprawy

10 niezwykłych pomysłów na użycie bazylii

10 niezwykłych pomysłów na użycie bazylii

jego kształt. Będzie to uczta dla podniebienia i odmiana dla oczu. Królowa przystawek Podczas przygotowywania kanapek czy przyrządzania sałatek możesz zastosować (...) żołądka Eugenol, olej zawarty w bazylii, ma właściwości...

Sól

Nietypowe zastosowania soli

Nietypowe zastosowania soli

także poza kuchnią. Na ile sposobów możemy ją użyć? Według Salt Institute jest ich ponad tysiąc! Poznaj choć kilka trików, które odmienią twoje spojrzenie na sól (...) kuchenną. Domowe sposoby na białe zęby Jednym z...

Bieganie - profilaktyka zawału, wpływ na zdrowie, zalety

Co powinni jeść biegacze?

Co powinni jeść biegacze?

pozytywnie na utrzymanie wytrzymałości mięśniowej na właściwym poziomie oraz zapobiega odczuwaniu bólów mięśni po wysiłku. Jarmuż Należący do rodziny (...) warzyw kapustnych jarmuż zawiera dużą ilość witamin A, B6,...

Warzywa - dzienna dawka, właściwości odżywcze, kaloryczność

10 mało popularnych warzyw, z których można zrobić zupę

10 mało popularnych warzyw, z których można zrobić zupę

właściwości antynowotworowe brukselki, a to za sprawą zawartego w niej sulforafanu - silnego przeciwutleniacza, który może uchronić przed rakiem piersi (...) niż te tradycyjne. Tymczasem pod względem wartości odżywczych i właściwości...

Zdrowe odżywianie

Produkty, które oczyszczą wątrobę po świątecznym przejedzeniu

Produkty, które oczyszczą wątrobę po świątecznym przejedzeniu

czy słodycze - czyli produkty, które często spożywamy przy świątecznych stołach, mogą skutecznie zaburzyć jej pracę. Istnieją jednak sposoby na naturalne (...) układ odpornościowy. W burakach kryją się również duże ilości flawonoidów,...