Jarzębina – charakterystyka, składniki, właściwości zdrowotne, przetwory

Choć jest drzewem ozdobnym, przetwory z jarzębiny wykazują wiele działań prozdrowotnych , m.in. pomagają w kamicy nerkowej. Mowa o popularnej jarzębinie (jarzębie pospolitym), która zachwyca swą urodą jesienią. Czerwone owoce jarzębiny to od dawna jeden z symboli jesieni. Najmłodsi wykonują z nich korale, a starsi… przeróżne przetwory. Dowiedz się więcej o właściwościach jarzębiny.

Zobacz film: "Żywność light pod lupą dietetyka"

spis treści

1. Jarzębina – charakterystyka

Parki, ulice, lasy, przydomowe ogródki – jarzębina rośnie niemal wszędzie i znana jest każdemu. To pospolite w Polsce drzewo kwitnie w maju. Wtedy pojawiają się na nim piękne, białe kwiatki. Jesienią zmienią się one w czerwone owoce, których smak jest cierpki i gorzki. Jednak takie spożycie jagód jarzębiny jest niewskazane. Zawarty w nich kwas parasorbinowy źle wpływa na układ pokarmowy – powoduje biegunki i wymioty. Owoce jarzębu pospolitego zdecydowanie lepiej przetworzyć w kuchni.

Owoce jarzębiny to źródło witamin
Owoce jarzębiny to źródło witamin

2. Jarzębina – składniki odżywcze

Witaminy (przede wszystkim A i C), garbniki, antocyjany – to tylko niektóre ze składników zawartych w owocach tego ozdobnego drzewa. Korzystne dla funkcjonowania organizmu są również składniki mineralne, takie jak miedź, magnez, sód czy potas. W owocach jarzębiny zawarte są też substancje garbnikowe i węglowodany (np. sorbitol). Wiele cennych składników ukrytych jest też w kwiatach jarzębiny. Są w nich antocyjany i karotenoidy. Nie bez znaczenia są również kwasy organiczne. Taka „bomba” składników odżywczych sprawia, że jarzębina powinna zagościć w kuchni tych młodszych i starszych.

Głóg – jesienny superprodukt dla zdrowia serca
Głóg – jesienny superprodukt dla zdrowia serca [6 zdjęć]

W ogrodzie miłośnika prozdrowotnych roślin powinien znaleźć się głóg. Pięknie wygląda, kiedy kwitnie,...

zobacz galerię

3. Jarzębina – właściwości zdrowotne

Kwiaty jarzębiny dzięki zawartym w nim związkom mają działanie moczopędne, dobrze jest je wykorzystać przy infekcjach dróg moczowych, zapaleniach pęcherza moczowego, zaparciach. To jednak nie wszystko. Napary i przetwory z owoców polecane są osobom z nadciśnieniem, zagrożonym arteriosklerozą czy z podrażnieniami wątroby. Jarzębina wspomaga też leczenie chorób nerek (m.in. przy kamicy nerkowej). Dzięki dużej zawartości witaminy C powinna być też stosowana w okresie częstych zachorowań na infekcje wirusowe i zapobiegawczo przy grypie i przeziębieniu.

4. Jarzębina – zbiór

Kwiaty jarzębu pospolitego najlepiej zbierać w kwietniu, owoce zaś – jesienią, gdy stają się czerwone. Jak zbierać kwiaty? Najlepiej jest ścinać całe baldachimy. Następnym krokiem powinno być ususzenie kwiatów i wyskubanie ich z szypułek. Ważne, by kwiaty po ususzeniu zachowały biały kolor. Podobnie postępujemy w przypadku zbioru owoców – ścinamy całe baldachimy, suszymy i oddzielamy owoce.

Zobacz także

5. Jarzębina – przetwory

Napar, nalewki, galaretki… - zastosowanie jarzębiny w kuchni jest bardzo bogate. Jeśli chcemy pobudzić do pracy pęcherz moczowy, warto pić 2-3 razy dziennie napar z jarzębiny. Jak go zrobić? Wystarczy łyżkę owoców zalać szklanką letniej wody i gotować przez 5 minut pod przykryciem. Następnie odstawiamy na 15 minut i przecedzamy. Tak powstały napar popijamy w ciągu dnia po pół szklanki. Efekt moczopędny gwarantowany.

Układ trawienia wspomoże też nalewka z jarzębiny. Do jej przygotowania potrzebne są następujące składniki: kilogram świeżych owoców, szklanka cukru, pół litra wódki, pół litra spirytusu, szklanka wody. Owoce zalewamy alkoholem i odstawiamy na dwa tygodnie w ciemne miejsce. Następnie, po upłynięciu tego czasu, odcedzamy owoce i zalewamy rozpuszczonym w wodzie cukrem.

Polecane dla Ciebie

Pomocni lekarze

Szukaj innego lekarza

Komentarze

Wysyłając opinię akceptujesz regulamin zamieszczania opinii w serwisie. Grupa Wirtualna Polska S.A. z siedzibą w Warszawie jest administratorem twoich danych osobowych dla celów związanych z korzystaniem z serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania.
    Ważne tematy