jarzębina w kuchni

Nalewka z jarzębiny - właściwości i przepis

Nalewka z jarzębiny jest świetna na biegunki i przy chorobach pęcherzyka żółciowego. W zimowe wieczory zaś doskonale rozgrzewa. Jak ją przygotować (...) ? Jagody tego drzewa są nie tylko piękną jesienną dekoracją. Owoce jarzębiny...

Afrodyzjaki w kuchni

Bardzo często romantyczna kolacja w domu przy świecach lub w ulubionej restauracji jest wstępem do seksu. Wspólny uroczysty posiłek to moment, w którym partnerzy mają czas skupić uwagę tylko na sobie. Odpowiednia atmosfera oraz przyjemność, jaką daje...

Dziecko w kuchni

Maluch przy piekarniku Dzieci szybko się uczą, dlatego warto wykorzystać ten fakt i zapoznać swoją pociechę z podstawami gotowania. Umiejętność przyrządzania posiłków z pewnością przyda się dziecku w przyszłości.

Zioła w kuchni

pietruszki, szczypiorek - te dodatki do żywności najlepiej smakują w postaci świeżej. Pozostałe przyprawy w kuchni występują z reguły w postaci suszonej (...) do jednej z najbardziej przydatnych przypraw w kuchni. Wspaniale...

Jarzębina - symbol jesieni pełen witaminy C

ziół w domu Przetwory z jarzębiny Jarzębinę możemy stosować w kuchni nie tylko w postaci suszonej. Aby przygotować zdrowotną nalewkę o działaniu (...) Symbol jesieni Jarzębina jest znana...

Afrodyzjaki w kuchni. Znasz je? (WIDEO)

Afrodfyzjakami mogą być perfumy, olejki eteryczne, ale także jedzenie. Czy wiesz, co wpływa na wzrost libido? Poznaj naturalne metody pobudzenia zmysłów, dostępne w twojej kuchni.

Węgierska rewolucja w kuchni (WIDEO)

Węgry to nie tylko papryka. Mniej więcej od 10 lat węgierscy smakosze i kucharze starają się wskrzesić** dawne smaki**. Już teraz w Budapeszcie (stolicy Węgier) na** corocznym festiwalu smaku** otwierają przed całym światem bogactwo zapomnianych w czasach...

Cynamon w kuchni i w medycynie

Cynamon to jedna z najstarszych przypraw świata, która znalazła zastosowanie nie tylko w kuchni, ale również w medycynie. Cynamonem przyprawia (...) się przetwory owocowe (kompoty, wina grzane), nadaje on także charakterystyczny korzenny...

Przepisy kuchni serbskiej

Danie kuchni serbskiej Prawdziwa pljeskavica to taka, która została wzbogacona w ostrą paprykę oraz cebulę upieczoną na złoty kolor.

Bogactwo kuchni żydowskiej

Potrawa kuchni żydowskiej Charoset to potrawa przyrządzana z orzechów i owoców. Może to być połączenie orzechów włoskich, jabłek lub fig z dodatkiem miodu.

Dania kuchni szwajcarskiej

Szwajcarski przysmak Raclette to ulubiony przysmak Szwajcarów - jest nie tylko posiłkiem, ale także okazją do spotkania rodziny i przyjaciół.

Potrawy kuchni słowackiej

Danie kuchni słowackiej Bryndzové halušky to najpopularniejsze danie kuchni słowackiej. Małe kluseczki (haluszki) serwowane z bryndzą (ser z mleka owczego) z dodatkiem skwarek i roztopionej słoniny.

Naturalne lekarstwa ukryte w kuchni

Kuchnia pełna zdrowia Najzdrowsze produkty wcale nie muszą znajdować się na aptecznych półkach. Wiele pokarmów i substancji wykazujących niezwykłe właściwości prozdrowotne możesz znaleźć we własnej lodówce lub kuchennej szafce. Oprócz tych, które już...

Jakie antyoksydanty znajdziesz w swojej kuchni?

Kakao Kakao to jedno z najbogatszych źródeł odżywczych. Swój gorzki smak zawdzięcza ogromnej ilości flawonoidów. Dzięki epikatechinie wpływa pozytywnie na układ sercowo - naczyniowy i wspomaga pracę mózgu. Najwięcej właściwości zdrowotnych mają surowe...

​Pokemony - inspirują w kuchni

zakochało się w małych stworkach, a swoje zafascynowanie ukazują na różne sposoby - nawet w kuchni. Jakiś czas temu została nawet wydana książka "The

#dziejesienazywo: Jarzębina - królowa witaminy C (WIDEO)

prozdrowotne ma do zaoferowania. Jarzębina jest jednym z najcenniejszych naturalnych źródeł witaminy C. To także roślina pełna antyoksydantów (...) kosmetycznej i bloga kosmetycznego "DLA" opowiedziały o tym dlaczego warto zwrócić szczególną...

Sumak - opis, w kuchni, właściwości lecznicze

Sumak to przyprawa bardzo często stosowana w kuchni śródziemnomorskiej. Szczególnie dużą popularnością sumak cieszy się w południowej części Włoch (...) , ale również poddane macerowaniu w gorącej wodzie w celu uzyskania soku. Wiele osób...

Propozycje z kuchni Sophie Morris (WIDEO)

Sophie Morris jest znaną w Irlandii kucharką, która pojawiła się gościnnie w Dzień Dobry TVN ze swoją propozycją trzech dań. W czasie trwania programu przygotowała malinowe brownie, maślane kotlety i ciastka z czekoladą. W programie opowiedziała również...

Produkty, które dodają lat. Unikaj ich w kuchni (WIDEO)

Dieta jest najważniejszym elementem profilaktyki wielu chorób. Nie należy jednak zapominać, że odpowiednia dieta pozwala nam zachować nie tylko zdrowie, ale też młody wygląd. Nasza dieta ma ogromny wpływ na stan naszego organizmu. Jeżeli zbyt często...

Gęsi smalec - najzdrowszy tłuszcz w kuchni

jest jednym z najzdrowszych tłuszczów, z jakim możemy się spotkać w kuchni. Właściwie  ma tylko jedną wadę - stosunkowo trudno go kupić i najlepszą metodą (...) jest dużo bardziej naturalny niż wieprzowy, a przez to zdrowszy i łatwiej...

Produkty, których nie powinno zabraknąć w twojej kuchni

Awokado Awokado to znakomite źródło zdrowych tłuszczów. Ma też mnóstwo błonnika, witamin z grupy B, kwasu foliowego i potasu. Według badań dodanie awokado do sałatki zwiększa wchłanianie antyoksydantów. Owoce leśne Owoce leśne są nie tylko pełne antyoksydantów,...

Produkty z kuchni japońskiej, które podnoszą odporność

z kuchni japońskiej, który wzmacnia odporność jest kelp - wodorosty pochodzące z zimnych wód północnej części Oceanu Spokojnego. To źródło witamin A (...) japońskiej kuchni Jagody goji Jagody goji stosowano w medycynie...

Resztki, które warto wykorzystać w kuchni (WIDEO)

Każdego roku wyrzucamy do kosza miliony ton jedzenia. Zdecydowaną większość stanowią resztki, czyli obierki czy skórki. W niektórych wypadkach to jednak błąd. Zanim wyrzucimy je do kosza, sprawdźmy, czy mogą nam się jeszcze przydać. Niestety niewielka...

Masło i margaryna - charakterystyka, tłuszcze w kuchni

". Czym różni się masło od margaryny i który z tych produktów warto stosować w kuchni? Masło i margaryna - charakterystyka tłuszczów Pod względem (...) lub margaryna, ale z powodu niskiej zawartości tłuszczu nie nadają się do gotowania...

Przysmaki z kuchni naszych babć (WIDEO)

kulinarnych i łatwej dostępności kuchni z całego świata - ciągle lubimy wracać do smakołyków z przeszłości. O kuchni naszych babć, a nawet prababać

Zapomniane smaki kuchni polskiej (WIDEO)

nie tylko na dworach królewskich, ale i w zwykłych domach. Kapłon to przepyszny kogut - był przysmakiem kuchni staropolskiej. Minogi podobne do pijawek kiedyś (...) baranów to bez wątpienia smaczne dania kuchni polskiej,...

Trufle - opis, składniki odżywcze, w kuchni,

się niepowtarzalnym smakiem i są wykorzystywane w kuchni już od czasów starożytnych. Wiele osób uważa trufle za doskonałe afrodyzjaki. Trufle występują w wielu (...) : wygładzają zmarszczki, poprawiają elastyczność oraz rozjaśniają skórę. Trufle...

10 rzeczy, które musisz natychmiast wyrzucić z kuchni

Podobno w kuchni spędzamy najwięcej czasu, dlatego ważne jest żeby zaprowadzić w niej porządek. Jest kilka przedmiotów i produktów, których powinnaś (...) pozbyć się ze swojej kuchni. Zbyt długie przechowywanie ich i...

Bisfenol A - cichy zabójca, którego masz w kuchni

Nawet jeśli żyjesz zdrowo i myślisz, że unikasz chemii - jesteś w błędzie. Wystarczy poczytać etykiety, by przekonać się ile konserwantów czy dodatków, kryje się w naszej żywności. Ale jest jeszcze jedna pułapka - opakowania. Pewnie nie raz widziałeś...