jarzębina w kuchni

Owoce

Jarzębina - symbol jesieni pełen witaminy C

Przetwory z jarzębiny Jarzębinę możemy stosować w kuchni nie tylko w postaci suszonej. Aby przygotować zdrowotną nalewkę o działaniu moczopędnym (...) Symbol jesieni Jarzębina jest znana w Polsce raczej jako ozdobny krzew lub drzewo niż roślina o właściwościach zdrowotnych. Doceniana...

Zioła na różne dolegliwości

Nalewka z jarzębiny - właściwości i przepis

Nalewka z jarzębiny jest świetna na biegunki i przy chorobach pęcherzyka żółciowego. W zimowe wieczory zaś doskonale rozgrzewa. Jak ją przygotować (...) ? Jagody tego drzewa są nie tylko piękną jesienną dekoracją. Owoce jarzębiny mają właściwości zdrowotne i świetnie nadają się do przetworów

Drugi rok życia dziecka

Dziecko w kuchni

Dzieci szybko się uczą, dlatego warto wykorzystać ten fakt i zapoznać swoją pociechę z podstawami gotowania. Umiejętność przyrządzania posiłków z pewnością przyda się dziecku w przyszłości.

Właściwości ziół

Zioła w kuchni

pietruszki, szczypiorek - te dodatki do żywności najlepiej smakują w postaci świeżej. Pozostałe przyprawy w kuchni występują z reguły w postaci suszonej (...) do jednej z najbardziej przydatnych przypraw w kuchni. Wspaniale nadaje się do większości potraw - od zup po dziczyznę i warzywa. Współtworzy

Jak osiągnąć rozkosz?

Afrodyzjaki w kuchni

Bardzo często romantyczna kolacja w domu przy świecach lub w ulubionej restauracji jest wstępem do seksu. Wspólny uroczysty posiłek to moment, w którym partnerzy mają czas skupić uwagę tylko na sobie. Odpowiednia atmosfera oraz przyjemność, jaką daje jedzenie, jest zapowiedzią jeszcze większej ...

Składniki odżywcze

Jakie antyoksydanty znajdziesz w swojej kuchni?

Kakao Kakao to jedno z najbogatszych źródeł odżywczych. Swój gorzki smak zawdzięcza ogromnej ilości flawonoidów. Dzięki epikatechinie wpływa pozytywnie na układ sercowo - naczyniowy i wspomaga pracę mózgu. Najwięcej właściwości zdrowotnych mają surowe ziarna kakaowca. Zarówno mleko jak i cukier obniżają ich działanie. Jaja Niewiele osób wie, że jaja...

Kuchnia i gotowanie

​Pokemony - inspirują w kuchni

zakochało się w małych stworkach, a swoje zafascynowanie ukazują na różne sposoby - nawet w kuchni. Jakiś czas temu została nawet wydana książka "The

Kuchnia serbska

Przepisy kuchni serbskiej

Prawdziwa pljeskavica to taka, która została wzbogacona w ostrą paprykę oraz cebulę upieczoną na złoty kolor.

Zioła i przyprawy

Wykorzystaj zioła w kuchni (WIDEO)

, popularne zioła takie jak bazylia, oregano czy tymianek, z powodzeniem możemy wyhodować we własnej kuchni. **Potrawy z dodatkiem ziół **zyskują

Kuchnia słowacka

Potrawy kuchni słowackiej

Bryndzové halušky to najpopularniejsze danie kuchni słowackiej. Małe kluseczki (haluszki) serwowane z bryndzą (ser z mleka owczego) z dodatkiem skwarek i roztopionej słoniny.

Medycyna naturalna

Naturalne lekarstwa ukryte w kuchni

Kuchnia pełna zdrowia Najzdrowsze produkty wcale nie muszą znajdować się na aptecznych półkach. Wiele pokarmów i substancji wykazujących niezwykłe właściwości prozdrowotne możesz znaleźć we własnej lodówce lub kuchennej szafce. Oprócz tych, które już dobrze znasz i wykorzystujesz w codziennym menu, znajdują się także te mniej popularne, a równie skuteczne. Olej...

Kuchnia żydowska

Bogactwo kuchni żydowskiej

Charoset to potrawa przyrządzana z orzechów i owoców. Może to być połączenie orzechów włoskich, jabłek lub fig z dodatkiem miodu.

Kuchnia szwajcarska

Dania kuchni szwajcarskiej

Raclette to ulubiony przysmak Szwajcarów - jest nie tylko posiłkiem, ale także okazją do spotkania rodziny i przyjaciół.

Żywienie

Produkty z kuchni japońskiej, które podnoszą odporność

produktem z kuchni japońskiej, który wzmacnia odporność jest kelp - wodorosty pochodzące z zimnych wód północnej części Oceanu Spokojnego. To źródło witamin (...) tajniki japońskiej kuchni Jagody goji Jagody goji stosowano w medycynie japońskiej i chińskiej już wieki temu. Owoce wykazują silne działanie

Tłuszcze - budowa i właściwości, podział, zapotrzebowanie, niezbędne w diecie, niezdrowe kwasy tłuszczowe

Masło i margaryna - charakterystyka, tłuszcze w kuchni

". Czym różni się masło od margaryny i który z tych produktów warto stosować w kuchni? Masło i margaryna - charakterystyka tłuszczów Pod względem (...) lub margaryna, ale z powodu niskiej zawartości tłuszczu nie nadają się do gotowania i pieczenia. Masło i margaryna - tłuszcze w kuchni Specjaliści

Zdrowe odżywianie

Gęsi smalec - najzdrowszy tłuszcz w kuchni

jest jednym z najzdrowszych tłuszczów, z jakim możemy się spotkać w kuchni. Właściwie  ma tylko jedną wadę - stosunkowo trudno go kupić i najlepszą metodą (...) jest dużo bardziej naturalny niż wieprzowy, a przez to zdrowszy i łatwiej przyswajalny. Gęsie sadło jest od wieków stosowane w kuchni francuskiej

Dania z warzyw

Cykoria - zaproś ją do swojej kuchni (WIDEO)

czy zapiekanek. Mikołaj Rey postanowił podzielić się swoimi przepisami na wykorzystanie cykorii w kuchni. Wśród jego popisowych dań znalazły się m.in.: łódeczki z faszerowanej cykorii oraz papiloty z polędwicą z indyka i cykorią.

Zbilansowana dieta - charakterystyka, zasady, zdrowe produkty żywieniowe

Produkty, których nie powinno zabraknąć w twojej kuchni

Awokado Awokado to znakomite źródło zdrowych tłuszczów. Ma też mnóstwo błonnika, witamin z grupy B, kwasu foliowego i potasu. Według badań dodanie awokado do sałatki zwiększa wchłanianie antyoksydantów. Owoce leśne Owoce leśne są nie tylko pełne antyoksydantów, takich jak antocyjany, lecz także pozytywnie wpływają na jelita. Według badań na zwierzętach...

Zdrowe odżywianie

Detoks dla opornych - wiosna w kuchni (WIDEO)

podczas oczyszczania organizmu? Mielczarek przygotowała w kuchni "Dzień Dobry TVN" dania takie jak: sałata z cukinią oraz koktajl z macą i chlorellą. Zobacz także: Poznaj przepisy na szybki detoks i wprowadź je do swojej diety

Właściwości ziół

Goździki - charakterystyka, właściwości zdrowotne, zastosowanie w kuchni

- zastosowanie w kuchni Goździki wydzielają słodki, owocowy, drzewny zapach oraz korzenny, nieco piekący i gorzkawy smak. Ze względu na swój aromat, goździki (...) bardzo często wykorzystuje się w kuchni, by dodać potrawom niezwykłego zapachu i smaku. Całymi goździkami przyprawia się kompoty, grzane wina, poncze

Warzywa - dzienna dawka, właściwości odżywcze, kaloryczność

Cebula - kalorie, właściwości lecznicze, zastosowanie w kuchni

nie tylko przy przeziębieniu, ale także w przypadku leczenia trądziku i cukrzycy. Cebula - rodzaje Cebula jest bardzo popularna w kuchni, jednak najczęściej w kuchni (...) . W kuchni najczęściej cebulę szalotkę wykorzystuje się do wykonania sosu z czerwonego wina. Cechą charakterystyczną jest lekko...

Ziołolecznictwo

Mniszek lekarski - charakterystyka, właściwości zdrowotne, zastosowanie w kuchni

- zastosowanie w kuchni W sklepach ze zdrową żywnością i wielu aptekach znajdziemy suszone kwiaty, liście i korzenie mniszka lekarskiego. Tańszym sposobem (...) miejsce. W kuchni zastosowanie znalazły również liście mniszka lekarskiego. Mało kto wie, że liście mniszka lekarskiego można wykorzystać

Uroda

Produkty idealne dla twojej skóry, które masz w kuchni

Jadalne produkty naturalne korzystne dla twojej skóry Wiele produktów spożywczych stanowi źródło cennych dla skóry witamin oraz mikroelementów. Ich spożywanie może zatem przynieść skórze wiele korzyści. Co więcej, możesz je wykorzystać do domowych zabiegów pielęgnacyjnych. Dowiedz się, w jaki sposób! Awokado Ten owoc posiada charakterystyczny, tłusty...

Zioła i przyprawy

Soda oczyszczona - właściwości, zastosowanie w kuchni, kosmetyka

Soda oczyszczona ma wiele możliwych zastosowań. Soda oczyszczona wykorzystywana jest zarówno w lecznictwie, jak i kuchni, czy kosmetyce. W kuchni (...) u niemowląt. Soda oczyszczona - zastosowanie w kuchni Soda oczyszczona jest również wykorzystywana w kuchni. Najczęściej sodę wykorzystuje

Zdrowe odżywianie

Sezam - bogactwo minerałów, źródło białka, zastosowanie w kuchni

. Jest to bardzo wszechstronna roślina oleista o wielu zastosowaniach w przemyśle spożywczym, kosmetyce i kuchni. Z sezamu wyrabia się chałwę, czy popularne przekąski (...) i nastrój, niezbędne są w procesie przemiany białek. Sezam - zastosowanie w kuchni Sezamki lub chałwa to nie najlepsze źródło sezamu i wartości

Ziołolecznictwo

Arcydzięgiel - specyfika rośliny, właściwości, zastosowanie w kuchni

i przeciwartretyczne. * Zioła na ochronę gardła i krtani * Zioła nasenne * Zioła na stres * Zioła do kąpieli Arcydzięgiel - zastosowanie w kuchni (...) Inną zaletą tej rośliny jest możliwość zastosowania w kuchni. Można go dodawać do ryb, owoców morza, sałatek oraz zup. Fragmenty liści wykorzystuje

Zioła i przyprawy

Koper włoski - w kuchni, właściwości lecznicze, na co dzień

Koper włoski inaczej fenkuł, to często wykorzystywana w kuchni przyprawa i zarazem zioło. Do spożycia przeznaczone są wszystkie części tej rośliny (...) , sód, magnez, potas i fosfor. Koper włoski w kuchni Można go gotować lub jeść na surowo jako dodatek np. do sałat. Liście kopru włoskiego

Ciąża i dziecko

Pieprz cayenne - charakterystyka, właściwości lecznicze, zastosowanie w kuchni

. Pieprz kajeński jest ceniony w kuchni, ale warto wiedzieć, że ma też właściwości lecznicze. Pieprz cayenne - charakterystyka Pieprz cayenne (...) . piosenkarka Beyonce. Ze względu na restrykcyjność, nie należy stosować jej bez porozumienia z lekarzem. Pieprz cayenne - zastosowanie w kuchni Pieprz

Choroby i dolegliwości

Bisfenol A - cichy zabójca, którego masz w kuchni

Nawet jeśli żyjesz zdrowo i myślisz, że unikasz chemii - jesteś w błędzie. Wystarczy poczytać etykiety, by przekonać się ile konserwantów czy dodatków, kryje się w naszej żywności. Ale jest jeszcze jedna pułapka - opakowania. Pewnie nie raz widziałeś symbol BPA na butelkach dla niemowląt czy p ...

Gra wstępna

10 afrodyzjaków, które na pewno masz w swojej kuchni

Szukasz sposobu na podkręcenie temperatury w sypialni? Rozwiązanie znajdziesz... w kuchni. Wiele popularnych produktów spożywczych to afrodyzjaki (...) nieraz słyszałeś, że Włosi są znakomitymi kochankami. Być może to zasługa produktów używanych w kuchni. Jednym z najpopularniejszych ziół w Italii