„Jedz inaczej. Dlaczego jemy to, co jemy” Leanne Cooper – recenzja

No właśnie, dlaczego jemy to, co jemy? Jak działa na nas i na nasz apetyt środowisko, w jakim żyjemy, ilość osób, z którymi spędzamy czas? Co oznacza lubić jakiś produkt, a co oznacza mieć na coś ochotę? Właśnie na te pytania znajdziemy odpowiedzi w książce Leanne Cooper „Jedz inaczej…”.

Siadając do lektury, spodziewałam się kolejnej pozycji na temat tego, jak przejść na dietę tak, by była ona skuteczna. Tymczasem natknęłam się na coś zupełnie innego. Autorka zaznacza tutaj, że nie ważne jest liczenie kalorii, sięganie po gotowe menu, które pozwoli na zrzucenie 10 kilogramów w miesiąc, ale skupia się na czymś zupełnie innym. Książka „Jedz inaczej...” pokazuje psychologiczny aspekt – nie odchudzania, ale właśnie jedzenia. Pokazuje, dlaczego jemy więcej, niż nam potrzeba oraz co zrobić, by to zmienić.

Zobacz film: "Żywność light pod lupą dietetyka"

Nie znajdziemy w niej jednak gotowych przepisów na lekkie i pożywne potrawy, nie otrzymamy „na talerzu” gotowej recepty na chudnięcie w oczach. Nic z tych rzeczy. Za to w książce „Jedz inaczej” Leanne Cooper, poza wiedzą na temat wpływu psychiki na jedzenie, otrzymamy propozycje ćwiczeń i zmian, jakie możemy wprowadzić w nasze życie, by po prostu poczuć się lepiej, być zdrowszym i bardziej świadomym, dzięki czemu diety nie będą już nam potrzebne. Ponadto poznamy sztuczki restauratorów i marketingowców, co pozwoli nam świadomie wybierać zarówno w sklepach, jak i w kawiarniach czy restauracjach.

W książce nie brakuje też oczywistości, które zna każdy zainteresowany tematyką odchudzania. Jedzenie na mniejszym talerzu, chodzenie najedzonym na zakupy, wypicie szklanki wody przed posiłkiem itp. – wszystko mamy zebrane w jednym miejscu, więc zawsze można do tego wrócić w chwilach kryzysu. Uważam, że dzięki tej lekturze świadomość żywieniowa czytelników zdecydowanie wzrośnie – i o to tutaj głównie chodzi. Nie możemy pozwalać sobą rządzić jak marionetkami. Musimy stać się rozumnymi odbiorcami.

Autorka dużą wagę przykłada również do żywienia dzieci i tak często stosowanych przez rodziców i opiekunów nagród w postaci słodyczy. Maluchy są podatne na wchłanianie złych nawyków, więc powinniśmy od samego początku dbać o to, by zdrowo się odżywiały i potrafiły dobrze wybierać.

Przejrzysta szata graficzna książki, ramki, tabelki i wyróżniki sprawiają, że pozycję dobrze i szybko się czyta. Zrozumiały, potoczysty język ułatwia zapamiętanie porad, które pozwolą na unikanie błędów żywieniowych w codziennym życiu.

"Jedz inaczej. Dlaczego jemy to, co jemy?"

"Jedz inaczej. Dlaczego jemy to, co jemy?"

Czasami wystarczy zrozumieć siebie i swoje emocje, by nauczyć się samokontroli, z której to braku głównie wynikają złe jedzeniowe nawyki. Co ważne, autorka zachęca do stopniowego wprowadzania zmian. Nie poleca wielu modyfikacji w jednym czasie – to nigdy się nie udaje. Warto powoli, ale konsekwentnie dążyć do celu, czyli do zdrowego odżywiania się, co ma sprawiać nam przyjemność, a nie krępować i unieszczęśliwiać.

Polecane dla Ciebie

Pomocni lekarze

Szukaj innego lekarza

Komentarze

Wysyłając opinię akceptujesz regulamin zamieszczania opinii w serwisie. Grupa Wirtualna Polska S.A. z siedzibą w Warszawie jest administratorem twoich danych osobowych dla celów związanych z korzystaniem z serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania.